Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MOBBING RURAL A LES COMARQUES GIRONINES
Jordi Romero-Lengua - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2007

El sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) denuncia al maig l’existència de mobbing rural als pagesos de les comarques gironines. El concepte de mobbing s’utilitza per a descriure una conducta hostil on la figura que l’exerceix sotmet la víctima als seus interessos. Per a protestar per aquesta situació, la JARC organitza el 14 de setembre una diada contra el mobbing rural on presenta una trentena de casos de pagesos afectats de les Comarques Gironines.

El concepte de mobbing prové de l’etologia i va ser introduït a la psicologia en la dècada dels anys vuitanta del segles passat per aplicar-se, principalment, al camp de les relacions laborals. S’utilitza per a descriure una conducta hostil o intimidadora on la figura que l’exerceix sotmet la víctima als seus interessos. Durant la dècada dels noranta, el terme es va popularitzar, i es va aplicar a diferents àmbits de les relacions laborals.

“Mobbing” rural als pagesos de les Comarques Gironines
El mes de maig, el sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va denunciar que a les Comarques Gironines hi havia pagesos que patien pressions perquè tanquessin les seves explotacions, tant per part de veïns com d’ajuntaments i altres entitats, que es podien considerar casos de mobbing rural o assetjament rural. Segons Jack Massachs, tècnic del sindicat, l’Administració permetia aquesta situació ja que posava obstacles tant administratius com ambientals al manteniment de les explotacions, però en canvi donava facilitats per a construir-hi urbanitzacions residencials. Ara bé, Massachs també culpava d’aquesta situació els pagesos mateixos, la societat, els mitjans de comunicació i fins i tot algunes sèries de televisió.

Segons JARC, la majoria de poblacions on es patia mobbing rural es concentraven al Baix Empordà, tot i que n’hi havia exemples a tota la demarcació de Girona: a Campdevànol, Rabós d’Empordà, Ultramort, Riudellots de la Selva, Sant Esteve de Guialbes o les Preses.

Per la seva part, el president del sindicat agrari a Girona, Pere Rubirola, va lamentar que no hi hagués cap normativa concreta per a indemnitzar econòmicament els pagesos que deixen l’activitat ramadera. El sindicat també va criticar la falta de decisió d’algunes administracions locals a l’hora de protegir el terreny agrícola.

Per a analitzar aquesta situació, JARC va anunciar que el 14 de setembre organitzaria al municipi d’Ultramort (Baix Empordà) una jornada reivindicativa contra el mobbing rural. La celebració de la jornada es va decidir pocs dies després que al web de l’organització agrària es denunciés que l’Ajuntament d’Ultramort posava obstacles a un grup de ramaders, que es consideraven víctimes d’assetjament, perquè traslladaessin les seves granges. Josep Maria Batlle, propietari d’una explotació ramadera d’Ultramort, va escriure en un article d’opinió publicat al web de JARC que l’Ajuntament havia fet una modificació puntual de les Normes subsidiàries que permetien el trasllat d’una granja d’un familiar de l’alcaldessa d’Ultramort, Maria Gràcia Serrats (Convergència i Unió, CiU). Al mateix temps, lamentava que altres dues explotacions amb problemes de convivència amb els veïns no es poguessin beneficiar d’una mesura similar. Aquests dos ramaders afectats van assegurar que havien intentat negociar una solució amb l’Ajuntament. Per la seva banda, Serrats va negar cap tracte de favor al seu familiar i va assegurar que la situació dels altres dos ramaders era més complicada, ja que s’estaven desenvolupant les activitats de manera irregular, en coberts agrícoles on les activitats classificades estan expressament prohibides o en naus ampliades sense permís d’obres. Serrats va insistir que el consistori estava obert al pacte però que calia tenir en compte les irregularitats. D’altra banda, va comunicar que els serveis jurídics de l’Ajuntament estaven estudiant la possibilitat de demandar l’autor de l’escrit, Josep Maria Batlle, per falsejar la realitat.

Diada contra el “mobbing” rural i presentació de casos
El 14 de setembre, JARC va congregar a Ultramort una trentena de pagesos i ramaders per a denunciar les pressions que rebien per part de les administracions perquè tanquessin granges i prioritzessin, en el seu lloc, el creixement urbanístic. L’acte de protesta va consistir en una concentració de pagesos a la plaça de l’Ajuntament des d’on van sortir en manifestació per carrers del municipi, flanquejats per deu tractors, i que va culminar amb una sembrada simbòlica de totxanes.

Al final de l’acte, el periodista Julià Peiró va llegir un manifest on el sindicat criticava el desinterès de l’Administració per protegir el sòl agrícola i les activitats agràries associades mentre s’afavoria el procés d’urbanització d’aquests espais. D’altra banda, s’ insistia a facilitar la reubicació de les explotacions que tenien dificultats de convivència amb el continu creixement dels nuclis urbans i reivindicava el paper de la pagesia en la protecció i conservació del medi ambient. Igualment, des del sindicat agrari lamentaven que es planifiquessin els traçats d’infraestructures com el FERROCARRIL D’ALTA VELOCITAT o la LÍNIA ELÈCTRICA DE MOLT ALTA TENSIÓ SENTMENAT-BESCANÓ-BAIXÀS o de diversos polígons industrials sense tenir en compte l’impacte que poden comportar sobre el sector agrari i el seu futur.

D’altra banda, el mateix dia JARC va organitzar a Fontcoberta (Pla de l’Estany) una xerrada per a exposar els prop de trenta casos que n’havien detectat a les Comarques Gironines, la majoria al Baix Empordà. Entre aquests casos hi havia una gran diversitat de situacions: des de la pressió dels veïns per fer tancar granges, fins a la negativa per donar permisos administratius passant per l’obligació d’haver d’abandonar algunes explotacions pel pas de noves infraestructures. El sindicat va anunciar la intenció d’estendre la campanya a tot el territori català.

Més informació
webspobles.ddgi.cat/sites/ultramort/default.aspx
www.jarc.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame