Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC NATURAL DE LES TERRES DEL GAIÀ. PROJECTE
Terres del Gaià Mapa: Montse Ferrés
Arnau Urgell - Mercè Mauri
Actualitzat a 31/12/2007

Al llarg del 2007 la Coordinadora Salvem el Gaià ha continuat les seves accions de reflexió i denúncia de l'estat del riu per tal d'avançar cap a la declaració d'una figura que en protegeixi la conca. En aquest sentit, des de l’any 2004 treballen en el projecte de Parc Natural de les Terres del Gaià. En l’àmbit institucional, el mes d'octubre es constitueix la Taula d'Alcaldes del Baix Gaià per tal d'actuar com a interlocutor únic amb l'ACA i Repsol. El seu principal objectiu és garantir el cabal ecològic aigües avall de la presa del Catllar.

La conca del riu Gaià té una superfície de 424 km2 i està formada per vint municipis de les comarques de la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès entre els quals destaquen Altafulla, Santa Coloma de Queralt i Tarragona. El riu, de 85 km de longitud, neix a la Baixa Segarra ―comarca natural inclosa a la Conca de Barberà― i desemboca al Mediterrani, a la platja de Tamarit (municipi de Tarragona).

L'any 1975 es va construir la presa del Catllar per tal d'abastir les indústries de l'empresa petroquímica Repsol. D'aquesta manera, bona part de l'any el curs baix del Gaià resta eixut. Per tal de denunciar aquesta situació així com altres amenaces en el conjunt de la Conca ―grans creixements urbanístics al Baix Gaià, noves infraestructures, salinització dels aqüífers i abandonament d'activitats agrícoles... ―, l'any 1999 es va crear la Coordinadora Salvem el Gaià, formada actualment per una vintena d'entitats tant de caràcter ambientalista ―Grup d'Estudi i Protecció d'Ecosistemes del Camp (GEPEC), la Sínia d'Altafulla o la Xarxa per a una Nova Cultura de l'Aigua (XNCA) ― com també polítiques, juvenils i sindicals ―Alternativa del Baix Gaià (ABG), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) del Catllar, l'Assemblea de Joves del Baix Gaià (AJBG) i la Confederació General del Treball (CGT) del Camp de Tarragona―.

Proposta de parc natural
Salvem el Gaià va fer pública l'any 2004 una proposta de parc natural del massís i corredor del Gaià per tal d'implementar una figura legal de gestió que actués com a nexe d'unió entre els elements de protecció existents (la Reserva de Fauna del Gaià i el Pla d'espais d'interès natural, PEIN) i els de nova delimitació com la XARXA NATURA 2000, el PLA TERRITORIAL PARCIAL (PTP) DEL CAMP DE TARRAGONA, els CATÀLEGS DEL PAISATGE, el Pla de connexions biològiques... Segons la Coordinadora, la figura de parc natural hauria d'aconseguir dos grans objectius: assegurar el cabal ecològic aigües avall del Catllar i garantir la funcionalitat del corredor biològic que suposa el riu entre el mar i el Pirineu a través de la Baixa Segarra i el Solsonès.

La proposta tenia una superfície de 1.290 km² ―dels quals 420 formaven part de la conca del Gaià― i també abraçava l'àrea marina entre Tarragona i Segur de Calafell. El perímetre del parc limitaria amb bona part de les principals ciutats i viles del Camp i del Gran Penedès: Tarragona, Valls, Igualada, Vilafranca del Penedès, el Vendrell i Torredembarra. Entre altres espais singulars, s’incloïa la totalitat del paratge de Muntanyans, afectat per un pla parcial denominat MUNTANYANS II.

A aquesta reivindicació s'hi va sumar el 2006 la Plataforma Salvem la Platja Llarga que demanava incloure aquest paratge al Parc de les Terres del Gaià per evitar-ne la urbanització (passeig marítim de la PLATJA LLARGA DE TARRAGONA.

Mobilitzacions per “un riu amb vida” i directrius per al futur parc
El mes de març de 2007 es van reproduir les accions per a sensibilitzar sobre l'estat del riu Gaià. En aquest sentit, membres de la Sínia del Grup d'Amics Toni Achón (GATA)-Associació Ecologista de Tarragona van realitzar una plantada d'arbres reivindicativa. Per al president del GATA, Lluís Gurrera, “el Gaià està segrestat per Repsol” que ha convertit un riu en un barranc.

Així mateix, es denunciava que caldria protegir el sòl agrícola de la desembocadura del riu Gaià, a fi d’evitar que els càmpings ocupessin cada vegada més terreny. Aquest parc agrari justament va ser una de les propostes que des del GATA es va llançar als partits polítics per tal que s'inclogués en els seus programes de les municipals de maig de 2007.

El 9 de juny de 2006 es va celebrar la quarta trobada del Fòrum de Treball per un Parc Natural de les Terres del Gaià a Tamarit. A la reunió ―organitzada per Salvem el Gaià― es va aprovar una proposta de directrius per a la creació de parc. La trobada arribava dies després que tres membres del Fòrum es reunissin amb Joaquim Margalef, representant del Departament de Política Territorial (DPTOP) a Tarragona, per sol•licitar que es fes una reserva de terrenys per al parc, a fi que es tingués en compte en la redacció del PTP del Camp.

Dies després es coneixia la resolució de les al•legacions en el procés d'ampliació de la Xarxa Natura 2000. En el cas del Gaià, el GEPEC en feia una valoració positiva ja que pràcticament se n'havia protegit tot el curs ―excepte tres quilòmetres― i s'havia incorporat part del terme de Querol inicialment afectat per la URBANITZACIÓ DE ROCACORBA de cinc-cents cinquanta habitatges.

Implicació institucional
El 17 de juliol Francesc Farré, alcalde d'Altafulla (ABG), i Hèctor Hernàndez, membre de la Sínia, van reunir-se amb els directors generals de Relacions Institucionals, Fèlix Alonso i de Medi Natural, Joan Pallisé (Esquerra Unida i Alternativa, EUiA), per tal de plantejar la necessitat “d'augmentar la protecció a les Terres del Gaià”. Per al batlle d'Altafulla, més enllà de la tipologia de figura era molt necessari buscar solucions de futur que, per exemple, permetessin recuperar el cabal ecològic del Gaià per sota de la presa del Catllar.

Així mateix, a començament de setembre, bona part dels alcaldes del Baix Gaià es van reunir en un acte organitzat per la coordinadora a la desembocadura del riu per a reclamar el cabal ecològic. En aquest sentit, i de manera simbòlica, els batlles van tirar amb galledes aigua de la conca al mar per simular una desembocadura “normal”. Per altra banda, l'alcalde d'Altafulla va anunciar la creació d'una taula d'alcaldes de la subcomarca per tal d'abordar la qüestió “amb una sola veu i de manera contundent” davant les altres administracions i davant de Repsol.

Així mateix, diversos municipis com Altafulla, Renau o Vespella van aprovar sengles mocions a favor de la recuperació del curs baix del Gaià. En els dos primers casos, també es va tirar endavant una resolució favorable a la creació del parc.

Per altra banda, Salvem el Gaià pretenia que Repsol participés en un procés per a buscar solucions a la situació. En aquest sentit, el 6 d'octubre una trentena de membres de la Plataforma es van desplaçar a les oficines de l'empresa per a lliurar la proposta. Així mateix demanava a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que mogués fitxa i que els diversos municipis treballessin de manera conjunta a partir d'una taula d'alcaldes.

Aquesta demanda es va concretar amb la celebració de la primera taula el 16 d'octubre. Onze batlles conjuntament amb el president del Consell Comarcal del Tarragonès van unir esforços per a solucionar la qüestió del cabal i es van plantejar projectes com el Parc Agrari del Baix Gaià. Els alcaldes de Renau i la Nou de Gaià, malgrat mostrar-s'hi favorables, van advertir que una figura com aquesta “no podia esdevenir un fre al creixement”.

El cinquè Fòrum, celebrat a Santa Coloma de Queralt, va servir per a fer un manifest on es marcava com a clau el PTP del Camp i s'advertia que, de moment, dibuixava una “important fractura paisatgística i territorial”, ja que no oferia solucions globals per a la conca del Gaià.

L'any finalitzava amb la convocatòria de noves mobilitzacions populars de cara al 2008: concretament una caminada reivindicativa a favor de l'anella verda de Tarragona (mes de febrer) i una “gran marxa per al riu i el Parc Natural de les Terres del Gaià” per al mes de març. De fet, la lluita a favor del parc es lligava a dos altres elements: el Parc Agrari i l'anella verda al voltant de la conurbació tarragonina.

Més informació
alternativabaixgaia.blogspot.com
www.altafulla.cat
www.moviments.net/platjallarga
www.pangea.org/cepa/trobades/salvemgaia
www.quelcom.net/terresdelgaia
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Camp, Conca de Barberà, Tarragonès
Fotogaleria relacionada