Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC AGROALIMENTARI DE GARDENY (LLEIDA)
Joan Josep de la Flor

Actualitzat a 31/12/2006

El març de 2006 l’Ajuntament de Lleida presenta l’avantprojecte del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny. L’avantprojecte preveu rehabilitar les antigues casernes militars i construir nous equipaments i immobles en un total de 7,5 ha. Més de la meitat de la inversió prové del Ministeri d’Educació i Ciència. D’altra banda, noves empreses s’integren al Parc, que preveu ser operatiu a final de 2007 i poder acabar les obres a final de 2008.


Antecedents 2005

L’altiplà del Gardeny, situat a l’oest de la ciutat de Lleida, té prevista en el Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de 1999 una transformació d’usos que ha de convertir les antigues casernes militars en un parc agroalimentari pioner en la investigació i el desenvolupament tecnològic del sector. L’any 2005, el Consorci del Parc, format per l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida (UdL), va signar els primers convenis amb empreses de noves tecnologies, com és el cas de Soluziona, que havia de crear un centre de desenvolupament tecnològic amb especial atenció en la innovació dels sistemes de reg, i que estudiava diferents projectes per incorporar nous centres d’investigació, com ara l’Institut Tecnològic del Pa. D’altra banda, el Ministeri d’Educació i Ciència li va atorgar la primera subvenció de 3 MEUR per a despeses de personal.

Se’n presenta l’avantprojecte
El 15 de març de 2006, Àngel Ros (Partit dels Socialistes de Catalunya), alcalde de Lleida, va presentar l’Avantprojecte del Parc de Gardeny a la Junta de Portaveus de l’Ajuntament. L’avantprojecte preveia actuar sobre 7,5 ha de la superfície total del turó, rehabilitar 24.300 m2 dels antics edificis militars i construir 28.500 m2 per a equipaments. També preveia edificar dotze immobles d’ús residencial.

Segons Ros, l’obra tindria una inversió de 61 MEUR en els propers dos anys. El 58% el finançaria el Ministeri d’Educació i Ciència (MEC) mitjançant un crèdit, tot i que els interessos i l’amortització anirien a càrrec del Departament d’Universitats Recerca i Societat de la Informació (DURSI). La resta se sufragaria amb inversions privades (22%), l’endeutament de les dues institucions promotores (16%), la Unió Europea (UE) mitjançant el Fons europeu de desenvolupament regional (Feder) (1%) i l’Ajuntament (3%).

L’Avantprojecte també situava les noves oficines centrals del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) en el complex de Gardeny. Les dependències dels serveis centrals del DARP ocuparien 2.475 m2, dels quals 2.028 m2 serien superfície útil. El DARP esperava rebre la llicència municipal en pocs mesos per poder començar les obres a l’estiu i tenir enllestida l’obra la primavera de 2007. Tant els responsables de la conselleria com els del Govern de la Generalitat van explicar el trasllat dels serveis centrals del DARP com una mostra del tripartit per descentralitzar i racionalitzar l’administració autonòmica.

Els grups polítics de l’oposició, Convergència i Unió (CiU) i Partit Popular (PP), van abandonar la Junta de Portaveus en considerar que havien estat menyspreats pel fet d’haver estat “els últims” a ser informats de l’Avantprojecte.

Nous convenis amb empreses
El patronat de la fundació Confederación Española de Organizaciones de Panadería (CEOPAN) va aprovar l’1 de març per unanimitat situar l’Institut Tecnològic del Pa en el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny. L’Institut, amb un pressupost de 800.000 €, havia de ser un centre de difusió tecnològica d’àmbit estatal amb una important projecció internacional, sobretot a Amèrica del Sud i a Amèrica Central. L’acord amb l’Ajuntament comportava la cessió de 900 m2 del Parc per a la construcció de l’Institut.

D’altra banda, el 20 de març, el consorci del Parc va signar un acord amb la multinacional Microsoft i l’empresa IFR Group per instal•lar-hi un centre de desenvolupament tecnològic. El centre comptaria amb una inversió d’1 MEUR i generaria cent llocs de treball i vint places per a la formació de becaris universitaris de la UdL procedents de la titulació d’informàtica. Les funcions del centre serien desenvolupar eines de programari per als ajuntaments i les indústries alimentària i del transport, primer en l’àmbit europeu i més endavant en l’internacional.

Es col•loca la primera pedra
L’11 de desembre el príncep Felip de Borbó va col•locar la primera pedra del Parc. L’acte simbòlic es va considerar el punt de partida per a la rehabilitació i construcció del turó de Gardeny.

A final d’any es preveia que el Parc seria operatiu el setembre de 2007 i que estaria totalment acabat el setembre de 2008.

Mes informació
pglleida.paeria.es
www.parcteclleida.es
consorci.paeria.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Segrià