Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DELS BARRIS DE LA SERRA D'EN MENA (BADALONA I SANTA COLOMA DE GRAMENET)
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2006

Els ajuntaments de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, juntament amb el Consell Comarcal del Barcelonès, inicien el primer paquet d’obres previstes en el projecte de millora integral dels barris de la Serra d’en Mena aprovat en la primera convocatòria de la Llei de barris l’any 2004, que impulsa la Generalitat. A final de juny, representants d’aquestes administracions i de les quaranta-dues entitats civils dels barris constitueixen la Comissió de Seguiment i Avaluació del projecte. El conjunt de les obres i programes previstos, pressupostat en uns 40 MEUR, té un calendari d’execució comprès entre l’any 2006 i el 2008.


Antecedents 2004

Pel nom de Serra d’en Mena es coneix el conjunt de set barriades que comparteixen un origen i característiques tipològiques similars i que ocupen 203 ha, entre els municipis de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, en el Barcelonès Nord. Van créixer, sense planejament previ, des dels anys quaranta i més intensament al llarg de les dècades dels cinquanta i dels seixanta. Concretament, quatre barris pertanyen a Badalona (Sant Joan i Sant Antoni de Llefià, la Salut i la Pau) i tres a Santa Coloma (Fondo, Raval-Safareig i Santa Rosa). La població resident en aquest conjunt de barris arriba als 90.000 habitants, gairebé un terç de la població de les dues ciutats, i continua rebent població procedent de les noves onades immigratòries.

El diagnòstic socioeconòmic dels barris assenyala elevats índexos de pobresa i marginalitat i també elevats nivells d’inseguretat ciutadana. Els habitatges són de mala qualitat, amb bosses d’infrahabitatge; hi ha una notable insuficiència d’espais públics, dels quals es fa un mal ús; es registren problemes d’accessibilitat a les parts més altes de la carena i alhora una considerable insuficiència de comerços en determinades zones.

Aprovació d’ajuts als barris de la Serra d’en Mena en la primera convocatòria de la Llei de barris
El 16 de novembre de 2004, els ajuntaments de Badalona i de Santa Coloma de Gramenet i el Consell Comarcal del Barcelonès van presentar conjuntament, i amb la col•laboració del Consell Comarcal del Barcelonès, la candidatura per a la rehabilitació dels barris de la Serra d’en Mena, a la primera convocatòria de la LLEI DE MILLORA DE BARRIS, ÀREES URBANES I VILES QUE REQUEREIXEN ATENCIÓ ESPECIAL.

A mitjan desembre de 2004, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal i Farreres, va fer pública la llista dels dotze primers projectes seleccionats de tot Catalunya que incloïa la Serra d’en Mena.

L’alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz i Calvet (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), es va mostrar satisfet amb l’aportació aprovada finalment per la Generalitat de 18,6 MEUR (9,6 per a Badalona i 9 per a Santa Coloma de Gramenet), i va anunciar que l’ajuntament abocaria la quantitat restant necessària per complir el pla i que aquest “s’executarà tal com estava previst”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Badalona, Maite Arqué i Ferrer (PSC) va declarar la seva satisfacció perquè la Generalitat mai no havia invertit tant a Badalona i va afegir que es buscarien més recursos en altres institucions per tal de completar la inversió total prevista d’uns 40 MEUR. “Estem convençuts que aconseguirem recursos d'altres conselleries vinculades a l'àmbit social”, va afirmar, tot mostrant-se convençuda que el Consell Comarcal “també hi està disposat a col•laborar”.

Projecte d’intervenció integral dels set barris fronterers de la Serra d’en Mena: eixos estratègics
El projecte de rehabilitació integral presentat proposava dotar els barris d’una nova centralitat, tot programant actuacions per a la millora urbana, la cohesió social, la qualitat ambiental i la dinamització socioeconòmica, tot plegat justificat en onze eixos estratègics d’intervenció amb què es facilita la participació ciutadana.

Es preveuen nombroses actuacions, com ara l’obertura de carrers, la creació de places i espais de convivència, la construcció d'equipaments, la rehabilitació d'edificis i l’eliminació de barreres arquitectòniques. Pel que fa a les actuacions socials, el projecte inclou programes de formació laboral, increment d’ajudes socials a la gent gran, creació d'equips de suport a nens i joves i mesures de dinamització del petit comerç. Alguns d'aquests projectes formen part del programa d'accions dels respectius governs municipals.

Pel que fa a les actuacions urbanístiques, que representen el 85% del pressupost total, preveuen millorar més de 6 km de carrers, obrir quatre places públiques, habilitar aparcaments subterranis, instal•lar tres trams d'escales mecàniques i enderrocar 270 habitatges i construir-ne tres-cents de nous, la majoria de protecció oficial. Les millores es concentren principalment en el carrer de Circumval•lació, entre el carrer Ramiro de Maeztu i el carrer Mercuri, que fa de frontera entre els dos municipis, a fi que esdevingui un eix vertebrador dels barris, tot transformant-lo en una gran avinguda de quasi 1,5 km, des de la plaça de la Torre de l’Ou fins a la plaça de la Pau, amb àmplies voreres, sense contenidors a la vista –se soterraran– i amb mobiliari urbà de qualitat.

Altres intervencions singulars de millora urbana són l'eliminació del passatge Sant Pasqual, l’obertura del carrer Bruc fins al carrer Circumval•lació i la urbanització dels carrers de l’entorn o la creació d’una plaça que incorpori l’actual passatge Peius Gener, entre altres. Estava prevista també la rehabiltació d’edificis d’habitatge i la creació de nous equipaments com el condicionament del Centre Cívic els Pins o el de la Pau; la construcció de xarxa de clavegueram per a aigües residuals i pluvial, la dotació d’enllumenat amb estalvi energètic i l’ordenació de la circulació de vehicles, entre altres.

Pel que fa als programes socials i de dinamització econòmica, estava previst que se centressin en la promoció de la dona, la integració de nouvinguts i la inserció sociolaboral de persones en risc d'exclusió. Amb aquest fi estava previst posar en marxa un pla de la Convivència, la dinamització dels consells de barri, la creació d’un observatori de l’exclusió social, l’impuls de la xarxa de serveis de proximitat, a més de diversos cursos i tallers formatius i el suport i mediació en els processos de reallotjament.

Calendari i pressupost d’execució
El conjunt de les obres i programes previstos, pressupostat finalment en 39.540.444,46 €, té un calendari d’execució comprès entre els anys 2006 i el 2008, per bé que algunes actuacions incloses en el projecte ja havien estat assolides l’any 2005 –com la urbanització dels carrers Rellotge, Mas Marí, Pirineus, i Bruc en el municipi de Santa Coloma, la construcció d’alguns habitatges i aparcaments i també les piscines del barri Fondo, etc.–, mentre que altres tenen un caràcter continu, com la coordinació en matèria de prevenció i seguretat. D’altra banda, la complexitat d’algunes actuacions en feia preveure l’acabament l’any 2010.

Concretament l’Ajuntament de Badalona va quantificar en 18.617.930 € les seves actuacions i Santa Coloma en 18.003.935,62 €, mentre que el Consell Comarcal del Barcelonès estimava destinar-hi un total de 2.918.578,84 €. Les empreses públiques municipals de cada Ajuntament –Engestur SA i Grame Park SA, a més de Regesa (Rehabilitació i Gestió SA), societat pública del Consell Comarcal del Barcelonès– eren les encarregades de dirigir i executar les obres, amb el suport de l’Institut Català del Sòl (Incasol) i algunes constructores privades.

Primeres obres executades
El primer paquet d’actuacions es va iniciar el 6 de juny de 2006 amb la renovació del carrer Circumval•lació i d’alguns carrers adjacents com la Pau i Sant Joan de Llefià, a la zona coneguda com “els planetes”, obres que abraçaven un total de 26.100 m2 en el municipi de Badalona. Aquesta operació, pressupostada en 3,5 MEUR, havia de ser executada per Regesa durant el 2006, empresa que finalment va adjudicar les obres a Tau-icesa per 2,2 MEUR.

Altres projectes iniciats l’any 2006 són el que afecta el passatge Sant Pasqual i les obres de connexió entre Valentí Escala i Liszt. Les dues actuacions estan localitzades a Santa Coloma.

Avaluació, seguiment i participació
El 23 de gener de 2006 es va celebrar la primera reunió del Comitè d’Avaluació i Seguiment de les actuacions en marxa, previst a la Llei de barris com a grup de treball per garantir la pluralitat i la recollida d'opinions i suggeriments. Aquest Comitè està integrat per representants de les administracions públiques implicades –ajuntaments de Badalona i Santa Coloma, Consell Comarcal del Barcelonès i Generalitat–,i per sis representats del teixit associatiu de la zona.

Durant la reunió, el secretari de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Oriol Nel•lo Colom, va anunciar que el Govern reforçaria el pressupost del projecte amb altres programes complementaris i va citar els exemples d’inversions en salut, habitatge i treball. Segons va declarar, l’actuació prevista “és la més important que, en el marc de la Llei de barris, s'executarà a Catalunya”. Per la seva banda, Maite Arqué Ferrer va garantir que durant el primer trimestre de 2006 “es faran evidents les primeres actuacions urbanístiques” i va matisar que “alguns projectes socials ja han començat”. Al seu torn, el president del Consell Comarcal del Barcelonès i primer tinent d’alcalde colomenc, Joan Carles Mas i Bassa (PSC), va assenyalar l'elevada participació en el Comitè de Seguiment com una garantia de la “potència del projecte”.

Paral•lelament, cada municipi va crear també un grup de treball, amb membres del teixit civil i econòmic dels barris, nomenats oficialment en ple municipal. La Comissió Social, en el cas de Badalona, i la Comissió Territorial, a Santa Coloma, van realitzar al llarg de l’any reunions mensuals per seguir de prop l'evolució del projecte i proposar-hi canvis. Aquests grups constitueixen un espai de relació directe entre l’Administració pública local i el territori. En total, quaranta-dues entitats civils hi estan integrades en els òrgans de participació i gestió.

Al marge de les seves reunions periòdiques, les dues comissions municipals van celebrar, fins a l’acabament de 2006, dues trobades conjuntes. La primera va tenir lloc el 17 de desembre de 2005 a l'escola Antoni Gaudí, i s’hi va presentar el projecte de remodelació del passeig de Circumval•lació. L'equip tècnic encarregat d’aquest projecte, el despatx Bardají i Teixidor Associats, va exposar-lo i a continuació es va valorar en grups. Bona part dels seus suggeriments van quedar incorporats en el projecte final –com la recollida soterrada de les escombraries o la plantació d’espècies no al•lergògenes. La segona va tenir lloc el 14 de juny a l'Institut Terra Roja, per explicar l'operatiu de les obres.

Alguns grups veïnals van manifestar el seu malestar per les limitacions del procés participatiu. Segons Pedro Rodulfo, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Santa Coloma de Gramenet (Favgram), “les actuacions estan dissenyades i només ens les presenten perquè les entitats hi donem el vistiplau. És una participació relativa, tot i que en molts aspectes coincidim”. Altres entitats van criticar el retard en l’aplicació de programes socials. En aquesta línia, Joan Sillero, d’Amics de la Salut, va manifestar: “han donat preferència al que més es veu, que és la pedra. Això està molt bé i s'ha de fer, però el tema social està més endarrerit. Ni tan sols s'ha començat, tot i que els primers projectes tenien data del 2005. Anem massa retardats.”

D’altra banda, l’estiu de 2006 l’Oficina Tècnica Comarcal del Programa de Barris va publicar el primer número de La revista de la Serra d’en Mena, de periodicitat semestral, per donar a conèixer les obres previstes i difondre’n l’estat d’execució de cada una.

Ajuts complementaris
El 3 de novembre, Maite Arqué, i el director del Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball i Indústria, Francesc Castellana, van signar un conveni amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) d'accions complementàries a la Llei de barris en l’àmbit de les polítiques actives d’ocupació per mitjà del qual finançarà l’Ajuntament amb 507.770 €. Estava previst que aquestes accions comencessin durant l’exercici del 2006 i que es cloguessin el 2007.

Més informació
www10.gencat.net/ptop
www.ccbcnes.org
www.grame.net/rev_mena_01.pdf
www.gramepark.com
www.grame.net
www.aj-badalona.es/
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès