Dimecres 7 de Desembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE CAN BUSQUETS (SANT CUGAT DEL VALLÈS)
Helena Cruz

Actualitzat a 31/12/2005

L'aprovació de la modificació del Pla general metropolità (PGM) de la Floresta, que inclou el sector de Can Busquets (Sant Cugat del Vallès), per part de l'Ajuntament de Sant Cugat ha suscitat el rebuig dels veïns, de grups ambientalistes i de partits polítics, fins de socis de govern. La presentació d'una proposta urbanística alternativa per part de la Fundació Sant Cugat ha estat desestimada per l'Ajuntament, el qual ha continuat el procés d'aprovació del projecte inicial.

Antecedents 2004

Articles posteriors 2006

Can Busquets és un sector forestal d’interès natural i paisatgístic d’unes 17 ha que es troba a la zona perimetral del Parc de Collserola, a La Floresta, al terme municipal de Sant Cugat del Vallès.

Durant l’anterior legislatura, el 2003, va ser aprovada inicialment la modificació del Pla general metropolità (PGM) de la Floresta que incloïa el sector de Can Busquets, situat a la Floresta (Sant Cugat del Vallès) i qualificat com a sòl urbanitzable no programat (clau 21) de desenvolupament opcional. El projecte, que va optar per desenvolupar el sector, consistia en la construcció de seixantaquatre habitatges unifamiliars aïllats i classificava directament el sòl com a urbà, amb la variant del 20a/10cb. A més, la modificació del PGM comprenia altres actuacions per millorar les disfuncions que presentava la zona, com ara concretar la vialitat i legalitzar noranta habitatges dispersos en el bosc proper a la Floresta, la majoria previs al PGM de 1976 que va deixar-los fora d’ordenació, d’altres posteriors, que confiaven en una futura legalització.

Anteriorment, el 2001, les entitats veïnals i l’Ajuntament van dur a terme un procés participatiu on es va debatre i dissenyar un document titulat Pla director de la Floresta. En el document es consensuava que “el desenvolupament d’aquesta zona [Can Busquets] haurà de respectar el seu interès natural dins del Parc de Collserola”. El Pla director perseguia aconseguir tres objectius: reorientar el PGM per corregir algunes disfuncions, actualitzar els aspectes ambientals i de sostenibilitat i millorar la qualitat del barri. El caràcter genèric dels objectius va donar lloc a diferents interpretacions. Si per a l’Ajuntament era possible la urbanització de Can Busquets, per als veïns aquesta entrava en contradicció amb la preservació dels espais naturals i amb el compromís de l’Ajuntament de defensar zones similars com L’ESPAI OBERT TORRE NEGRA.

Proposta alternativa al projecte d'urbanització
A principi de 2005, la Fundació Sant Cugat va presentar una proposta urbanística alternativa que traslladava l’edificabilitat de Can Busquets a altres zones de la Floresta. La proposta tenia per objectiu crear nuclis de centralitat mitjançant el reforçament de les zones entorn de l’estació i la plaça del centre, els dos punts de la Floresta on es concentra més activitat i on es proposava la construcció dels nous habitatges.

La Fundació Sant Cugat va oferir la proposta tècnica a l’Ajuntament, però aquest el mes d’abril va optar per aprovar el text refós de la modificació del PGM que incloïa la construcció dels seixanta-quatre habitatges a Can Busquets. El consistori ho va fer amb els vots de CiU i PP, aquest últim partit a l’oposició, i en canvi hi va votar en contra ERC, el soci de govern de CiU.

D’altra banda, el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) el mes de març va presentar un estudi de mesures addicionals de protecció de la Serra de Collserola, com a inici d’un procés per declarar parc natural la serra, si bé permetia la urbanització de Can Busquets.

El mes de juliol, la Generalitat va suspendre la resolució definitiva de la modificació del PGM perquè la LLEI D’URBANISME obligava a fer un estudi d’impacte ambiental i una altra exposició pública.

Finalment, el consistori va desestimar la possibilitat de fer un recurs potestatiu perquè la Generalitat reconsiderés la decisió d’aturar la modificació del PGM. A final de 2005, l’Ajuntament encara no s’havia pronunciat i es desconeixia si el procés d’urbanització prosseguiria segons les exigències de la Generalitat.

Més informació
www.lafloresta.org/canbusquets
Fundació Sant Cugat (2005) Proposta de nova centralitat a La Floresta per la MPGM del Barri. (document inèdit)
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada