Dijous 29 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE L'ALT PENEDÈS
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2004

Continuen els treballs previs a la redacció del Pla director territorial de l'Alt Penedès. El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat proposa coordinar la redacció del Pla amb la del Pla Territorial Metropolità de Barcelona per assegurar l'encaix de la comarca en les dinàmiques metropolitanes. Diferents iniciatives d'origen públic i privat se succeeixen en paral·lel amb l'objectiu de preservar i dinamitzar els territoris penedesencs. El Consell Comarcal de l'Alt Penedès preveu que per al 2005 s'iniciïn els treballs definitius de redacció del Pla.

Antecedents 2003

Articles posteriors 2005, 2008

La comarca de l'Alt Penedès està situada a la plana del corredor prelitoral, entre les comarques del Garraf, el Baix Llobregat, l'Anoia i el Baix Penedès -que ja és província de Tarragona-, en l'àmbit d'influència de la regió metropolitana de Barcelona. El vi i el cava són el principal motor econòmic d'una zona que suporta, des de fa uns anys, una creixent pressió metropolitana sobre els usos del sòl.

El Consell Comarcal va demanar l'any 2002 a la Generalitat de Catalunya l'elaboració del Pla director territorial de l'Alt Penedès (PDTAP), amb l'objectiu de definir unes directrius de creixement i d'usos, evitar els impactes negatius de les transformacions i preservar la comarca de manera que es faci compatible el conreu de la vinya amb les dinàmiques metropolitanes.

A mitjan 2003 es va presentar un primer document de diagnosi territorial, com a treball previ a la redacció del PDTAP. A final d'aquell any es va crear una comissió de seguiment i es va iniciar l'elaboració del Pla per part del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de la Generalitat i amb la participació del Consell Comarcal i de bona part dels agents del territori. Durant el 2004 es va iniciar un cicle de debats públics organitzats pel Consell Comarcal sobre temes d'especial rellevància per a la comarca que serien incorporats al Pla.

Coordinació amb la redacció del Pla territorial metropolità de Barcelona
El 17 de febrer de 2004, el recentment nomenat secretari per a la Planificació Territorial, Oriol Nel·lo, va declarar que era necessari coordinar la redacció del Pla territorial metropolità de Barcelona (PTMB) amb la del PDTAP atès que el territori comarcal està integrat en l'àmbit metropolità. Nel·lo va defensar que tant la Generalitat com els ajuntaments i el Consell Comarcal havien de partir de la realitat actual i buscar fórmules proactives en relació amb les dinàmiques metropolitanes, més que no pas oposar-s'hi.

A final de març, Joan Raventós, diputat de CiU per l'Alt Penedès, va presentar al Parlament una proposició no de llei reclamant que la Generalitat signés un conveni amb el Consell d'Alcaldes que garantís la redacció del PDTAP, independentment de la redacció del PTMB.

Dinamisme local per a la preservació del territori
En paral·lel a l'impuls que s'estava donant al PDTAP, van sorgir iniciatives públiques i privades amb l'objectiu de minimitzar els impactes territorials i paisatgístics de les noves implantacions industrials, residencials i d'infraestructures, i de protegir la producció vitivinícola i el sòl no urbanitzable. El mes de maig es va presentar l'Estudi del paisatge vitivinícola de l'Alt Penedès que posava en relleu el potencial del sector, alhora que advertia del risc d'una pèrdua de competitivitat relacionada amb el deteriorament paisatgístic. L'estudi defensava la redacció de la CARTA DEL PAISATGE DE L'ALT PENEDÈS. També a final de maig es va anunciar la realització d'un estudi del sòl no urbanitzable als nou municipis que integraven la Mancomunitat de l'Alt Penedès (MAP). Segons va explicar Joan Amat, president de la MAP i alcalde de Sant Sadurní d'Anoia (CiU), "servirà per a conèixer millor el territori i dinamitzar els entorns i no pretén ser cap contrapès al Pla director". Finançat al cinquanta per cent per la Generalitat i la Diputació de Barcelona, es preveia que estigués enllestit el primer trimestre de 2005.

El 9 de desembre, durant l'acte de signatura de la Carta del Paisatge de l'Alt Penedès, el director del Programa de Planejament Territorial de la Generalitat, Juli Esteban, va aprofitar per a defensar l'especificitat del PDTAP com un document separat del PTMB.

Joan Raventós va denunciar que l'objectiu de la Generalitat era "apartar la gent de la comarca del nou Pla director, amb el nomenament d'un equip redactor de Barcelona", i va lamentar que "la comarca perdrà força per decidir el seu futur".

D'altra banda, en el marc del DEBAT SOBRE L'ORGANITZACIÓ TERRITORIAL DE CATALUNYA el 9 de juny va tenir lloc una reunió entre els representants polítics de les comarques del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès i l'Anoia i els alcaldes de les quatre capitals, que va concloure amb la Declaració de Sant Martí. Aquest document reclamava més autonomia per decidir sobre el seu futur i la integració de totes les comarques en una única VEGUERIA DEL PENEDÈS.

S'activa la redacció del Pla Director
Al mes de novembre, mitjançant un conveni signat amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), es va constituir un equip pluridisciplinar dirigit per l'arquitecta Isabel Castiñeira amb l'objectiu de redactar el Pla Director. A mitjan desembre es va aprovar el pressupost del Consell Comarcal de l'Alt Penedès per al 2005 amb el vot en contra de CiU i l'abstenció del PP. Els reptes plantejats eren l'elaboració del PDTAP, el seguiment de la Carta del Paisatge, a més del Pla d'integració dels polígons industrials en el paisatge vitivinícola.

Més informació
www.ccapenedes.com/prespd.htm
www.ccapenedes.com
www.webgipal.net/AltPenedes/download/Carta%20paisatge%20NOMS.pdf
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati