Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC D'ACTIVITATS ECONÒMIQUES DE L'ALBI
Marta Pallarès

Actualitzat a 31/12/2004

Es presenta un projecte per a la construcció d'un parc d'activitats empresarials de 64 ha al terme municipal de l'Albi. El projecte, que inclou una promoció de dos-cents habitatges, ha estat ben rebut per les administracions locals malgrat les crítiques de l'oposició municipal.


El municipi de l'Albi està situat a la comarca de les Garrigues, vora l'autopista AP-2, a mig camí de l'Espluga de Francolí (comarca de la Conca de Barberà) i la capital comarcal, les Borges Blanques.

Un projecte recolzat per la Diputació, l'Ajuntament i la Cambra de Comerç
El 7 d'octubre l'empresa Global Inversiones Europeas (GIE), pro-motora i assessora urbanística vinculada a la Confederació Empresarial del Baix Llobregat, va presentar en públic un projecte de construcció d'un parc d'activitats empresarials al municipi de l'Albi. El projecte preveia invertir 120 milions d'euros en vuit anys al municipi per a construir-hi un parc industrial destinat a acollir empreses dels sectors tecnològic, agroalimentari i logístic, així com altres empreses sense possibilitats d'expansió a l'àrea metropolitana de Barcelona ni al seu entorn immediat. La previsió dels promotors era que el parc generés 1.500 llocs de treball en aquests vuit anys.

Durant l'acte de presentació al qual també van assistir l'alcalde de l'Albi, Josep Tarragó (CIU), el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, i el president de GIE, Paz Dorado, Isidre Gavín, president de la Diputació de Lleida, va afirmar que la construcció del Parc suposava una gran notícia, tant per a la població de l'Albi com per a la comarca de les Garrigues i les terres de Lleida en general ja que permetria potenciar activitats econòmiques alternatives al sector agroalimentari.

Els estudis realitzats pel grup GIE situaven el municipi de l'Albi i la comarca de les Garrigues dins el radi d'una tercera corona d'influència de Barcelona. La bona comunicació per carretera amb la proximitat a l'autopista AP-2, al FERROCARRIL D'ALTA VELOCITAT , que travessa el municipi, i els PORTS DE BARCELONA i Tarragona a una hora de distància, juntament amb L'AEROPORT DE REUS i el projectat AEROPORT DE LLEIDA serien els principals actius per a la localització del Parc. Tant l'Àrea Metropolitana de Barcelona com la segona corona d'influència ja estaven molt saturades, segons els promotors, mentre que a l'eix Lleida-Montblanc-Valls-Tarragona hi havia un dèficit en instal·lacions d'aquestes característiques.

El projecte, que també incloïa una promoció de dos-cents habitatges, pretenia acollir tant petits tallers com naus de fins a 2.500 m2, que podrien arribar a ocupar una superfície de 64 ha de polígon industrial. La firma promotora declarava que es donaria prioritat als projectes comarcals, que no pretenia afavorir la deslocalització i que es volia fomentar la investigació mitjançant un conveni signat amb la Universitat de Lleida.

Queixes de l'oposició municipal
Tots Fem l'Albi (TFA), principal partit a l'oposició a l'Ajuntament de l'Albi, no veia amb bons ulls que el projecte ocupés el doble de les dimensions que llavors tenia el poble, segons va afirmar el portaveu de TFA, Víctor Guiu, el mateix dia de la presentació pública del projecte. La plataforma considerava oportunista que la promoció estigués impulsada per una sola empresa, que a més, tenia opcions de compra de gran part dels terrenys i havia estat la que havia proposat el projecte. Així, deia, per a edificar al poble només era possible fer-ho a partir d'una parcel·la mínima de 350 m2, mentre que una promoció de dos-cents habitatges, també a càrrec de GIE, comportava par-cel·les de 160 m2. L' altre gran argument de l'entitat per oposar-se al projecte era la por que comportés per al municipi l'arribada d'empreses i indústries dedicades al reciclatge o a l'eliminació de residus i subproductes mitjançant sistemes que podrien comportar molèsties o riscos ambientals.

En el moment de la presentació del projecte el mes d'octubre, Paz Dorado va afirmar que fins al moment trenta empreses s'havien interessat a instal·lar-se al Parc, fonamentalment atretes pels baixos preus del sòl; 540 euros/m2, davant dels 1.200 euros/m2 del sòl industrial a Barcelona. També va anunciar que s'estava treballant en la realització d'un altre projecte a Castelldans. La Cambra de Comerç de Lleida, la Diputació i també l'Ajuntament van coincidir a afirmar que el futur parc industrial serviria per a frenar l'abandó que patien les Garrigues.

L'inici de les obres de construcció del Parc estava previst, segons GIE, per al mes de març de 2005.

Més informació
albi.ddl.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garrigues