Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC NACIONAL D'AIGÜESTORTES I L'ESTANY DE SANT MAURICI
Marta Pallarès

Actualitzat a 31/12/2004

El Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici, únic parc nacional de Catalunya, prepara el seu cinquantè aniversari en un any marcat per les soli·licuts de diferents municipis per a ampliar la seva àrea inclosa dins el Parc. Els responsables de la gestió del Parc reclamen més suport econòmic de les administracions.

Articles posteriors 2005, 2006, 2007, 2010

El Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici ocupa 13.899,96 ha de parc nacional i 26.079,24 ha de zona perifèrica, repartides entre les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Vall d'Aran. El Parc Nacional, única àrea protegida amb aquesta categoria a Catalunya, preparava durant el 2004 la celebració del seu cinquantè aniversari que tindria lloc l'any següent.

Sol·licitud d'ampliació del Parc
El 7 de juny es va reunir el ple del Patronat del Parc Nacional a la seva seu a Espot, amb la presència del conseller de Medi Ambient, Salvador Milà. Una de les qüestions que es van tractar a la reunió fou l'ampliació de la zona protegida del parc en 2.854 noves ha i en 5.686 noves ha en la zona perifèrica. Els municipis membres del Patronat del Parc que havien reclamat l'ampliació eren Sort, a la comarca del Pallars Sobirà, Boí i Vilaller, a l'Alta Ribagorça, i Torre de Capdella, al Pallars Jussà. Havien demanat pertànyer a la zona perifèrica els ajuntaments de Vilaller (Alta Ribagorça) i Rialp (Pallars Sobirà). Amb l'ampliació, el Parc passaria a tenir una superfície de 40.000 ha.

El conseller Milà va aprofitar la reunió per a destacar que feia uns anys la protecció d'espais naturals era menys popular que ara entre la població autòctona, mentre que en l'actualitat els consistoris i, determinats sectors de la població, començaven a trobar avantatges en la protecció dels espais.

Al llarg de la reunió també es van aprovar els pressupostos del Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici per a l'exercici 2004, amb una aportació de 1,7 milions d'euros per part del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i uns 1,1 milions que aportava el Ministeri de Medi Ambient. Els representants d'ambdós governs van destacar la necessitat urgent d'augmentar les inversions al Parc, que històricament havia tingut moltes dificultats de finançament. En aquesta mateixa línia s'expressava el nou president del Patronat del Parc, Joaquim Llach, que, referint-se a les noves directives de gestió del parc, afirmava que feia anys que s'acumulava el dèficit en temes com l'equipament, la investigació i la consolidació de la gestió de personal.

El nombre de visitants del Parc va passar de les 250.000 persones/any del 1994 a les prop de 356.000 visites que s'havien comptabilitzat durant el 2004. Segons Llach, aquest increment evidenciava la necessitat d'augmentar les inversions per a aconseguir una més bona utilització del Parc i l'obligació d'imposar
limitacions d'accés i d'utilització pública de les zones naturals més sensibles.

Entre altres projectes que hi havia en perspectiva en el Pla d'usos i gestió de l'espai protegit destaquaven la retirada de les línies elèctriques de l'empresa FECSA-ENDESA, amb l'objectiu de reduir l'impacte visual i els accidents de les aus.

Davant dels dubtes que generaven algunes propostes d'ampliació com la de la part de Sort, que podria significar l'aturada d'un projecte de construcció d'una segona minicentral hidroelèctrica a la zona, o bé la de l'ajuntament d'Espot, que proposava excloure 254 ha de zona de parc perquè es pogués ampliar l'estació d'esquí d'Espot, Llach va assenyalar que, a més de l'aprovació del DMAH per a donar llum verd a les ampliacions i modificacions, calia rebre la resposta de la Unió Europea, ja que l'àrea també pertanyia a la Xarxa Natura 2000 i al Pla d'espais d'interès natural (PEIN).

Una vegada aprovades les propostes d'ampliació pel Patronat del Parc en el ple del 7 de juny, dos municipis més van demanar d'afegir-s'hi: Vielha i el Pont de Suert. Segons Mercè Aniz, directora del Parc, ampliar la zona protegida fins a les baixes latituds d'aquests municipis requeriria una revisió dels criteris de protecció del Parc, ja que, en un principi, la zona perifèrica tenia la funció de protegir la zona central però fins ara el Parc no incloia àrees amb components de clima mediterrani, que són les de la zona perifèrica.

Per al 2005 s'esperava la resolució de les diferents administracions que havien de solucionar les diferents propostes d'ampliació del Parc.

Més informació
mediambient.gencat.net/cat/el_medi/parcs_de_catalunya/aiguestortes
www.parcsdecatalunya.net
www.pirineos3000.com
www.lleidatur.com
www.giroguies.com
www.casacota.net
www.senderisme.com
www.euro-senders.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati