Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC TECNOLÒGIC DEL CAMP (REUS)

Elisabet Sau

Actualitzat a 31/12/2007

La revisió del Pla general d'ordenació urbana de Reus de l'any 1999 preveu el desenvolupament de 600 ha de nou sòl industrial fins a l'any 2011. A l’autovia de Bellissens, l’Ajuntament vol impulsar el Tecnoparc, un parc per a indústries o empreses tecnològiques on també vol aprofitar per a construir habitatges i ubicar-hi un nou hotel. Al llarg del 2007, l’Ajuntament comença a concretar alguns dels projectes que formaran el futur Parc Tecnològic del Camp: el Centre Tecnològic en Nutrició i Salut, els edificis per a les facultats de Medicina i Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili o el nou hospital comarcal.

Reus, la capital de la comarca del Baix Camp, forma part d'una de les àrees urbanes supracomarcals més dinàmiques de Catalunya. El triangle urbà que forma amb Tarragona (Tarragonès) i Valls (Alt Camp) es distingeix per estar integrat per tres de les ciutats més rellevants al sud de Barcelona i s'ha vist ampliat pel creixement de molts dels municipis propers ja sigui per l'extensió de noves residències o pel desenvolupament d'activitats econòmiques rellevants, com pot ser l’espai turístic de Vila-seca i Salou (Tarragonès) o el complex petroquímic de Tarragona.

L'any 1999, l'Ajuntament de Reus va acabar la revisió del Pla general d'ordenació urbana (PGOU) de la ciutat on es van preveure més de 600 noves hectàrees de sòl industrial. A partir del 2005, es va començar a materialitzar un dels nous sectors que l'Ajuntament reusenc considerava més emblemàtics per a la ciutat: el Tecnoparc de la zona de Bellissens, que hauria de combinar el sòl industrial i tecnològic amb el residencial i el de serveis educatius, sanitaris i culturals. Aquest nou sector tindria una extensió de 135 ha i es construiria al sud-est de Reus, prop de l'autovia de Tarragona i Reus (T-11), de l’autovia de Bellissens (T-315) i de l’AEROPORT DE REUS. La seva promoció anava a càrrec d'una societat municipal específica, Tecnoparc Reus.

A partir de l'any 2006 es van començar a concretar alguns dels projectes interessats a ubicar-se en aquesta àrea en la qual s'estimava que es crearien més de 5.000 llocs de treball. Una de les primeres inversions que es va formalitzar va ser la construcció d'un hotel de quatre estrelles promogut pel grup HUSA, el president del qual era Joan Gaspart Solves. El projecte suposava una inversió de 15 MEUR, 180 habitacions i 80 llocs de treball i es preveia la seva inauguració per a l'any 2009.

El Centre Tecnològic en Nutrició i Salut

El mateix 2006 també es va signar un conveni entre l'Ajuntament de Reus i els departaments de Treball i Indústria i Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat per tal de començar a treballar en el nou edifici que hauria d'acollir el centre d'investigació d'indústries agroalimentàries i sanitàries. Els científics i treballarien en el desenvolupament d'aliments funcionals i ingredients per a nutrició animal, amb l'objectiu de millorar la competitivitat de la indústria agroalimentària. Per a l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), el conveni significava "la constitució del pilar científic del Tecnoparc, a més de col•locar el territori en una posició capdavantera en un sector amb gran potencial de creixement".

La construcció del Centre Tecnològic en Nutrició i Salut (CTNS) es va iniciar l'abril del 2007 amb una inversió prevista que rondava els 2,9 MEUR i anava a càrrec de la Generalitat. La previsió de l’acabament era per a l’any 2008.

El nou campus universitari

Al Tecnoparc, s'hi preveia la construcció dels nous edificis per a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura i la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquests centres formarien, amb la Facultat d'Econòmiques i Empresarials, que ja estava ubicada en aquest sector, el nou Campus de Bellissens.

En el cas de l'Escola d'Arquitectura, l'Ajuntament de Reus i la URV van signar un conveni a principi del 2007 amb què es concretava que l'Ajuntament encarregaria la redacció de l'avantprojecte per a l'edifici alhora que es comprometia a avançar més de 150.000 € per als treballs previs. L’Ajuntament també es va comprometre a avançar el finançament de la nova Facultat de Medicina, el funcionament de la qual està vinculat al nou hospital de Sant Joan. En el nou campus, també s’hi preveia la construcció d’una biblioteca única per a tots els ensenyaments i una zona comuna de serveis. El cost estimat aproximat d'aquests edificis així com la urbanització del sector se situava al voltant dels 42 MEUR i la inauguració, per al curs 2010-2011. El campus de Bellissens podria acollir uns 4.000 estudiants i ocuparia un total de més de 100.000 m2 .

També cal afegir que la URV havia reservat un espai d'uns 10.000 m2 per a la construcció d'un edifici residencial per a estudiants. El secretari general d'aquesta universitat, Antoni González Senmartí, va declarar que estaven estudiant la possibilitat de construir-hi pisos petits i de lloguer. La intenció era presentar el projecte al Pla d'habitatge 2005-2008 del Ministeri de l'Habitatge ja que, en cas de ser escollit, el Ministeri finançaria el 60% del cost dels pisos i la URV hauria de cedir el sòl i buscar la resta del finançament.

L'àrea residencial del parc tecnològic
Els usos del Tecnoparc es completaran amb més de 1.800 habitatges que, un cop construïts, incrementaran en prop del 20% el parc d'habitatges municipal.

Per a poder desenvolupar aquest projecte, l'Ajuntament va haver de modificar puntualment el PGOU, ja que aquest ús no i estava previst. El maig del 2007 el pla parcial estava pendent de rebre l'aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Tarragona (CTUT). Tanmateix, tant l'Ajuntament de Reus com la immobiliària Iosa Immuebles SL, vinculada al grup COMSA i propietària de la majoria dels terrenys, confiaven que no hi hauria cap problema i ja n’havien començat a redactar els projectes de reparcel•lació i urbanització. Si els terminis no es demoraven, s'esperava poder iniciar el conjunt de les obres l'any 2008 per a poder fer el lliurament de claus el 2009. Cal remarcar que l'Ajuntament de Reus va acceptar augmentar el total d'habitatges a canvi d'incrementar el percentatge d'habitatges protegits i concertats. Si la LLEI 1/2005, D'URBANISME, preveia que els nous plans parcials havien de reservar el 30% del nou parc per a habitatge protegit, en aquest sector de Bellissens se'n reservava el 37% i això volia dir que 410 habitatges serien de protecció pública i 280 de preu concertat.

El nou hospital de Sant Joan
En el sector del Tecnoparc també s'havia reservat espai per al nou hospital de Sant Joan. La consellera de Salut, Marina Geli i Fàbrega (PSC), en va posar la primera pedra el març del 2007. L'hospital ocuparà un solar de 52.000 m2 i, a més de les hospitalitzacions mèdiques, inclourà unes unitats destinades a usos sociosanitaris. La construcció anirà a càrrec d’una unió temporal d’empreses formada per Dragados i Abantia, el seu cost està estimat en 72 MEUR, el 55% del qual el finançarà la Generalitat i la resta, el govern local, i se’n preveu l’entrada en funcionament per a l’any 2010.

A més d'aquests projectes, l'Ajuntament tenia previst construir l’edifici Tecnoparc on hi hauria el nou palau de fires i congressos, la seu administrativa del parc o el viver d'empreses, entre altres. La centralitat de Bellissens es podria veure reforçada si, finalment, es construís una estació de ferrocarril per a la línia convencional en aquest nou sector urbà. Aquesta proposta era prevista al PLA TERRITORIAL PARCIAL DEL CAMP DE TARRAGONA, elaborat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), l'avantprojecte de qual va sortir a consulta pública el segon semestre del 2007.

Segons el tinent alcalde d’Arquitectura i Urbanisme, Jordi Bergadà i Masquef (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), en aquest nou sector urbà de Reus es combinaran els usos residencials amb els tecnològics i els serveis de salut, amb l’objectiu d’esdevenir un futur nucli de centralitat que superarà l’àmbit municipal gràcies a la seva orientació cap a sectors econòmics emergents.

Més informació

www.tecnoparc.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Camp
Fotogaleria relacionada