Dilluns 16 de Desembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE L'AIGUAMOLL DE CAN PONSIC (SANT QUIRZE DEL VALLÈS)
Helena Cruz

Actualitzat a 31/12/2005

L'aprovació inicial durant el 2004 d'un pla especial per urbanitzar una part de l'espai de Can Ponsic i la immediata protesta de les entitats ecologistes desemboca en un procés de negociació que finalitza amb un acord entre el consistori de Sant Quirze del Vallès, l'associació naturalista Sant Quirze del Vallès Natura i l'empresa promotora del projecte, Heredad Torres del Pla SA. El mes de juliol de 2005 s'aprova provisionalment el nou pla que elimina un vial i allunya les edificacions del torrent on es recuperaran els aiguamolls amb finançament de la Fundació Territori i Paisatge.

Antecedents 2004

Articles posteriors 2006

L’antiga finca de Can Ponsic està situada als peus de la serra de Galliners, al nordoest del nucli urbà de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) en un espai estratègic com que fa dea connector biològic entre la serra de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i la de Collserola. Delimitat al nord-est pel torrent de la Font del Pont i al sud-oest pel torrent de la Betzuca, l’espai de Can Ponsic està format per un mosaic agroforestal amb prats i vegetació de ribera i una avinguda urbana que el travessa a l’extrem nord.

El juliol de 2004, l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès va aprovar inicialment un pla especial que afectava part de la finca i en preveia la urbanització de 2,8 ha destinades a habitatges unifamiliars i plurifamiliars, 10 ha per a equipaments privats d’ús assistencial, sanitari i religiós i la construcció d’un vial de circumval·lació paral·lel al torrent de la Betzuca, que ja estava inclòs al Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de l’any 2000. El Pla, d’iniciativa privada, fou impulsat per l’Ordre dels Frares Menors Caputxins de Catalunya, propietaris de la finca, i representats per l’empresa constructora Heredad Torres del Pla SA.

L’aprovació del Pla va mobilitzar la ciutadania i entitats ecologistes de la comarca. A l’agost es va constituir l’associació Sant Quirze del Vallès Natura (SQV Natura), que va presentar un projecte amb l’objectiu de recuperar els antics aiguamolls desapareguts a la riba del torrent de la Betzuca i el jaciment arqueològic neolític de Can Pallàs. La pressió exercida a favor d’aquesta proposta va portar l’Ajuntament i el promotor a negociar el Pla amb l’entitat.

Un nou pla negociat entre els diferents agents
Les modificacions acordades van ser substancials, i van suposar una nova aprovació inicial i la tramitació d’una modificació puntual del PGOU de Sant Quirze del Vallès. El mes de febrer de 2005, el consistori va aprovar inicialment i per unanimitat el nou Pla especial urbanístic de Can Ponsic, incorporant-hi tots els acords resultat de les negociacions.

El nou Pla preveia la delimitació d’una franja on concentrar les edificacions per tal d’alliberar el màxim possible la zona més pròxima al torrent de la Betzuca, delimitava l’àmbit de protecció dels aiguamolls, creava un pas de fauna d’uns cinquanta metres entre el torrent de la Font del Pont i el de la Betzuca, suprimia el vial de circumval·lació que se sobreposava als antics aiguamolls i en contrapartida preveia l’ampliació de l’avinguda urbana ja existent.

D’altra banda, el mes de maig, l’Ajuntament de Sant Quirze va acceptar la iniciativa de SQV Natura per signar un conveni d’assessorament a tres bandes amb la Fundació Territori i Paisatge per tal de recuperar els antics aiguamolls. Amb el conveni, la Fundació es comprometia a finançar la redacció d’un pla de gestió dels aiguamolls, que havia de tenir com a objectius restaurar l’espai com una zona humida i aconseguir la compatibilitat d’usos atribuïts amb la conservació de la flora i la fauna existent. Per tal d’elaborar el pla de gestió dins del termini del 31 de desembre de 2005, el conveni preveia crear una comissió tècnica d’assessorament formada per representants de l’Ajuntament, de l’entitat local i de la Fundació que fes el seguiment dels treballs de l’equip redactor del pla.

Paral·lelament, durant el període d’exposició pública del Pla especial, diverses entitats (SQV Natura, ADENC i DEPANA) van presentar al·legacions que van rebre resposta. L’Ajuntament va aprovar provisionalment el Pla especial el mes de juliol. L’endarreriment produït en la tramitació va obeir al fet que mancaven els informes del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), necessaris per la l’aprovació provisional del Pla especial i de la Modificació puntual del PGOU.

A final de 2005, restava pendent d’elaboració el Pla de gestió dels aiguamolls i del conjunt arqueològic neolític de Can Pallàs i també els acords de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona (CTUB) que havien de permetre continuar amb el procés de tramitació i aprovació definitiva del Pla especial.

Més informació
www.stqv.org
www.sqvalles.org
www.sqvnatura.org
obrasocial.caixacatalunya.es
www.adenc.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada