Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC ZOOLÒGIC DEL VALLÈS
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

Tot i les diverses propostes per traslladar el Parc Zoològic de Barcelona al Vallès o a Sant Adrià de Besòs, continua sense coneixer-se quin serà el futur emplaçament de la instal·lació.

Articles posteriors 2004

Projecte de trasllat i desdoblament del Zoo de Barcelona en un espai terrestre i en un de marítim
Amb l’objectiu d’alliberar terrenys i poder ampliar les instal·lacions del Parlament de Catalunya i de la Universitat Pompeu Fabra, l’any 1999 l’Ajuntament de Barcelona va presentar una proposta per traslladar el Zoo des de la ubicació actual al Parc de la Ciutadella, desdoblant-lo en dos espais. El projecte proposava instal·lar un zoo marí a la plataforma del Besòs, fet que implicava guanyar unes 13 hectàrees al mar, i una reserva natural terrestre a les comarques del Vallès.

El setembre del 2002, els alcaldes de Sabadell i Castellar del Vallès van fer pública la intenció d’oferir els terrenys protegits de Can Moragues, la Torre Turull i el Torrent de Colobrers com una possible destinació per a la part terrestre del Zoològic de Barcelona. El projecte proposava convertir 124 hectàrees en un gran parc temàtic que multiplicaria per deu les 8 hectàrees de superfície que ocupava el Zoo al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

Diverses entitats socials i grups ecologistes s’hi van oposar, argumentant que entrava en desacord amb la proposta de delimitar i protegir l’extensa àrea d’espais oberts que es troben entre el riu Ripoll i la riera de Caldes, i van apostar per la creació d’un corredor entre Collserola i Sant Llorenç del Munt que s’anomenaria Parc Agroforestal de Llevant. Per altra banda, la modificació del litoral necessària per a instal·lar el zoo marí a la plataforma del Besòs no va ser acceptada pel Ministeri de Medi Ambient. Malgrat tot, l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, afirmava el 2003 que faria tot el possible perquè el projecte de zoo marí fos acceptat.

La proposta de trasllat del parc zoològic a Torre Marimon
Al començament del 2003 es va presentar una segona proposta per dur el zoo terrestre a la finca de Torre Marimon, dins el terme municipal de Caldes de Montbui, al Vallès Oriental. Torre Marimon és un espai agrícola i forestal de 117 hectàrees, propietat de la Diputació de Barcelona, que antigament havia estat seu de diferents es-coles agrícoles i forestals.

Poc després de l’anunci del possible trasllat del Zoo de Barcelona a Torre Marimon es va crear el col·lectiu Torre Marimon XXI d’oposició a la proposta, el qual defensava l’accés públic a la finca i aprofitar-ne el potencial com a centre educatiu mediambiental, agrari i forestal.

El desembre del mateix any, l’Ajuntament de Caldes de Montbui i la plataforma Torre Marimon XXI van arribar a l’acord de promoure un debat ciutadà al llarg del 2004 per decidir els futurs usos de la finca Torre Marimon. En el debat es preveia que hi participés el major nombre possible d’entitats ciutadanes de Caldes i també la Diputació de Barcelona.

El desembre del 2003, l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va apuntar la possibilitat que el projecte de trasllat del Zoo de Barcelona no es realitzés finalment a causa de l’elevat cost econòmic que comportaria l’operació. Aquest fet, juntament amb la negativa del Ministeri de Medi Ambient a autoritzar el zoo marí del Besòs, van portar el president del Zoo de Barcelona, Jordi Portabella, a plantejar-se el trasllat del Zoo. L’ alternativa suggerida consistiria a redimensionar l’actual Zoo i a modernitzarne les instal·lacions.

Més informació
www.adenc.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati