Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DELS BARRIS DE LA SERRA D'EN MENA (BADALONA I SANTA COLOMA DE GRAMENET)
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2004

Els ajuntaments de Badalona i Santa Coloma de Gramenet es presenten conjuntament a la primera convocatòria oberta per la nova Llei de barris que impulsa la Generalitat. El projecte de recuperació integral dels barris de la Serra d'en Mena, a cavall entre ambdós municipis, resulta un dels escollits. La dotació pressupostària ascendeix a 18,3 milions d'euros, xifra que no arriba al 50% de la inversió total que es farà a l'àrea.

Articles posteriors 2006

Amb el nom de barris de la Serra d'en Mena es coneix el conjunt de set barriades que comparteixen un origen i característiques tipològiques similars i que ocupen uns 2 km2, entre els municipis de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès Nord. Concretament, quatre barris pertanyen a Badalona (Sant Joan i Sant Antoni de Llefià, la Salut i la Pau) i tres a Santa Coloma (Fondo, Raval-Safareig i Santa Rosa). La població resident en aquest conjunt de barris arriba als 138.000 habitants -més habitants, per exemple, que Tarragona.

L'àrea dels barris situats als vessants i la carena de la serra d'en Mena va créixer, sense planejament previ, des dels anys quaranta i amb molta força durant les dècades del cinquanta i del seixanta. Durant aquest període, a Badalona i Santa Coloma de Gramenet es van parcel·lar i urbanitzar abans els vessants i carenes de les serres i pujols -amb forts pendents i poc aptes per a la urbanització-, que les fèrtils planes agrícoles -on més tard, als anys setanta se situaren els polígons d'habitatges. La ciutat construïda en aquest àmbit es caracteritza pels forts desnivells, els vials estrets, la manca d'espai públic, de serveis i equipaments i les petites parcel·les, en un àmbit poc adequat per a la urbanització d'elevades densitats.

Aquests barris, tot i que havien rebut una certa dotació d'equipaments i d'urbanització mínima durant els darrers vint-i-cinc anys, actualment pateixen alts índexs de pobresa i marginalitat amb una elevada densitat de població i han estat rebent importants contingents de població procedent de les noves onades immigratòries. Hi són elevades les taxes d'inseguretat ciutadana, la proporció d'habitatges de mala qualitat i encara hi persisteixen bosses d'infrahabitatge; hi ha també una notable insuficiència i mal ús dels espais públics, problemes d'accessibilitat a les parts més altes de l'àrea i insuficiència de comerços a les zones properes a la carena.

La Llei de Barris
El maig de 2004 el Parlament de Catalunya va aprovar la LLEI DE MILLORA DE BARRIS, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial, impulsada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat amb l'objectiu de promoure la rehabilitació integral de barris, evitar-ne la degradació i millorar-ne les condicions dels ciutadans residents. La Llei preveu la creació d'un fons, a disposició dels ajuntaments, per a finançar projectes d'intervenció integral. Els criteris d'avaluació per a determinar els barris beneficiaris tenen en compte les problemàtiques socials i urbanístiques, així com els dèficits d'equipaments i serveis de la zona.

Els ajuntaments de Badalona i Santa Coloma presenten conjuntament els barris de la Serra d’en Mena a la primera convocatòria de la Llei de barris
El 16 de novembre, l'Ajuntament de Badalona i el de Santa Coloma de Gramenet van presentar conjuntament, i amb la col·laboració del Consell Comarcal del Barcelonès, la seva candidatura a la Llei de barris per a la millora de la zona.

El projecte preveia nombroses actuacions de millora urbana: obertura de carrers, creació de places i espais de convivència, construcció d'equipaments, rehabilitació d'edificis i eliminació de barreres arquitectòniques, etc. Les actuacions es concentraven principalment en el carrer de Circumval·lació, entre el carrer Ramiro de Maeztu i el carrer Mercuri, per tal de transformar-lo en un eix vertebrador dels barris. Quant a les actuacions socials, el projecte incloïa programes de formació laboral, incrementar les ajudes socials a avis, crear equips de suport a nens i joves i mesures de dinamització del petit comerç.

El pressupost presentat ascendia a 40 milions d'euros, dels quals la Generalitat n'havia d'aportar un 75% (30 milions d'euros) i els municipis, el 25% restant (5 milions cadascun). El paquet més important, que requeria un 85% del pressupost total, era per a les actuacions urbanístiques i el capítol social representava el 15% restant.

Projecte seleccionat
A mitjan desembre de 2004, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, va fer pública la llista dels tretze projectes seleccionats per als propers quatre anys a càrrec de la Generalitat, que suposaven una inversió total de 99 milions d'euros. Un dels projectes escollits en aquesta primera convocatòria va ser el de la rehabilitació dels barris de la Serra d'en Mena.

Malgrat que l'aportació aprovada per la Generalitat es va quedar reduïda a 18,3 milions d'euros dels 30 milions previstos (9,3 per a Badalona i 9 per a Santa Coloma de Gramenet), l'alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), es va mostrar satisfet i va anunciar que l'Ajuntament aportaria els 6 milions restants i que el pla «s'executarà tal com estava previst». Per la seva banda, l'alcaldessa de Badalona, Maite Arqué i Ferrer (PSC), va declarar la seva satisfacció perquè la Generalitat mai havia invertit tant a Badalona i va afegir que es buscarien els recursos en altres institucions per tal de completar la inversió prevista de 40 milions. «Estem convençuts que aconseguirem recursos d'altres conselleries vinculades amb l'àmbit social», va afirmar, tot mostrant-se convençuda que el Consell Comarcal «també està disposat a col·laborar-hi».

El paper de les associacions de veïns
En conèixer que el projecte de la Serra d'en Mena era un dels seleccionats, Maite Arqué va manifestar: «Ara és el moment d'implicar els ciutadans en la intervenció i així ho farem molt aviat».

Quan es va aprovar el projecte, les federacions d'associacions de veïns de Badalona i Santa Coloma de Gramenet van reclamar la seva participació en les tasques de recuperació del barri. Ambdues entitats es van coordinar per disposar d'un únic interlocutor amb les administracions i gestionar millor l'activisme en comú.

El projecte, amb una vigència de quatre anys, es va posar en marxa a final d'any.

Més informació
www.grame.net
www.aj-badalona.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada