Dimecres 17 d ' Agost de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DE L'ACTUR SANTA MARIA DE GALLECS
PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DE L'ACTUR SANTA MARIA DE GALLECS Mapa: Montse Ferrés
Anna Jiménez
Actualitzat a 31/12/2004

Després de més de trenta anys de controvèrsia i reivindicacions, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona aprova inicialment el Pla director urbanístic de l'ACTUR de Santa Maria de Gallecs amb la intenció de preservar definitivament aquest espai rural de la urbanització. Diverses entitats vallesanes consideren insuficients les garanties que ofereix el PDU i hi presenten al·legacions

Articles posteriors 2005

Gallecs és un espai rural situat entre les comarques del Vallès Occidental i l'Oriental. Una bona part es troba al terme municipal de Mollet del Vallès, tot i que també afecta els municipis de Lliçà de Vall, Montcada i Reixac, Palau-Solità i Plegamans, Parets del Vallès, Polinyà i Santa Perpètua de Mogoda.

El 1970, el Ministerio de la Vivienda del moment delimità l'espai de 1.472 ha amb l'objectiu de construir-hi una macrociutat per a una població de gairebé 130.000 persones, en el marc del programa d'Actuaciones Urbanísticas Urgentes (ACTUR). Tot i que el projecte inicial de ciutat satèl·lit no va prosperar, durant aquest darrers trenta-cinc anys se n'ha urbanitzat un 43,2% de la superfície total per a usos industrials i residencials.

Durant el 2003 es va presentar la proposta de l'Institut Català del Sòl (INCASOL), que n'era el propietari, de preservar el 85% de l'espai rural de Gallecs i edificar-ne la resta. La proposta va topar amb l'oposició de determinats sectors de la població local, que demanava que es preservés íntegrament el que quedava d'espai rural.

DPTOP expressa la voluntat de preservar Gallecs
A l'inici d'any, els responsables del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DTPOP) van exposar que un dels seus objectius prioritaris seria integrar l'espai de Gallecs en el sistema metropolità d'espais oberts, posant punt final a més de trenta anys de protestes de les entitats ecologistes. El 10 de gener el DPTOP, a través de la Secretaria per a la Planificació Territorial, es va fer públic que s'estava treballant amb els ajuntaments implicats per tal d'arribar als acords que haurien d'impulsar l'elaboració del Pla director urbanístic (PDU) de l'ACTUR Santa Maria de Gallecs.

Segons els responsables del DPTOP, l'objectiu del Pla director urbanístic era garantir la preservació de la pràctica totalitat de l'espai lliure de titularitat pública i alhora resoldre l'articulació de l'espai i els nuclis urbans.

Deu dies més tard, el secretari per a la Planificació Territorial, Oriol Nel·lo i el director general d'Urbanisme, Joan Llort, es van reunir amb els alcaldes que comparteixen l'espai de Gallecs per a establir els criteris de la protecció de l'espai. A la reunió, tots els assistents van coincidir en els aspectes que havien de garantir el futur pla de Gallecs, entre els quals hi havia: preservar-lo com a espai obert al servei de les poblacions que l'envolten i al conjunt de la regió metropolitana, garantir el manteniment dels terrenys del domini públic a banda de la correcta connexió amb el sistema viari i els espais urbans i, alhora, aconseguir la unitat de gestió de l'espai. Al mateix temps, es va acordar constituir un consell de seguiment per a garantir una bona entesa i continuïtat del procés d'elaboració del Pla director de Gallecs.

L'Ajuntament de Mollet del Vallès vol recuperar els antics molins de vent
A final de juny, l'ajuntament de Mollet del Vallès va aprovar en el ple una declaració per a la recuperació dels antics molins de vent existents a la zona, com a element característic del paisatge rural de Gallecs i com a font d'energia renovable per a mantenir les explotacions de la zona. El projecte, que comptava amb el suport econòmic del programa europeu Life, tenia com a objectiu mostrar la utilització de l'energia eòlica per a ús agrícola a partir de l'extracció i bombament d'aigua d'un pou, per a subministrar aigua a una bassa on hi havia l'aigua per a regar els horts de la zona. El pressupost previst era gairebé de 50.000 euros.

Gallecs, una de les cinquanta actuacions prioritàries del DPTOP
El 4 d'octubre de 2004, el DPTOP va fer públiques les seves 50 ACTUACIONS PRIORITÀRIES  per a la legislatura en política urbanística, planejament territorial, gestió paisatgística, mobilitat i obra pública arreu de Catalunya, entre les quals hi havia la protecció de l'espai de Gallecs.

Després de més de trenta anys de protestes i de reivindicacions per part dels ajuntaments afectats i per part de diverses entitats, per a preservar l'espai de la urbanització, el mes d'octubre de 2004 la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona va aprovar inicialment el Pla director urbanístic de l'ACTUR Santa Maria de Gallecs: l'objectiu era preservar l'espai d'una possible urbanització.

El DPTOP i els ajuntaments presenten el PDU de Gallecs
El 20 d'octubre el Conseller de PTOP, Joaquim Nadal, i els alcaldes dels municipis que comparteixen el paratge de Gallecs en el seu terme municipal van presentar el document del Pla director urbanístic (PDU) de Gallecs, que preservava 774 ha de l'espai, en un acte institucional que es va celebrar a l'església de Santa Maria de Gallecs. El mateix dia, a la tarda, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona va aprovar inicialment el Pla, que seria sotmès a informació pública i institucional i que s'hauria d'aprovar definitivament el 2005.

El Pla tenia tres objectius principals: preservar l'espai central de Gallecs de la urbanització, ordenar les àrees de contacte entre l'espai construït i l'espai lliure i garantir la gestió de l'àmbit de Gallecs entre les administracions locals i la Generalitat.

Pel que fa a la preservació de l'espai, el Pla garantia la no urbanització de 774 ha, de les 1.471 ha inicials de l'espai, que configuraven l'àrea central, amb un espai d'alt interès natural i agrícola que, des del punt de vista dels valors paisatgístics, era un dels pocs exemples de la plana vallesana que s'havia mantingut lliure d'urbanització.

Per a la gestió de l'espai es preveia la constitució d'un consorci, amb els municipis afectats, la Generalitat i altres institucions, que rebria el sòl protegit en règim de cessió i el gestionaria per a garantir la continuïtat de les activitats agrícoles, la preservació del paisatge i l'ús com a espai de lleure per part dels ciutadans. Finalment, el Pla preveia l'ordenació dels espais situats entre les àrees ja urbanitzades i la xarxa viària existent en l'entorn de l'àmbit preservat, de tal manera que el contacte entre el teixit urbà i l'espai tindria un caràcter harmònic i ordenat.

Set entitats vallesanes presenten les al·legacions al PDU de Gallecs
Un dia més tard, set entitats vallesanes -Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC), Associació de Veïns de Can Borrell, Associació de Veïns de Santa Rosa, Cànem, CiU Palau-Solità i Plegamans, ERC Santa Perpètua i Unió de Pagesos- van presentar conjuntament les al·legacions corresponents en el marc del tràmit d'exposició pública del PDU de Gallecs. Aquestes entitats al·legaven que el PDU no garantia la preservació de l'espai rural pel fet de no haver protegit tot l'espai que quedaria per urbanitzar i perquè establia una previsió de 60 noves ha urbanitzables.

S'espera, per al 2005, la resposta del DPTOP a les al·legacions presentades i l'aprovació definitiva del PDU.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada