Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ORGANITZACIÓ TERRITORIAL. VEGUERIA DEL PENEDÈS
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2004

En el marc del debat sobre el model d'organització territorial de Catalunya i en el moment en què es planteja la reforma de l'organització territorial dins el Govern de la Generalitat mateix, apareixen iniciatives civils i polítiques per a tornar a instaurar la vegueria del Penedès com a unitat administrativa que englobi les actuals comarques del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès i l'Anoia. A final d'any, la proposta inicial de reforma de l'organització territorial encara està pendent de ser presentada al Parlament, però sembla que en comptes de proposar la vegueria del Penedès divideix el territori del Penedès històric entre tres futures vegueries: la de Barcelona, la de la Catalunya Central i la del Camp de Tarragona.

Articles posteriors 2006, 2007, 2008, 2010

El nou Govern de la Generalitat va tornar a obrir el DEBAT SOBRE L'ORGANITZACIÓ TERRITORIAL DE CATALUNYA per impulsar-ne la reforma. La creació de la Comissió d'Organització i Administració Territorial integrada pel conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), com a president, el titular de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i el conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), tenia l'objectiu d'establir les bases d'organització territorial del futur mapa administratiu de Catalunya, de definir les funcions i les competències segons les diferents nivells de l'Administració: ajuntaments, CONSELLS COMARCALS, diputacions i d'incorporar també la proposta d'una nou nivell administratiu: les vegueries.

Proposta de la nova ordenació territorial
Durant la primera meitat de l'any es van filtrar les discussions del debat de l'organització territorial a Catalunya i el futur mapa administratiu en vegueries. Es preveia dividir la regió del Penedès, que inclou les comarques del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès i l'Anoia, en tres vegueries. El Baix Penedès a la vegueria del Camp de Tarragona, l'Alt Penedès i el Garraf dins la vegueria de Barcelona i l'Anoia que formaria part de la vegueria de la Catalunya Central. En aquest context, diverses institucions civils i polítiques del territori penedesenc es van activar per tal de participar en el debat d'aquest nou mapa administratiu.

El mes de juny els representants polítics de les quatre comarques i les seves capitals van signar la Declaració de Sant Martí, que advocava per integrar-les totes en una única vegueria del Penedès.

El 15 de desembre el Govern de la Generalitat va presentar la primera proposta de la nova organització territorial de Catalunya. El document preveia la substitució de les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona per set vegueries: Barcelona, CATALUNYA CENTRAL, Girona, ALT PIRINEU-ARAN , Lleida, el Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. Les vegueries es convertirien així en el primer àmbit de desplegament territorial de l'Administració de la Generalitat i alhora substituirien les quatre diputacions actuals.

Els antecedents: la vegueria de Vilafranca
Entre els anys 1304 i 1716, va tenir vigència la vegueria de Vilafranca com a unitat administrativa que englobava el territori de les actuals comarques del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès, part de l'Anoia i alguns municipis del Tarragonès i l'Alt Camp. Arran de la Guerra de Successió, el 1714 la vegueria va ser substituïda pel corregiment i es va iniciar la retallada de territori. El 1833 es trencava la unitat del Penedès amb la divisió provincial i el 1936 la Generalitat aprovava un nou mapa d'organització territorial que dividia de nou l'àmbit del Penedès històric.

El Manifest per Penedès
A l'estiu de 2004, l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) va fer públic el Manifest pel Penedès. Aquest document, obert a nous signants, afirmava que no acceptaven «cap mena de divisió territorial en vegueries o regions que no reconegui i agrupi en una unitat les tres comarques actuals -Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf- que constitueixen el Penedès històric», ni la seva adscripció a «qualsevol estructura de divisió territorial que, bo i mantenint la identitat comarcal de cadascú, remarqués els vincles històrics del Penedès amb la comarca de l'Anoia».

El manifest considerava que «cal aprofitar l'oportunitat històrica, única i irrepetible que se'ns presenta, per a debatre i decidir sobre el nostre futur comunitari i el nostre encaix dins l'organització territorial de Catalunya».

A partir de l'11 de setembre l'IEP va iniciar una campanya per a reclamar aquest objectiu. A mitjan novembre, cinc municipis del Baix Penedès ja s'havien adherit al Manifest: Sant Jaume dels Domenys, la Bisbal del Penedès, l'Arboç, Llorenç del Penedès i la capital de comarca, el Vendrell. Per contra, altres municipis van posar en dubte la conveniència de la proposta. David Godall, alcalde de Bonastre, assegurava: «Ens sentim del Penedès, però també tenim voluntat de pertànyer al Camp de Tarragona, per la qual cosa hi haurà moltes coses que s'hauran de discutir».

A mitjan novembre, els responsables del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, format per Esquerra Republicana de Catalunya i el Partit dels Socialistes de Catalunya, van donar a conèixer la declaració Per la unitat activa del Penedès, on s'adherien al Manifest del Penedès. El regidor d'ERC del Vendrell, Eladi Llop, va argumentar la necessitat de crear una falca territorial entre Tarragona i Barcelona per a evitar que la comarca es veiés absorbida per una de les àrees metropolitanes.

A final d'any les opinions es mantenien dividides: els municipis de l'Alta Anoia es van posicionar majoritàriament a favor de pertànyer a la vegueria de la Catalunya Central, mentre que els de la zona de la Conca d'Òdena i de l'Anoia Sud van apostar per la inclusió a la vegueria de Barcelona.

Més informació
www.iepenedesencs.org
www.vegueriapropia.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati