Dimecres 30 de Novembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC NATURAL DE L'ESTANY DE BANYOLES
PARC NATURAL DE L'ESTANY DE BANYOLES Mapa: Montse Ferrés
Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2004

El Departament de Medi Ambient i Habitatge estudia la creació d'un parc natural, àmpliament reivindicat per diverses entitats i ajuntaments del Pla de l'Estany, que permeti protegir els espais naturals de la conca lacustre de l'estany de Banyoles. Mentrestant els ajuntaments de Banyoles i Porqueres creen el Consorci de l'Estany, un òrgan de gestió intermunicipal de l'espai que pot esdevenir l'embrió del futur Parc Natural.

Antecedents 2003

L'estany de Banyoles és el llac més gran de Catalunya. El seu funcionament hidrogeològic és certament singular, ja que es nodreix majoritàriament d'aigua subterrània provinent de les muntanyes calcàries de l'Alta Garrotxa. No obstant això, l'espai natural de l'estany no es redueix únicament a la làmina d'aigua sinó que inclou també la conca de recepció de les aigües superficials i altres estanyols més petits dispersos en diferents municipis de la comarca del Pla de l'Estany.

El 1951 l'estany fou declarat paratge pintoresc i el 1992 la Generalitat de Catalunya el va incloure dins del Pla d'espais d'interès natural (PEIN). El 2003 el Parlament de Catalunya aprovava una proposició no de llei en la qual s'instava la Generalitat a augmentar-ne la protecció i a crear-hi un parc natural.

El mes de març de 2004 els ajuntaments de Banyoles i Porqueres van demanar al conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, que accelerés la declaració del paratge com a parc natural. A més li van presentar una proposta per a desballestar 1,5 quilòmetres de la carretera de circumval·lació de l'estany i convertir-la en zona de vianants. El mes de maig, 5 entitats ecologistes i culturals del Pla de l'Estany van fer pública una proposta de parc natural que afectava gairebé la meitat de la comarca, incloent-hi tota la conca lacustre i altres espais d'interès natural.

Poc després, en una visita realitzada a Banyoles en motiu del Dia de l'Estany, el conseller Milà va eludir assegurar que l'estany i la seva conca lacustre serien parc natural. No obstant això, es va comprometre a iniciar la redacció del Pla especial de protecció del medi natural i el paisatge del PEIN de l'estany de Banyoles, que determinaria la figura de protecció més adient per a l'espai i els seus límits territorials.

El Consorci de l'Estany i els Mundials de Rem
Mentre la Generalitat estudiava la viabilitat del parc natural, els ajuntaments de Porqueres i Banyoles van crear a mitjan any 2004 el Consorci de l'Estany com a òrgan de gestió supramunicipal d'aquest espai. El Consorci s'hauria d'encarregar de gestionar el projecte de restauració dels ambients aquàtics de Porqueres i l'estany de Banyoles, inclòs al Programa Life de la Unió Europea, i tindria com a finalitat millorar l'entorn natural de l'estany a través de la recuperació dels aiguamolls i del bosc de ribera. La voluntat dels dos ajuntaments era que el Consorci fos l'embrió del futur ens gestor del parc natural, per la qual cosa la previsió era implicar-hi altres ajuntaments de la comarca que formen part de la conca lacustre de l'estany.

La finalitat del Consorci de l'Estany seria vetllar perquè es potenciessin els valors naturals de l'estany en un entorn de forta acció antròpica. La dificultat d'assolir aquest equilibri es va posar de manifest durant la celebració, el mes de juliol, dels Mundials de Rem que van comportar la creació d'unes graderies fixes i d'una torre per als jutges a la zona d'arribada del camp de regates. L' Ajuntament de Banyoles afirmava que es tractava d'unes graderies ecològiques integrades a l'entorn, mentre que l'associació ecologista Limnos lamentava la destrucció del bosc de ribera que n'havia suposat la construcció i assegurava que s'estava prioritzant l'esport en detriment de la conservació del patrimoni natural.

Pendents de la decisió del Departament de Medi Ambient i Habitatge, a final de 2004 la majoria d'agents socials i polítics de la comarca coincidien a opinar que s'optaria per crear-hi un parc natural. Quedarà per definir, però, quins espais englobaria i com se n'abordaria la gestió, amb l'objectiu de fer compatible la conservació dels seus valors naturals amb les activitats, esportives o de qualsevol altra mena, que s'hi desenvolupessin.

Més informació
www.ajbanyoles.org
www.limnos.org
www.plaestany.org/mediambient/medinat.htm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Pla de l'Estany
Fotogaleria relacionada