Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC NATURAL DEL DELTA DE L'EBRE
PARC NATURAL DEL DELTA DE L'EBRE Mapa: Montse Ferrés
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté
Actualitzat a 31/12/2004

El Parc Natural del Delta de l'Ebre és objecte de dos grans projectes de recuperació de la seva línia de costa, per tal de reduir els danys provocats pels temporals. Tant el Departament de Medi Ambient i Habitatge com el Ministeri de Medi Ambient proposen mesures per a evitar que cada any els temporals malmetin la barra del Trabucador. D'altra banda, uns aiguamolls del delta pateixen una nova agressió i es parla sobre la possible declaració d'un parc nacional al delta de l'Ebre.

Antecedents 2003

El Parc Natural del Delta de l'Ebre (PNDE) ocupa unes 7.802 ha de la zona humida més gran de Catalunya. És una important àrea de cria i hibernació d'aus, on s'han identificat prop de 330 espècies d'ocells de les 600 que hi ha a Europa. El PNDE rep prop d'un milió de visitants cada any.

Un any més, els temporals trenquen la barra del Trabucador
Any rere any, el delta de l'Ebre és sotmès a fortes llevantades que afecten greument el litoral del delta. La creixent freqüència i potència dels temporals, possible fruit del progressiu canvi climàtic de la terra i la manca de sediments fluvials evidencien la problemàtica de la regressió de la plana deltaica. En aquest sentit, un informe de l'Agència Europea de Medi Ambient apuntava el mes d'agost que el cabal de l'Ebre es reduiria a la meitat en només 65 anys, fet que posaria en perill la pervivència del delta.

Un dels elements més castigats durant les llevantades és la barra del Trabucador, un istme que uneix el nucli del delta amb la península de la Banya, amb una llargada d'uns 5 km i una amplada mitjana de 150 m. La barra del Trabucador és un dels espais més fràgils i de més importància ecològica i geològica del delta, i hi nidifiquen ocells protegits, com la gavina corsa.

Des de final de 2003 el CONSORCI PER A LA PROTECCIÓ INTEGRAL DEL DELTA DE L'EBRE (CPIDE) havia perdut la facultat per a aprovar el Pla integral de protecció del delta de l'Ebre (PIPDE), que passava a mans del Govern central a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. El 30 de març de 2004, un mes després que el Ministeri de Medi Ambient, en plena campanya electoral, tragués a concurs les obres de millora ambiental i paisatgística de la barra del Trabucador, va tenir lloc un fort temporal de llevant. Una vegada més, es va trencar la barra del Trabucador, aquest cop per dos punts. El temporal va deixar incomunicades per terra les salines de la Trinitat, situades a la península de la Banya. El temporal també va afectar la platja de la Marquesa i els arrossars de la vora, quan just la setmana anterior la Direcció General de Costes hi havia construït un mur de sorra per protegir-los.

Mesures de protecció del litoral del delta
Unes setmanes després, el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va proposar unes mesures urgents per a protegir el delta. La principal mesura era eliminar les estructures artificials de la barra del trabucador i traslladar l'empresa salina a Sant Carles de la Ràpita, a la qual cosa l'empresa semblava disposada. Tot plegat permetria que la barra del Trabucador es trenqués durant les llevantades i que es regenerés després de manera natural. Només es plantejava, com a mesura extraordinària, l'aportació de sorra d'altres indrets del delta.

Altres mesures de protecció eren la compra de terrenys entre la desembocadura i la barra del Trabucador, per tal d'ampliar la franja de la platja i evitar els efectes dels temporals. A la platja de la Marquesa es preveia construir una duna de sorra de 4,4 km. Aquestes mesures eren coincidents amb les proposades pel Ministeri de Medi Ambient abans dels temporals, si bé el projecte del ministeri també preveia millorar l'àrea de servei situada a l'entrada de l'istme amb un pantalà de fusta que penetraria la badia dels Alfacs. El mes de setembre, el Ministeri de Medi Ambient va adjudicar el projecte de recuperació de la barra del Trabucador per més de 3 milions d'euros a l'empresa Cyes Construcciones i Estudios SA, per tal que l'executés en nou mesos.

Noves agressions a uns aiguamolls del delta i perspectives de protecció
El DMAH va denunciar un particular que havia transformat en arrossar una zona humida del delta catalogada com a hàbitat prioritari per la Unió Europea. Els aiguamolls, de 14 ha, es trobaven als erms de Casablanca, a St. Carles de la Ràpita. El particular ja havia estat denunciat l'any 2003 per la mateixa raó.

Al primers de mes de novembre, el Ministeri de Medi Ambient va presentar una llista de set espais catalans susceptibles de ser declarats parc nacional, entre els quals hi havia una part del delta de l'Ebre. Més tard, el Ministeri va retirar el delta de la llista pel fet que la declaració de parc nacional no era compatible amb el manteniment d'activitats humanes al territori.

Més informació
www.ebre.com/delta/cat/index.htm
www.ultrafox.com/ct/iafc/af000067.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Ebre, Montsià
Fotogaleria relacionada