Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ORGANITZACIÓ TERRITORIAL. VEGUERIA DEL PENEDÈS
Josep Báguena

Actualitzat a 31/12/2007

El nou Pacte d’Entesa i les eleccions municipals de maig de 2007 no suposen cap avenç significatiu pel que fa al reconeixement del Penedès com a vegueria, llevat de noves adhesions al manifest “Per una vegueria pròpia” per part d’alguns municipis de l’Anoia. Sí que resulta rellevant, en canvi, la resolució parlamentària de final d’any que insta el Govern de la Generalitat a crear un àmbit de planejament territorial per al Penedès.

Antecedents 2004, 2005, 2006

Articles posteriors 2008, 2010

Al llarg dels darrers anys, el debat sobre L’ORGANITZACIÓ I LA DIVISIÓ TERRITORIAL DE CATALUNYA ha anat adquirint especial notorietat arran de la redacció, aprovació i desplegament de l’ESTATUT D’AUTONOMIA DE CATALUNYA. Si bé els avenços en matèria de llei electoral, de bases locals o de la mateixa organització territorial, no han assolit el grau d’acompliment previst en els darrers pactes de govern (ACORD PER A UN GOVERN CATALANISTA I D’ESQUERRES), la successió d’aprovacions de figures de planejament territorial ha esdevingut el vector de les poques iniciatives orientades cap a la definició d’un nou mapa administratiu català.

En aquest sentit, els territoris compresos entre les comarques de l’Alt Penedès i el Baix Penedès, el Garraf i, de forma parcial, l’Anoia van ser objecte, l’any 2006 d’una iniciativa parlamentària per a la definició d’un nou àmbit funcional de planejament territorial anomenat, genèricament, del Penedès. Aquesta iniciativa responia a l’estratègia de la plataforma cívica Per una vegueria pròpia, orientada a la definició d’un àmbit regional del Penedès en la futura organització territorial en vegueries. La mateixa plataforma havia aconseguit, des de la seva creació l’any 2005, un seguit d’adhesions d’entitats cíviques i econòmiques i també d’ajuntaments i consells comarcals, que van fer del Penedès l’àmbit de Catalunya on el debat territorial va adquirir més intensitat. Aquesta intensitat responia, tanmateix, al fet que l’àmbit del Penedès no era reconegut com a tal en el Pla territorial general de Catalunya, aprovat pel Parlament de Catalunya l’any 1995, i per conseqüència en cap dels plans territorials parcials que se’n deriven, ni en els mapes proposats al mateix Parlament, l’any 2002, per l’informe Roca, els documents que fins al moment havien orientat el debat.

Per una vegueria pròpia cerca adhesions a l’Anoia
Així, l’any 2007, amb el renovat Pacte d’Entesa i de cara a les eleccions municipals del mes de maig, l’activitat de la plataforma Per una vegueria pròpia va continuar la recerca d’adhesions d’entitats cíviques i, sobretot, institucionals. Si bé la plataforma ja va aconseguir al llarg del 2006 l’adhesió de la majoria d’ajuntaments del Penedès i del Garraf, el començament de l’any 2007 el va dedicar als municipis de l’Anoia tot seguint el procediment de presentar una moció tipus als plens municipals mitjançant regidors de Convergència i Unió (CiU) o d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), en funció de les respectives majories. Aquesta moció, que era sistemàticament aprovada amb el vot favorable dels regidors de CiU, ERC i Partit Popular (PP) i el vot contrari o l’abstenció del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), implicava, a més de l’adhesió al manifest impulsat per la plataforma, el seu cofinançament amb els pressupostos municipals. Així, el mes d’abril el Consell Comarcal de l’Anoia votava a favor de l’establiment d’una vegueria per al Penedès, com ho havia fet dos mesos abans l’Ajuntament d’Igualada, i es va arribar, així, fins a 55 municipis adherits en l’àmbit de les quatre comarques L’assemblea de la plataforma, que va tenir lloc el mes de març, va servir per a renovar la junta de govern amb un nou president, Julio Ramon Cunit, i també per a ratificar les línies d’acció que havien seguit fins aleshores.

Pactar un nou model d’organització territorial
En un altre ordre de magnituds, el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller de Governació, Joan Puigcercós, van expressar en diferents intervencions al llarg de l’any la voluntat del Govern de desenvolupar el nou model d’organització territorial en virtut de l’aplicació del nou Estatut. Aquest nou model hauria d’estar, però, condicionat al desenvolupament d’una nova llei de bases locals que establís els mecanismes de cooperació entre les administracions locals i entre aquestes i el Govern de la Generalitat, fet que, segons el president Montilla, no es podria dur a terme abans de l’any 2010.

Un altre debat íntimament lligat a l’organització territorial és el de la llei electoral. El conseller Puigcercós va lliurar el mes de juny al Parlament de Catalunya un informe elaborat per un equip dirigit pel jurista Enric Argullol en el qual es proposava un model de llei electoral on es plantejaven, al marge d’innovacions en el sistema de recomptes i representació, set circumscripcions coincidents amb els set àmbits de planejament territorial, i es desestimava, consegüentment, una circumscripció electoral pròpia del Penedès. El mateix conseller, en el moment de la seva presentació, va manifestar la possibilitat d’incloure altres circumscripcions o de modificar el mapa electoral proposat per l’informe en què el Penedès hi podria estar representat, assumint així una resolució que l’executiva nacional del seu propi partit, ERC, havia aprovat uns mesos abans i segons la qual el Penedès hauria de ser reconegut en el futur com una unitat administrativa del Govern de la Generalitat.

El Parlament insta el Govern a crear un àmbit de planejament per al Penedès

Al marge d’aquestes declaracions, que de cap manera suposen una vinculació real cap a un nou model d’organització territorial amb reconeixement del Penedès, l’any 2007 es va tancar amb una instància que sí que hauria de tenir implicacions efectives en el reconeixement del Penedès com a unitat administrativa. Així, el 5 de desembre, el Parlament de Catalunya va aprovar, amb els vots favorables dels grups parlamentaris de CiU, ERC, PP i C’s, els vots en contra del PSC i l’abstenció d’ICV, una resolució que insta el Govern de la Generalitat a “crear un nou àmbit funcional de planificació dins la revisió del Pla territorial general de Catalunya que contingui les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i aquells municipis de l’Anoia que voluntàriament i lliurement s’adhereixin a aquesta iniciativa”. D’aquesta manera es posava punt final als tràmits parlamentaris iniciats l’any 2006, amb la corresponent presentació de la iniciativa que hauria de ser efectiva i assumida pel Govern al llarg de l’any 2008.

Més informació
www.vegueriapropia.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada