Dijous 29 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS DE PALS, EL MASSÍS DEL MONTGRÍ I LES ILLES MEDES
PARC NATURAL DELS AIGUAMOLLS DE PALS, EL MASSÍS DEL MONTGRÍ I LES ILLES MEDES Mapa: Montse Ferrés
Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2005

El Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) presenta el projecte de delimitació del Parc Natural dels Aiguamolls de Pals, el Massís del Montgrí i les Illes Medes, amb una extensió de 7.378 ha situades al nord-est del Baix Empordà. És preveu l'aprovació de la Llei de creació del Parc Natural al llarg de la primavera de 2006.

Antecedents 2004

Articles posteriors 2006, 2008, 2010

L’àrea costanera situada al nord-est del Baix Empordà és un dels sectors del litoral català amb més diversitat natural i es localitza en un entorn sotmès a una forta pressió urbanística vinculada al turisme. El Pla d’espais d’interès natural (PEIN), aprovat el 1992, protegia 5.000 ha al massís del Montgrí, 40 ha a les illes Medes (que també eren reserva marina) i 205 ha als aiguamolls del Baix Ter i de Pals, i englobava els municipis de Torroella de Montgrí, Pals i Ullà.

El març de 2004 el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va anunciar, en el marc del DEBAT COSTA BRAVA [2004: 68], que declararia el Parc Natural dels Aiguamolls de Pals, el Massís del Montgrí i les Illes Medes per tal de preservar-ne els valors naturals, històrics, culturals i paisatgístics i promoure el desenvolupament socioeconòmic sostenible de l’àrea.

Ajuntaments i entitats opinen sobre el Parc Natural
Mentre el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) redactava el projecte de delimitació del Parc Natural, els ajuntaments de Torroella de Montgrí i Pals van demanar el maig de 2005 que el futur Parc Natural no es limités únicament als espais catalogats en aquells moments al PEIN. L'alcalde de Torroella de Montgrí, Carles Negre, de Convergència i Unió (CiU), reclamava que es doblés la superfície protegida al PEIN al sector d'aiguamolls de la Pletera i que s'incloguessin nous espais com la pedrera Mas Blanc d'Ullà (amb l'objectiu que la seva inclusió al Parc permetés restaurar la zona) i les bases militars de Loran i Punta Milà (ambdues abandonades i propietat del Ministeri de Defensa). L'alcalde de Pals, Josep Comas, d'Unitat i Progrés Municipal (UPM), per la seva banda, proposava que el Parc inclogués les basses d'en Coll (que formaven part del PEIN) i la zona d'arrossars de l'antic estany de Pals, a més de la connexió entre aquests dos espais a través del rec del Molí. En canvi, el grup municipal de CiU de Pals, a l'oposició, es va manifestar contrari al Parc Natural, ja que, segons opinava, comportaria excessives restriccions per a l'agricultura.

Per la seva banda, l'entitat ecologista Gent del Ter també va fer una proposta de delimitació. Demanava que el Parc Natural inclogués la plana agrícola del Baix Ter, l'antic estany de Bellcaire, tota la zona marítima de la badia de Pals, les costes del Montgrí i de Begur i que es connectés amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà amb la inclusió dels vestigis greco-romans d'Empúries i fenicis de VILANERA (L'ESCALA).

El Departament de Medi Ambient presenta el projecte de Parc Natural
El 24 de novembre el DMAH va presentar el projecte de delimitació del Parc Natural. L’ extensió prevista era de 7.378 ha repartides en sis municipis del Baix Empordà (Torroella de Montgrí, 4.223 ha, Pals, 544 ha, Bellcaire d’Empordà, 337 ha, Palau-sator, 103 ha, Ullà, 102 ha i Fontanilles, 55 ha), un de l’Alt Empordà (l’Escala, 53 ha) i una zona marítima de 1.962 ha.

Es proposava incloure el massís del Montgrí (sense la pedrera d’Ullà), les illes Medes (que serien reserva natural integral), el front litoral de l’Escala, l’antic estany de Bellcaire, els aiguamolls i dunes del Ter Vell i de Pals, els arrossars i els antics estanys de Pals i Boada i la seva connexió amb les basses d’en Coll a través del rec del Molí, l’antiga ESTACIÓ RADIOFÒNICA AMERICANA RADIO LIBERTY situada a la platja de Pals (que s’havia de desmantellar i només s’hi havia deixat una de les antenes i alguna altra construcció per als serveis del Parc) i l’àmbit marí de les illes Medes i el Montgrí. També s’estudiava la possibilitat que la Generalitat comprés i integrés al Parc les antigues instal·lacions militars de la Punta Milà i la base Loran (Torroella de Montgrí), i també la de Bol Roig (l’Escala).

La seu administrava del Parc Natural se situaria a l’antiga depuradora de l’Estartit i s’inclourien altres equipaments com el moll central del port de l’Estartit, per a l’administració i gestió de l’àmbit marí, o alguns immobles recuperats de Radio Liberty, on s’instal·laria un centre d’educació ambiental.

Un cop aprovat el projecte, s’iniciava el tràmit d’exposició pública que havia de durar dos mesos i mig. Un cop resoltes les al·legacions els passos següents haurien de ser l’aprovació de l’avantprojecte de llei per part del Govern de la Generalitat i finalment l’aprovació, al Parlament, de la llei de declaració del Parc Natural, que es preveia realitzar entre abril i maig de 2006.

Més informació
www.torroella.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada