Dilluns 13 de Juliol de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PARC CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC AGROALIMENTARI DE GARDENY (LLEIDA)
Joan de la Flor

Actualitzat a 31/12/2005

El puig de Gardeny té prevista una transformació d'usos per tal d'adaptar-lo a les noves exigències urbanístiques, estratègiques i tecnològiques de Lleida. Entre totes les actuacions previstes, es projecta un parc científic i tecnològic que ha de ser un referent en la investigació i el desenvolupament tecnològic del sector agroalimentari en l'àmbit estatal. L'any 2005, el consorci del parc, format per l'Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida, signa els primers convenis amb empreses, presenta diferents projectes de centres d'investigació i rep les primeres subvencions del Ministeri d'Educació i Ciència.


Articles posteriors 2006

Gardeny és un altiplà de 44 ha situat estratègicament a l’oest de la ciutat de Lleida. Aquest indret va acollir fins al 1996 unes instal·lacions militars de més de 82.000 m2. També es caracteritza pel conjunt medieval del castell dels templers i l’església de Santa Maria.

La revisió del Pla general de Lleida, aprovada el maig de 1999, preveia la transformació d’usos del puig a causa del tancament de les casernes militars. Les actuacions del Pla se centraven en el desenvolupament de diferents plans parcials que permetessin recuperar un gran parc urbà per a la ciutat, rehabilitar el castell dels templers i crear àrees de noves tecnologies, vivers d’empreses i instituts d’investigació i innovació, vinculats a la Universitat i al sector agroalimentari.

Tanmateix, es va crear un consorci format per l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida (UdL) que havia de gestionar el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny (PCiTAL). L’objectiu prioritari d’aquest consorci era estimular l’activitat econòmica i, especialment, el sector agroalimentari, mitjançant la transferència tecnològica cap a les empreses del sector. El Parc havia d’actuar com a motor d’atracció per a empreses d’arreu de l’Estat i de les regions de l’arc mediterrani occidental.

S'incorporen les primeres empreses i centres d'investigació
El febrer de 2005, l’Ajuntament de Lleida, la UdL i l’empresa d’alta tecnologia Soluziona van signar un conveni marc de col·laboració en el qual s’acordava que aquesta empresa, filial d’Unión Fenosa, crearia un centre de desenvolupament de tecnologia. El projecte se centrava en el camp de la investigació agroalimentària, amb especial atenció en els aspectes dedicats a la innovació dels sistemes de reg. Es preveia que l’empresa crearia més de cent llocs de treball, dues terceres parts dels quals serien contractes en pràctiques per a joves investigadors de la UdL.

A més d’aquest centre, l’empresa Soluziona, juntament amb la Confederació d’Organitzacions de Fleques (Ceopan), estudiava la possibilitat d’implementar l’Institut Tecnològic del Pa. Aquest institut oferiria formació, assessoria tecnològica i laboratoris d’investigació d’empreses del sector dels forns de pa. El centre, que oferiria els seus serveis per a tot l’Estat, tindria com a funció millorar la competitivitat de totes les empreses del sector dels forns de pa a través de la innovació, la investigació i el desenvolupament tecnològic.

D’altra banda, el maig de 2005, el consorci format per l’Ajuntament i la UdL va anunciar que presentaria el projecte d’un centre de Biòmica al Ministeri d’Educació i Ciència. Aquest centre estaria especialitzat en la recerca genètica, de les proteïnes i del metabolisme d’espècies vegetals i animals, i de les característiques dels aliments, i permetria, analitzar i millorar aspectes com la qualitat i la sanitat dels aliments i ser centre de referència estatal per a altres parcs científics. També es van presentar dues propostes addicionals: un centre per potenciar les ciències de la salut (al costat de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova) i un altre dedicat a l’estudi de la flora i la vegetació (a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària).

El Parc s'integra a l'IASP
El 21 de setembre, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny es va integrar en la prestigiosa Associació Internacional de Parcs Científics (IASP). Aquesta entitat, fundada l’any 1984 amb l’objectiu de vetllar pel desenvolupament dels parcs científics i tecnològics d’arreu del món, va certificar l’admissió del parc lleidatà durant l’assemblea general oficiada a Pequín, en el transcurs de la qual va admetre una quarantena de nous membres d’arreu del món. La candidatura lleidatana va comptar amb el suport i el vistiplau de l‘Asociación de Parques Tecnológicos Españoles (APTE).

Primeres subvencions de l'Estat
El 18 d’octubre el Ministeri d’Educació i Ciència va publicar un decret per a la subvenció de parcs científics que atorgava 3.072.497 € al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny. La partida es repartia en 338.000 euros per al viver d’empreses, 2.661.000 € per al centre d’investigació i 73.497 € per a despeses de personal.

D'altra banda, el 22 de desembre, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), va confirmar que s'avançaria a febrer de 2006 la convocatòria d'ajudes per al projecte Arboretum, un jardí botànic que es localitzaria a Ciutat Jardí, amb un pressupost de 2,5 MEUR. De la mateixa manera, Joan Viñas, rector de la UdL, va anunciar l'acord amb el Departament d'Universitats Recerca i Societat de la Informació (DURSI) per aportar 2.680.000 € al Parc.

A final d'any es preveia iniciar la construcció del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Gardeny el 2006 perquè comencés a ser operatiu el 2007. L’Ajuntament estimava una inversió mínima de 15.000 € per urbanitzar els 75.000 m2 corresponents a l'àrea del complex tecnològic.

Més informació
pglleida.paeria.es
www.parcteclleida.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati