Diumenge 27 de Setembre de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA INTEGRAL DE PROTECCIÓ DEL DELTA DE L'EBRE
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2005

La dissolució definitiva del Consorci per a la Protecció Integral del Delta de l'Ebre es tradueixen la creació d'un nou òrgan, la missió del qual és elaborar el Pla integral de protecció del delta de l'Ebre (PIPDE), per preservar i millorar de manera integrada els ecosistemes del riu i evitar la regressió del delta. El PIPDE es realitzarà entre el Govern estatal i el Govern de la Generalitat, inclourà diverses accions i comptarà amb la participació de la societat de les Terres de l'Ebre a través de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre.


Antecedents 2003, 2004

El Consorci per a la Protecció Integral del Delta de l’Ebre (CPIDE), creat l’any 2002 arran de la Llei del PLA HIDROLÒGIC NACIONAL (PHN) per gestionar les compensacions econòmiques del transvasament del riu Ebre, va patir al llarg de la seva història diversos girs d’orientació. La derogació del transvasament, l’any 2004, per part del nou Govern central semblava revifar aquest organisme, que va assumir la gestió de les noves actuacions previstes per a la millora i la protecció del delta de l’Ebre i del tram català del riu. Tanmateix, les controvèrsies associades al Consorci no van desaparèixer i, finalment, el Govern català i el Ministeri de Medi Ambient (MMA) en van acordar la dissolució.

La dissolució definitiva del Consorci va tenir lloc durant la segona quinzena d’abril, i es va constituir una comissió que havia de desmantellar l’organisme en uns tres mesos. Per substituir el buit creat per aquesta dissolució, aprofitant la modificació de la Llei del PHN, que va fer-se efectiva el 22 de juny, es va crear un nou òrgan. Aquest nou organisme, també participat pel Govern català i pel Govern estatal, s’encarregaria de redactar el nou Pla integral de protecció del delta de l’Ebre (PIPDE), un document de planificació sobre el qual ja havia treballat l’antic CPIDE.

Un full de ruta vers la sostenibilitat del delta de l'Ebre
A final d’any, la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, i el conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Salvador Milà, van signar un protocol general de col·laboració per a la definició i posada en funcionament del nou PIPDE.

Segons l’acord entre l’Estat i la Generalitat, el PIPDE tindria la finalitat de “preservar i millorar els ecosistemes del delta, evitar la seva regressió i garantir la seva sostenibilitat”, com establia la nova llei del PHN. El protocol recollia els mecanismes de col·laboració i entesa entre ambdues parts. Així, per exemple, el MMA i el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) programarien conjuntament les actuacions que calia dur a terme en el període 2006-2008, i una comissió de seguiment del protocol, integrada per tres representants de cadascuna de les administracions signants, es reuniria, almenys, una vegada cada tres mesos.

El PIPDE hauria de definir, entre altres qüestions, el règim hídric i el cabal ecològic del riu, les mesures per evitar la regressió del delta, les millores de la qualitat de les aigües i dels ecosistemes, la definició d’un model agronòmic sostenible, el seguiment d’indicadors ambientals, el manteniment de la funció ecològica dels marges del riu i la restauració ambiental del RIU EBRE A FLIX .

D’altra banda, el conveni entre MMA i DMAH va definir els mecanismes de participació de les entitats locals i els col·lectius de les Terres de l’Ebre, que s’articularien a través de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre. Malgrat que no es van detallar quins en serien els membres, es va avançar que inclouria entitats com la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). Precisament, el portaveu de la PDE, Manolo Tomás, va lamentar el retard amb què s’havia impulsat el nou PIPDE, però va valorar positivament la nova engegada del procés. Segons Tomás, el nou PIPDE hauria de regir-se segons criteris tècnics i científics, i escoltar la gent del territori.

Per la seva banda, el diputat Francesc Sancho (Convergència i Unió, CiU) i expresident de l’antic CPIDE, es va mostrar escèptic amb el nou PIPDE i va advertir que el DMAH encara no n’havia concretat ni el pressupost ni la capacitat de decisió de la societat de les Terres de l’Ebre. Segons Sancho, era clau que les Terres de l’Ebre poguessin incidir en l’establiment del cabal ecològic del riu.

Amb tot, una de les proves de foc del nou procés d’elaboració del PIPDE i de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre seria l’organització d’un congrés sobre el Delta a principi de 2006, sota la coordinació del biòleg i membre de la PDE Carles Ibáñez. Durant aquest congrés, es faria pública una nova roposta científica de règim hídric i del cabal ecològic del riu.

Més informació
mediambient.gencat.net/cat/el_departament/sala_de_premsa/notes/NPTERRESEBRE.jsp
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Ebre, Montsià
Fotogaleria relacionada