Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE LA CIUTAT ESPORTIVA DEL RCD ESPANYOL (CORNELLÀ DE LLOBREGAT I EL PRAT DE LLOBREGAT)
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2004

S'aprova i s'inicia definitivament la construcció del nou estadi de futbol del Reial Club Esportiu Espanyol en uns terrenys entre el Prat de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Per a l'aprovació del projecte, que es finançarà amb la creació d'un complex terciari, lúdic i comercial ha estat necessari tramitar una modificació puntual de Pla general metropolità i aprovar, via llei d'acompanyament de pressupostos, d'una disposició addicional a la Llei d'equipaments comercials.

Articles posteriors 2007, 2009

L'any 1997 el Reial Club Esportiu Espanyol (RCD Espanyol) va enderrocar el seu camp de futbol situat a tocar de l'avinguda de Sarrià de Barcelona. Els terrenys, classificats inicialment com a equipament esportiu, van ser reclassificats com a residencials. Després de vendre's l'àmbit, el Club es va instal·lar temporalment a l'Estadi Olímpic de Montjuïc, propietat de l'Ajuntament de Barcelona, mentre buscava una localització per a construirhi un nou camp.

El lloc escollit per a construir el nou estadi va ser un terreny conegut amb el nom de Plana del Galet, de 35.000 m2 d'extensió, situat entre els municipis de Cornellà del Llobregat (53%) i el Prat del Llobregat (47%), prop del riu Llobregat. L'àrea era el resultat de la dessecació l'any 1974 d'un antic meandre del riu, amb la finalitat d'evitar les inundacions periòdiques que s'hi patien.

El solar, qualificat parcialment com a zona verda i parcialment com a industrial pel Pla general metropolità (PGM), propietat de diverses institucions, particulars i del club de futbol mateix, havia estat ocupat els darrers anys per una fàbrica de grava i altres activitats residuals periurbanes. Més tard, la construcció del cinturó del litoral va dificultar molt l'accés a aquesta zona des del nucli urbà del Prat. Per la banda de Cornellà, aquests terrenys tocaven al recinte firal, l'auditori i el World Trade Center.

El març de 2003 el conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) d'aleshores, Felip Puig, l'alcalde de Cornellà, Josep Montilla, i el del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, junt amb el president del RCD Espanyol Daniel Sánchez Llibre van signar un conveni de cooperació per a posar en marxa el projecte de nou estadi. El mes de maig es va col·locar la primera pedra de l'equipament.

El projecte del Nou Estadi de Cornellà-el Prat
El projecte preveia la construcció d'un estadi amb un aforament per a 40.000 persones, ampliable a 42.000, amb zona VIP i de premsa. El 98% de les grades estarien cobertes, seguint el model anglès, i es preveia també la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta. Adjacent al camp de futbol, hi hauria una zona de 55.000 m2, definida com a lúdica i familiar, que acolliria activitats esportives i comercials de diversa mena. El recinte tindria també una zona verda de 7 ha i més de 3.500 places d'aparcament. El projecte, dissenyat pel grup Gasulla, Fenwick i Arup, es formalitzaria en un triangle en planta amb dues places principals: la de l'esport, en la qual es durien a terme activitats durant el dia; i la de lleure, que donaria accés a la zona lúdica i familiar, on hi hauria botigues, bars, restaurants, cinemes, un hotel, circuits de ciclisme, un mur d'escalada, pistes de patinatge, un gimnàs, una pista de bitlles i un jardí.

El nou complex espanyolista també comportaria una millora dels accessos en transport públic i viaris a la zona: es crearien diverses parades d'autobús al voltant, s'incrementaria el pas dels Ferrocarrils de la Generalitat i s'estudiava també la possibilitat de localitzar una parada del TRAMBAIX [Link a l’article] per a connectar la ciutat i les localitats veïnes amb el camp. També es preveia construir una passarel·la per a vianants i bicicletes que permetés l'accés dels veïns del Prat al complex.

El cost de construcció de l'Estadi de Cornellà-el Prat estava pressupostat en 39 milions d'euros i les obres d'urbanització dels terrenys, en 23 milions d'euros. El Club preveia finançar el projecte amb la venda de tota la promoció terciària del complex. L'empresa escollida per a l'execució de les obres va ser Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

S'aprova la modificació de Pla general metropolità
Per a obtenir-ne l'aprovació urbanística va caldre que el RCD Espanyol gestionés la permuta dels usos del sòl previstos a la zona amb un solar de 7,6 ha que posseeix a la riera de Can Solé, a l'entorn de la Colònia Güell, entre Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat, que es destinarien a zona verda i, en part, a activitats industrials i terciàries.

Finalment, a la primeria de febrer de 2004, el Govern de la Generalitat va aprovar la modificació del Pla general metropolità que donava per vàlida la nova qualificació d'usos i la construcció del nou complex lúdic i comercial.

Polèmica per l'àrea comercial inclosa en el projecte
Un cop coneguda la modificació del PGM, els alcaldes de Cornellà i el Prat van coincidir a assenyalar que "aquest projecte aportarà un gran valor afegit a una zona molt degradada, que es convertirà en una nova àrea de centralitat metropolitana".

A principi de juny, el grup d'ERC al consistori de Cornellà va criticar els riscos que el futur complex lúdic i esportiu de l'Espanyol podria comportar per al comerç de la ciutat i van anunciar que presentarien una proposta al Parlament perquè s'estudiés la conveniènciadel projecte. Cap associació de comerciants del municipi va donar suport a les crítiques.

La Llei 17/2002, de 19 de desembre, d'equipaments comercials limitava, en termes generals, la possibilitat que en els propers anys es construïssin a Catalunya noves instal·lacions comercials i de lleure. Això, que d'entrada podria ser un obstacle a la construcció del centre comercial previst pel RCD Espanyol, va deixar de ser-ho amb l'aprovació de la Llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, de 13 de juliol de 2004, que afegia una disposició addicional a la Llei 17/2002, segons la qual s'establien excepcions a la construcció de nous centres comercials com en el cas de les instal·lacions comercials de tipus esportiu i amb capacitat d'aforament per a més de 30.000 espectadors.

Inici definitiu de les obres
El 22 de desembre de 2004, Daniel Sánchez Llibre, president del RCD Espanyol, va inaugurar la primera fase de les obres, que consistia en la urbanització del terreny. La fase següent s'iniciaria, segons les previsions del Club, el juliol de 2005, quan es començaria la construcció del recinte esportiu. El Club preveia poder utilitzar el nou estadi el 2007.

Els governs municipals del Prat i de Cornellà preveuen la constitució d'un òrgan únic de gestió a fi de garantir la coordinació, el manteniment i el funcionament adequats del sector.

Més informació
www.rcdespanyol.com
www.aj-elprat.es
www.cornellaweb.com
usuarios.lycos.es/granperico/Club.html
www.parlament-cat.net/activitat/bopc/07b085.pdf
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada