Dimecres 23 d ' Octubre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PAVELLÓ ESPORTIU A LA DEVESA (GIRONA)
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2007

L’Ajuntament de Girona preveu una piscina nova, pistes de pàdel i un pavelló semisubterrani al parc urbà de la Devesa de Girona, un espai on conviuen diferents usos i equipaments. L’Associació de Veïns de la Devesa-Güell, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i els grups municipals de Convergència i Unió (CiU), d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i del Partit Popular (PP) s’oposen a la ubicació del pavelló dins del parc. Per altra banda, els grups municipals del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es mostren favorables al pavelló i creuen que revitalitzarà la Devesa.

Articles posteriors 2008, 2009

El parc urbà de la Devesa de Girona està situat a la riba del riu Ter, té una extensió de 27 ha i més de 2.500 plàtans plantats en bona part a la meitat del segle XIX, col•locats a molt poca distància els uns dels altres, fet que els ha obligat a créixer més en alçada que en amplada. Molts d’ells assoleixen els 60 m. La Devesa disposa de molts espais lliures, com el passeig de la Sardana o els jardins de la Devesa, on molts ciutadans passegen a peu i també fan esport. Tanmateix, l’ús social del parc havia baixat considerablement els últims anys.

La Devesa, un espai amb diferents usos
Dins del parc hi trobem el Palau Firal i l’Auditori i Palau de Congressos, una zona de pícnic, un camp de tir amb previsió d’enderrocament, l’edifici de serveis del mercat, el Camp de Mart, la caseta de la Devesa, els jardinets de la Devesa i l’oficina municipal d’escolarització. A més la Devesa s’utilitza per al mercat d’hivern, per a les atraccions i activitats de les fires i per a ubicar zona de veles a l’estiu. Els diferents usos es contraposaven amb la manca d’aparcament.

La zona esportiva de la Devesa, situada al centre del parc entre el passeig de la Sardana i el Palau Firal, inclou les piscines municipals d’estiu, l’espai de voleibol amb sorra, el frontó, les pistes de tenis de terra batuda i la pista poliesportiva coberta. També té uns espais annexos com l’estadi Fèlix Farró, amb les porteries rovellades i unes grades en molt mal estat, el circuit de fúting i les pistes de botxes i petanca. Les instal•lacions esportives s’usaven majoritàriament a l’estiu.

Projecten un pavelló i altres equipaments

A començaments de 2007 l’Ajuntament de Girona va donar a conèixer el projecte de reforma del complex esportiu de la Devesa, que incloïa pistes de pàdel, una piscina nova i un pavelló semisubterrani, que havia de suposar el trasllat de les pistes de tenis.

El pavelló havia de tenir 2.034 m² i tres nivells. Es projectava semisubterrani per a rebaixar l’alçada visible de les instal•lacions. No suposava la tala de cap dels plàtans del parc i l’alçada se situava aproximadament en 10 m, semblant a la de la paret del frontó. L’entrada s’ubicava a la zona de les grades i la pista esportiva i els sis vestidors, un dels quals, de grans dimensions, quedaven sota el nivell de terra. A la planta d’accés s’havia d’edificar un gimnàs i s’estudiava ubicar-hi un punt de lectura i el servei de bar. A la planta superior el projecte preveia quatre sales polivalents, una de les quals per a l’equip de tecnificació de judo. La part exterior havia de combinar l’acer, el metall i la fusta.

El projecte havia de significar l’enderrocament de l’actual pista poliesportiva per a construir-hi les pistes de tennis. El consistori gironí estudiava aprofitar els canvis per a incorporar pistes de pàdel i fer una piscina nova, rodona i de mida mitjana. L’actuació havia de renovar totalment la piscina més gran i millorar les condicions del frontó. L’Ajuntament garantia que la reforma no comportava l’augment del sostre edificable de la Devesa i pretenia fomentar l’esport en aquest emplaçament durant tot l’any.

A l’abril l’Ajuntament de Girona es reservava 1 MEUR per a l’execució del pavelló, quantitat provinent dels romanents de tresoreria, i rebia una subvenció de 476.400 euros del Consell Català de l’Esport.

L’Associació de Veïns Devesa-Güell, en contra

Al setembre l’Associació de Veïns Devesa-Güell va manifestar la seva oposició a la ubicació del pavelló dins del parc urbà, en un sòl no urbanitzable, perquè consideraven que l’excés d’equipaments i usos afectava l’entorn natural. L’associació apostava per millorar la neteja del parc urbà i reclamava abans un pla d'usos de la Devesa. L’entitat veïnal reclamava un espai al barri d'uns 600 m2 per a ubicar-hi una ludoteca, una llar d’infants, una biblioteca, un centre cívic i una sala de reunions i tallers, entre altres, seguint el model d'altres centres cívics oberts a la ciutat. Els veïns també asseguraven que, tenint en compte l’escassetat de pàrquing, un pavelló havia de provocar més problemes de trànsit a la zona.

L’Associació de Veïns de la Devesa-Güell cridava als gironins perquè s’adherissin a la campanya amb la finalitat d’evitar que el pavelló d’esports s’emplacés dins el parc. L’associació estava a favor d’un nou pavelló a la ciutat, tot i que no ho considerava una prioritat. Proposaven dues alternatives per a la construcció: l’àrea esportiva de Fontajau, al costat del pavelló Girona-Fontajau, o el Palau Firal. L'Associació de Veïns considerava que el barri suportava molts equipaments de ciutat com l'escola d'hostaleria, l'auditori o la futura Audiència, però que no gaudia de serveis de proximitat.

A començament de desembre l’equip de govern de l’Ajuntament de Girona, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), incloïa el pavelló municipal de la Devesa en el pla de mandat 2007-2011. Tot i això, un dels socis de govern, ICV s’hi oposava perquè no en considerava adient la ubicació. Per altra banda, un grup de veïns del barri es manifestava a la zona de la Devesa contra el projecte de l'Ajuntament. Per altra banda, el manifest de l'Associació de Veïns Devesa-Güell contra la construcció del pavelló va reunir en pocs dies més d'un centenar d'adhesions.

Visions oposades del projecte
L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va demanar confiança als veïns, va explicar-los que el pavelló havia de ser un equipament per al barri i va posicionar-se a favor del pla d’usos però després de la construcció del pavelló. El PSC i ERC, favorables al pavelló, mantenien que no es projectava un pavelló a l'estil del de Fontajau i que s’havia de tenir una especial cura amb els accessos al recinte. El regidor d'esports de l’Ajuntament de Girona, Josep Maria Jofre, argumentava la necessitat d'encabir-hi aquest nou equipament, ateses les necessitats del barri i de la ciutat i responent a les recomanacions del pla director d’instal•lacions i equipaments esportius de Catalunya (PIEC) i del mapa d’instal•lacions esportives municipals (MIEM). Per al PSC, el pavelló no alterava la protecció del parc com a espai verd, n’assegurava el futur i consideraven que el projecte havia de revitalitzar els usos del parc tot l’any. Per altra banda, la secretària general de l’Esport de la Generalitat, Anna Pruna, va assegurar la construcció del pavelló.

Els grups municipals de Convergència i Unió (CiU) i el Partit Popular (PP) s’oposaven al pavelló. El PP demanava consensuar un projecte de ciutat, defensava el manteniment de la pràctica esportiva i la funció de pulmó verd del parc, a més de convertir-lo en punt de trobada. CiU veia necessari plantejar el pla d’usos del parc amb participació ciutadana i abans de tirar endavant el pavelló. La Candidatura d’Unitat Popular (CUP), que no tenia representació a l’Ajuntament, es mostrava contrària a la ubicació i a densificar més el parc i proposava eixamplar-lo fins a les ribes del Ter. Els grups municipals coincidien unànimement en la necessitat de redactar el pla d'usos de la Devesa.

Tot i les reticències dels opositors el regidor d’esports, Josep Maria Jofre, anunciava que a començament del 2008 havien d’iniciar-se els treballs per a aixecar el nou equipament. En el pla d’inversions de l’Ajuntament de Girona per a l’any 2008 es va pressupostar 1,3 MEUR per al pavelló de la Devesa.

Més informació
www.ajuntament.gi
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada