Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE L'AIGUAMOLL DE CAN PONSIC (SANT QUIRZE DEL VALLÈS)
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

El paratge de Can Ponsic, situat a Sant Quirze del Vallès, és una mostra del paisatge agroforestal propi de fa uns anys de la plana del Vallès. Aquest indret, anteriorment, era un aiguamoll, i ara forma part de l'anomenada Via Verda que connecta Collserola i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. El mes de juliol s'aprova inicialment un pla especial que proposa la urbanització d'una part del paratge. Per aturar-lo, el mes d'agost es constitueix Sant Quirze del Vallès Natura, una entitat que poc temps després presenta 5.500 signatures de suport a un projecte de recuperació ambiental de Can Ponsic. Finalment, l'Ajuntament de Sant Quirze accedeix a estudiar una proposta de la Fundació Territori i Paisatge per a desenvolupar el projecte de recuperació.

Articles posteriors 2005, 2006

La zona anomenada Can Ponsic està situada al municipi de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), a l'oest del nucli urbà. Aquesta zona es troba al vessant nord de la serra de Galliners i configura un mosaic agroforestal de prats naturals, torrents amb vegetació de ribera, camps de conreu i uns antics aiguamolls coberts de runes i terres.

Aquest espai es troba en un àmbit estratègic tant des de la perspectiva de la connectivitat dels espais oberts del Vallès, com des de l'òptica del poblament: al nord d'aquest àmbit hi ha Sabadell i Terrassa, a orient Badia i Bellaterra, al sud Sant Cugat i a l'oest Rubí, és a dir, està envoltat d'una àrea poblada per més de 500.000 persones.

La serra de Galliners i la zona de Can Ponsic formen part de l'anomenada Via Verda que ha de connectar a través d'espais oberts de la plana el Parc de Collserola i el Parc Natural de la Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Aquesta via verda és una proposta efectuada l'any 1996 pel Fòrum Terrassenc per a la Protecció i Ordenació del Medi Natural i del Paisatge, inclosa parcialment en el document l'Anella Verda de la Diputació de Barcelona, però que no disposa de cap tipus de protecció legal específica. La plana de Can Ponsic, a més, és una àrea de descans i alimentació per a ocells migratoris i acull el conjunt arqueològic de la Balma Neolítica de Can Pallàs, que data de l'any 4.500 aC.

El juliol de 2004, l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès va aprovar inicialment el Pla especial de Can Ponsic, un instrument previst en el Pla general d'ordenació urbana del municipi aprovat l'any 2000. El Pla especial havia estat promogut per Heredad Torres del Pla, S. A., una empresa que representa l'Ordre dels Frares Menors Caputxins de Catalunya, el principal propietari del paratge de Can Ponsic. Les actuacions més destacables incloses en el Pla eren la urbanització de 2,8 ha d'habitatges unifamiliars i plurifamiliars, la previsió de 10 ha destinades a equipaments privats d'ús assistencial, sanitari i religiós i la construcció d'un vial de circumval·lació amb una secció d'11,5 metres que passava per sobre de la zona dels aiguamolls i la balma neolítica.

L' aprovació inicial del Pla especial de Can Ponsic va mobilitzar la ciutadania i el 9 d'agost es va constituir l'associació Sant Quirze del Vallès Natura per a aturar l'execució del Pla i proposar un projecte alternatiu per a la zona. Aquesta entitat, integrada inicialment per cent cinquanta persones, va presentar al·legacions al Pla especial perquè considerava que l'ordenació urbanística que s'hi proposava vulnerava la legislació d'aigües -afectava uns aiguamolls propers a un curs fluvial- i la directiva europea d'hàbitats en alterar un hàbitat de ribera.

A més de les al·legacions, les actuacions de Sant Quirze del Vallès Natura van anar més enllà. El 9 de setembre, l'entitat va presentar en un acte que va reunir més de dues-centes cinquanta persones el Projecte agroforestal i dels aiguamolls de Can Ponsic. Aquest estudi era una proposta per a la millora ambiental del paratge de Can Ponsic que incorporava diverses actuacions com ara la recuperació dels aiguamolls i del bosc de ribera, la creació d'un observatori per a les aus migratòries, la rehabilitació de l'antiga masia de Can Ponsic com a centre d'interpretació de la natura i la creació de conreus ecològics per a la gent gran. Un mes més tard, l'entitat va presentar a l'Ajuntament 5.500 signatures d'adhesió al projecte de recuperació de Can Ponsic.

A final d'octubre, l'Ajuntament i diverses entitats conservacionistes encapçalades per Sant Quirze del Vallès Natura van arribar a un primer acord per a recuperar els aiguamolls de Can Ponsic, el qual implicava la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya. L'Ajuntament es va comprometre a estudiar una proposta que elaboraria la Fundació per a desenvolupar el projecte de recuperació de Can Ponsic redactat per Sant Quirze del Vallès Natura. Aquest compromís estava previst que es materialitzés posteriorment en un conveni de col·laboració entre les tres institucions. D'altra banda, restava pendent la possible modificació del Pla especial de Can Ponsic.

Més informació
obrasocial.caixacatalunya.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati