Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC ZOOLÒGIC DEL VALLÈS
Júlia Rubert

Actualitzat a 31/12/2004

Les dues ubicacions principals proposades per traslladar la part terrestre del zoo de Barcelona queden descartades per l'oposició d'entitats ciutadanes i ecologistes i per la marxa enrere del projecte per part de l'Ajuntament de Barcelona.


Antecedents 2003

Dues grans alternatives per al trasllat del zoo terrestre al Vallès
L'Ajuntament de Barcelona va presentar el 1999 el projecte de trasllat del Zoo, que ocupa 17 de les 31 ha del Parc de la Ciutadella, amb l'objectiu de restablir la unitat del Parc de la Ciutadella i de connectar-lo amb el nou front marítim.

La proposta implicava el desdoblament del zoo en dos espais: una reserva natural terrestre al Vallès i un zoo marí a la desembocadura del Besòs, a la plataforma situada entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs.

De les quatre opcions estudiades per al zoo terrestre, les dues més ben valorades van ser les 124 ha que el setembre de 2002 van oferir conjuntament els ajuntaments de Sabadell i Castellar del Vallès als terrenys de Can Moragues, la Torre Turull i el Torrent de Colobrers, al costat de la carretera que connecta ambdues poblacions, i les 92 ha que l'any 2003 va oferir la Diputació de Barcelona de la seva finca agrícola i forestal Torre Marimon, a Caldes de Montbui.

Ambdues opcions van ser rebutjades per diversos grups ecologistes i socials, que reclamaven la protecció de les respectives àrees pel seu valor ecològic i paisatgístic i recordaven que estaven incloses en l'anomenat Parc Agroforestal de Llevant promogut des de l'any 2000 com a connector dels espais lliures del Vallès, pels ajuntaments de Sabadell, Castellar del Vallès i Caldes de Montbui, entre altres municipis.

El cost econòmic i la marxa enrere de l'Ajuntament de Barcelona fan desestimar l'opció de Can Moragues
La viabilitat ambiental del projecte, segons l'estudi encarregat el 2002 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pels ajuntaments de Sabadell i Castellar del Vallès, permetia la ubicació del zoo a Can Moragues, la Torre Turull i el Torrent de Colobrers; la connectivitat ecològica es podria reforçar amb una anella perimetral externa i un pas ecològic per sobre la B-124, les necessitats energètiques s'haurien de resoldre amb l'ús d'energies alternatives i l'ús d'aigua, a priori, no havia de presentar problemes.

L'informe va despertar crítiques de diferents grups ecologistes i plataformes cíviques, entre els quals hi havia l'Associació per la Defensa i l'Estudi de la Natura ADENC, la Campanya en Defensa del Rodal (de Sabadell), Castellar Sostenible (Castellar del Vallès) i Torre Marimon XXI (Caldes de Montbui).

No obstant això, els forts condicionants ambientals que els consistoris de Sabadell i Castellar havien introduït al projecte havien fet que el cost inicial, previst per l'Ajuntament de Barcelona en 90 milions d'euros, es disparés fins a 120. Al mateix temps, la negativa del Ministeri de Medi Ambient de crear el PARC ZOOLÒGIC MARÍ DE BARCELONA havia fet replantejar a l'Ajuntament de Barcelona la conveniència de traslladar el zoo.

A final d'abril, el grup Entesa per Sabadell va presentar una moció al consistori sabadellenc per desestimar definitivament el projecte, que va ser aprovada per l'equip de govern quadripartit (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC, Convergència i Unió, CiU, Esquerra Republicana de Catalunya, ERC i Iniciativa per Catalunya Verds, ICV) i el Partit Popular.

D'altra banda, en un acte públic celebrat el maig, davant la indefinició de l'Ajuntament de Barcelona i els dubtes sobre la viabilitat econòmica del projecte, l'alcalde de Castellar del Vallès, Lluís M. Corominas, també va donar per arxivada la proposta de portar el zoo a Can Moragues.

L'opció de Torre Marimon també es descarta en favor d'un ús ciutadà més ampli
El desembre de 2004, la plataforma Torre Marimon XXI (constituïda el 2002 per persones i entitats que reclamaven la retirada del projecte del zoo i la promoció d'un debat sobre els usos i destí futur de la finca) va presentar als grups polítics de Caldes una proposta d'ús fonamentada en tres eixos: reforçar el centre de formació contínua i recerca en matèria agropecuària i agroalimentària existent, establir-hi un centre d'educació ambiental sobre l'activitat agrària i potenciar-ne l'ús públic oferint activitats de lleure, esport i passeig. Els contactes efectuats per la plataforma havien trobat una bona predisposició per part del Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat i la Diputació.

La marxa enrere del trasllat del zoo i la mobilització ciutadana generada van fer que l'Ajuntament de Caldes desestimés el trasllat del zoo a Torre Marimon i tot feia preveure que a principi d'any s'aprovaria per unanimitat al ple de l'Ajuntament una moció a favor de la proposta de Torre Marimon XXI.

A final d'any el projecte de trasllat del zoo terrestre havia estat descartat a Torre Marimon i a Can Moragues, i continuava pendent de noves propostes per a definir-lo.

Més informació
www.adenc.org/notes/2003/20030403manifestzoo.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Occidental, Vallès Oriental