Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE CAN BUSQUETS (SANT CUGAT DEL VALLÈS)
Helena Cruz

Actualitzat a 31/12/2006

L’adquisició de la finca Can Monmany per part de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix ha permès regularitzar, a través de dues modificacions del Pla general metropolità (PGM), els noranta habitatges del sector forestal de Can Busquets que el PGM de 1976 va deixar fora d’ordenació, i ha evitat també la construcció dels seixanta-quatre habitatges unifamiliars previstos en l’aprovació inicial de la modificació del PGM de la Floresta de 2003.


Antecedents 2004, 2005

Can Busquets és un sector forestal d’interès natural i paisatgístic d’unes 17 ha que es troba a La Floresta, a la zona perimetral del Parc de Collserola, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental).

L’any 2003, es va aprovar inicialment la modificació del Pla general metropolità (PGM) a la Floresta que incloïa el sector de Can Busquets, qualificat com a sòl urbanitzable no programat (clau 21) de desenvolupament opcional. El projecte preveia la construcció de seixanta-quatre habitatges unifamiliars aïllats i classificava el sòl com a urbà, amb la variant del 20a/10. A més, la modificació del PGM també incloïa la legalització de noranta habitatges dispersos en el bosc proper a la Floresta, la majoria previs al PGM de 1976 que va deixar-los fora d’ordenació.

Tot i que a principi de 2005, la Fundació Sant Cugat va presentar una proposta urbanística alternativa que traslladava l’edificabilitat de Can Busquets a les zones del voltant de l’estació i a la plaça del centre de la Floresta, l’Ajuntament va optar, el mes de març, per aprovar el text refós de la modificació del PGM que incloïa la construcció dels seixanta-quatre habitatges a Can Busquets.

El mes de juliol, la Generalitat va suspendre la resolució definitiva de la modificació del PGM perquè la LLEI D’URBANISME obligava a fer-ne un estudi d’impacte ambiental (EIA) i una altra exposició pública.

A final de 2005, la Fundació Mercè Fontanilles va signar un contracte d’arres amb la família Gassó, propietària de la finca Can Monmany (a Valldoreix), de 787.319 m2, per a adquirir els terrenys i instal•lar-hi un centre de reinserció social. El projecte aixecà polèmica a Valldoreix i l’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder (Convergència i Unió, CiU), va afirmar que “no és l’entorn ideal per ubicar-hi un centre de tractament de persones amb problemes amb la justícia ni amb dependències per toxicomania” i que el seu “compromís és no autoritzar un equipament que pugui anar en contra de la vida i l’entorn d’on es vol situar”.

Adquisició de la masia de Can Monmany
El mes de febrer de 2006, l’Ajuntament de Sant Cugat, l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix i la família Gassó van arribar a un acord amb el qual la titularitat dels terrenys de la masia de Can Monmany passava a ser pública. Com a compensació, l’Ajuntament i l’EMD es comprometien a requalificar, a través d’una modificació puntual del PGM a Can Monmany, una altra finca de propietat de la mateixa família, de 16.000 m2, qualificada com a parc forestal, i permetien edificar-hi trenta-tres habitatges unifamiliars, vint-i-set dels quals serien per a la família propietària de Can Monmany i sis per les dues administracions locals.

El mes de març, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), en l’oposició a l’Ajuntament, van demanar a través d’una moció de tornar a començar la modificació del PGM a la Floresta excloent-ne el turó de Can Busquets, ja que la modificació del PGM a l’àmbit de Can Monmany podia permetre legalitzar els noranta habitatges fora d’ordenació a Can Busquets. La moció fou rebutjada per CiU i el Partit Popular (PP). Paral•lelament, es va constituir una entitat, el Col•lectiu d’Afectats pel PGM/76, per a vetllar per la legalització dels seus habitatges durant la modificació del PGM de Can Monmany.

El mes de maig, CiU va arribar a un acord amb el PSC i va acceptar excloure Can Busquets de la modificació del PGM a la Floresta, després de gairebé tres anys i mig defensant que calia incloure la zona. L’acord pretenia resoldre el problema dels habitatges de la Floresta fora d’ordenació aprofitant la requalificació dels terrenys de Can Monmany, que servien per a compensar la zona verda que ocupaven els habitatges fora ordenació. Així, es legalitzaven els habitatges fora d’ordenació sense construir els seixanta-quatre habitatges aïllats previstos en l’espai natural. Davant d’aquest acord, la Plataforma Cívica per la Defensa de Can Busquets va reivindicar que la modificació del PGM de la Floresta era “una gran oportunitat per a aconseguir la protecció definitiva de tot el sector de Can Busquets”

El juny de 2006 s’aprovà inicialment i s’exposava públicament la modificació puntual del PGM als àmbits de la Floresta, Valldoreix i Can Monmany, que requalificava les cent vint-i-tres cases que el PGM de 1976 va deixar fora d’ordenació. Noranta-un habitatges pertanyien a Can Busquets (la Floresta), sis a Can Cortés (a les Planes) i vint-i-sis a Valldoreix.

L’octubre de 2006 s’aprovà inicialment i es posava a exposició pública la modificació del PGM a la Floresta, que no incloïa el sector de Can Busquets. La modificació del Pla afectava 328,6 ha, preveia la construcció de vuit-centshabitatges nous, dels quals dos-cents quaranta-un de públics i una població de sis mil tres-cents habitants. La Plataforma Cívica per la Defensa de Can Busquets va instar l’alcalde i els partits polítics a emprendre una sèrie de mesures per tal de preservar definitivament Can Busquets. Reivindicaven la inclusió dels terrenys dins el Parc de Collserola, la suspensió de llicències de parcel•lació i planejament per a garantir la preservació de l’indret i l’aplicació d’una moratòria urbanística en els sòls urbanitzables no programats de Can Busquets.

A final d’anys, estaven pendents l’aprovació provisional per part de l’Ajuntament tant de la modificació del PGM a la Floresta com de la modificació puntual del PGM als àmbits de la Floresta, Valldoreix i Can Monmany.

Més informació
www.lafloresta.org/canbusquets
www.radiosantcugat.com
bop.diba.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Occidental