Dimecres 30 de Novembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC NATURAL DE L’ESTANY DE BANYOLES
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

La Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya aprova una proposició no de llei instant el Consell Executiu de la Generalitat a crear el Parc Natural de l’Estany de Banyoles. Feia temps que entitats i administracions reclamaven mesures de protecció per a l’espai.

Articles posteriors 2004

L’estany de Banyoles i la conca lacustre de l'estany, situats a la comarca del Pla de l’Estany, són considerats el conjunt càrstic més extens de la península Ibèrica i un sistema mediambiental de notable valor. El 1951 l’estany fou declarat Paratge Pintoresc i el 1992 la Generalitat de Catalunya el va incloure dins del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). També va ser catalogat com a Lloc d'Interès Comunitari (LIC) per la Unió Europea i el 2003 ha estat inclòs a la Llista Ramsar de Zones Humides d’Importància Internacional i proposat per formar part de la Xarxa Natura 2000, en l’àmbit de la regió mediterrània.

Algunes de les entitats ecologistes i culturals més representatives de la comarca, com l’Associació de Defensa del Patrimoni Natural de Banyoles i Comarca (Limnos), el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, els centres excursionistes de Porqueres i Banyoles i l’Escola de Natura, reivindicaven des d’anys enrere més protecció per a la zona. El mes d’abril del 2003 van demanar als ajuntaments del Pla de l’Estany que l’estany de Banyoles fos declarat parc natural.

El mateix mes, els Ajuntaments de Porqueres i Banyoles van signar un document en el qual es demanava al conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, que es redactés un estudi per poder declarar la zona parc natural. Un mes després, la Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya aprovava per unanimitat una proposició no de llei, que havia presentat el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) el juliol del 2002, en la qual s’instava el Consell Executiu de la Generalitat a crear el Parc Natural de l’Estany de Banyoles. La proposta presentada pel diputat socialista Manel Nadal apostava per preservar tota la zona lacustre, no només de Banyoles, sinó també dels municipis veïns de Porqueres i Fontcoberta, superfície que ja gaudeix de la protecció del PEIN, incloent-hi la zona de Rocacorba i la reserva de fauna de l’illa del Fluvià. A més, dins dels límits del futur parc es proposava incloure reserves del sistema hidrològic de l’estany per l'interès científic que tenen, com ara els aiguamolls de la Puda, el clot d’Espolla i els estanyols de Sant Miquel de Campmajor.

A l’inici del 2003 es va sol·licitar la incorporació al programa Life de la Unió Europea (UE) per a la conservació de l’estany, que fou concedida el mes d’octubre. En total l’espai protegit de l’estany de Banyoles es beneficiaria de 865.457 euros que es destinarien a restaurar-ne els ambients aquàtics i a adquirir terrenys del llac que passarien a ser d’ús públic. La designació com a Zona Life-Nature 2003-2007 va afavorir la creació del Consorci de l’Estany el mes de desembre del 2003. El Consorci, integrat pels Ajuntaments de Banyoles i Porqueres a més de la Diputació de Girona, s’encarregarà de les funcions d’administració i gestió del futur parc i alhora de la vigilància, el foment de l’aprofitament sostenible dels recursos, la conservació i millora del patrimoni natural i social i la promoció turística de la zona. Es preveu integrar al Consorci altres ajuntaments de la comarca que formen part de la conca lacustre de l’estany, com és el cas dels de Fontcoberta i Sant Miquel de Campmajor, a més de la Generalitat i fundacions privades com la Fundació Territori i Paisatge.

El pas següent a l’aprovació de la Proposició no de llei per part del Parlament es preveu que sigui la redacció de la corresponent Llei de declaració del Parc Natural de l’Estany de Banyoles, que s’estima que podria estar acabada l'any 2004.

Més informació
www.limnos.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati