Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL NUCLI ANTIC DE MONTBLANC

Albert Barrientos

Actualitzat a 31/12/2007

La vila enmurallada de Montblanc, després d’un llarg procés de redacció i presentació de diversos projectes urbanístics per a rehabilitar-ne el nucli antic, ha vist com en la quarta convocatòria de la Llei de barris sortia escollida d’entre les 24 localitats adjudicades. La iniciativa, endegada des de l’Ajuntament a partir de la primera convocatòria del 2004, finalment ha vist premiada la seva insistència per continuar una remodelació urbanística del nucli antic amb tres punts clau: la rehabilitació d’habitatges, el desenvolupament urbà, i la millora social i econòmica per a promoure la vila com un lloc agradable per a viure i, alhora, fer-la turísticament atraient.

La vila de Montblanc, capital de la comarca de la Conca de Barberà, a la província de Tarragona, fou reclosa per Pere III el Cerimoniós al segle XIV i des d’aleshores el perímetre de més de 1.500 m de les seves muralles és un puntal bàsic per a atreure el turisme de terres enllà. Els seus 6.600 habitants veuen en el nucli antic de caire marcadament medieval, amb les porxades de la plaça Major, el polièdric entramat de carrers tan característic del Call jueu i la seva riquesa patrimonial amb obres com l’església de Santa Maria o la de Sant Miquel, on els reis catalans feren corts repetides vegades, i tot plegat ho entenen com l’oportunitat de fer-se conèixer a l’exterior i millorar el present, tot aprofitant un entorn que podria oferir un confort d’habitatge molt notable.

Diversos punts de sortida són els que qualifiquen aquest enclavament com un centre mancat de recursos. Així, segons la diagnosi realitzada a final del 2004 per l’Ajuntament, en el nucli antic coincideixen: manca d’inversions, existència de carrers i places sense pavimentar, pisos i cases de construcció antiga, minsa qualitat urbanística, recollida selectiva de residus inexistent, poques zones verdes i d’esbarjo infantil, excessives barreres arquitectòniques i escassos mitjans de transport públic, a la vegada que es registra un procés d’envelliment de la població (amb un 22% de majors de 60 anys), una concentració excessiva de població estrangera al nucli antic i l’existència d’habitatges buits. Aquesta anàlisi endegà el procés de presentació d’un projecte que s’adeqüés perfectament a la LLEI DE BARRIS (LLEI 2/2004, DE 4 DE JUNY).

Les convocatòries
L’oportunitat que oferia la nova llei va fer que el projecte inicial es presentés a la primera convocatòria del 2004. Tot i quedar en la 26.ª posició entre els 66 barris presentats a concurs, la precarietat dels mitjans i la rapidesa de la redacció del projecte van desestimar-lo inicialment. La bona posició obtinguda, però, va fer que el consistori montblanquí dirigit per l’alcalde Josep M. Campdepadrós, d’Acord Per Montblanc-Partit dels Socialistes de Catalunya (APM-PSC), i el regidor del centre històric Carles Carreras veiessin la necessitat d’augmentar els recursos financers per a redactar i planificar millor el projecte.

El desembre del 2004, però, veient les urgents necessitats del cor de Montblanc, des de l’Ajuntament es va aprovar un pla especial de reforma interior (PERI) per a revitalitzar el nucli antic adoptant les vuit línies d’acció que marcava la Llei de barris i integrant el projecte iniciat.

La presentació al concurs del Programa de barris de 2005 va venir precedida per la visita del secretari per la planificació territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Oriol Nel•lo, que va qualificar el projecte de “molt ben elaborat i ajustat als vuit camps que preveu la llei” i qualificà Montblanc de tenir “moltes possibilitats, si no en aquesta en properes convocatòries”. Però el nucli antic montblanquí tornà a quedar exclòs.

Això no va fer defallir el consistori municipal i en la convocatòria següent va buscar l’ajut tècnic d’una empresa especialitzada tal com havia aconsellat el director general d’Arquitectura i Paisatge de la Generalitat, Joan Ganyet, en una visita realitzada a la vila. Una subvenció de la Diputació de Tarragona va servir per a adjudicar la redacció del nou projecte a Valeri Consultors Associats, empresa especialitzada en consultoria urbanística, tot i que es partia de la base del projecte realitzat prèviament per la tècnica de l’Ajuntament Lluïsa Sánchez.

Tot i no que el 2006 no va obtenir la subvenció, s’organitzaren millor els recursos per a la presentació a la convocatòria del 2007 i amb la base anterior i la redacció pròpia del projecte, que l’experiència havia definit, es marcaren unes línies de redacció que van donar una importància vital a la rehabilitació i a l’equipament dels elements col•lectius dels edificis (Camp 2 del Programa de barris) i a la promoció turística local, en la qual s’inclouria la compra de sòl per a delimitar noves zones verdes i arranjar l’espai de les muralles, dins dels programes per a la millora social, urbanística i econòmica (Camp 7).

La quarta convocatòria inclou Montblanc

Gràcies al llarg procés endegat tres anys abans i a la persistència de l’Ajuntament de Montblanc per ajustar-se als principis de la Llei de barris, a la quarta convocatòria sortí elegit el Centre Històric de Montblanc com a mereixedor de la subvenció destinada per la Generalitat a la millora integral de la vila emmurallada, i va quedar en la 21.ª posició dels 24 projectes aprovats.

El total del pressupost del projecte inicial, aprovat pel ple municipal el març de 2007, es xifrava en 6,3 MEUR amb un total de 27 actuacions repartides ens els vuit camps que estableix l’article 7 de la Llei de barris, dels quals el 50% aniria a càrrec de la Generalitat i la resta hauria de ser assumida per l’Ajuntament. La resolució definitiva feta pública el 27 de juny pel conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, atorgava a Montblanc un pressupost subvencionat de 2,5 MEUR, deixant fora la creació de l’Oficina de Rehabilitació d’Habitatges privats del Centre Històric, tot i que incloïa la majoria d’actuacions reivindicades.

El conjunt d’actuacions tenien com a base tres punts cabdals: potenciació del centre històric com a centre de la ciutat, millora i reordenació de les infraestructures del barri i programes per a la millora social. Entre les actuacions més importants del projecte aprovat són destacables: la pavimentació i enjardinament de la plaça de Sant Francesc, amb una subvenció de 600.000 € que preveu recuperar i restaurar l’església conventual i construir un aparcament soterrat per a facilitar la mobilitat i l’accessibilitat comercial i veïnal al conjunt del centre històric, i l’adequació de l’escorxador com a biblioteca comarcal (2a. fase) amb 407.500 € de pressupost finançat.

Aquest procés de revitalització que s’engegarà el 2008 i tindrà una durada de quatre anys incidirà en els camps d’actuació i a les zones del nucli antic següents: Camp 1. Millora de l’espai públic i dotació d’espais verds amb la pavimentació de la plaça del Call al carrer Sant Josep, reposició de mobiliari urbà i lleure infantil, obres de conversió en illa de vianants, trenat de la xarxa de baixa tensió, instal•lació de recollida d’escombraries soterrada, compra de sòl per a la creació de zones verdes (i a través de les quals dignificar i restaurar l’entorn de les muralles); Camp 2. Rehabilitació i equipament dels elements col•lectius dels edificis; Camp 3. Adequació i manteniment del Casal Montblanquí, urbanització de l’entorn de l’ampliació de l’edifici destinat a l’Arxiu Comarcal; Camp 4. Segona fase de la instal•lació de la xarxa de banda ampla i creació de la xarxa wi-fi, adequació de la sala polivalent del Casal d’Entitats; Camp 5. Mesures a la biblioteca per a la millora d’eficiència energètica, reducció de contaminació lumínica de l’enllumenat públic; Camp 6. Programa de promoció de la convivència ciutadana, programa de benvinguda de nouvinguts, programa de promoció de la participació ciutadana, local per a l’associació de dones; Camp 7. Dinamització de l’activitat comercial, millora i creació d’aparcament als voltants de la muralla per a dinamitzar el comerç, supressió de barreres arquitectòniques als carrers del centre històric i arranjament de places d’aparcament de minusvàlids.

A partir d’aquest moment l’acció prioritària de l’Ajuntament i el seu nou alcalde al capdavant, Josep Andreu, d’Agrupament Catalanista de Montblanc-Acord Municipal (ACM-AM), fou trobar el finançament restant per a endegar les actuacions projectades. El setembre del 2007, en una entrevista entre l’alcalde Montblanquí i el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es va parlar de l’accés de la vila al Pla d’acció municipal (PAM). Poblet, va ressaltar l”’esplèndid i important futur” de la vila com a “cruïlla” de les noves tendències del turisme, la cultura, l’oci i l’àmbit paisatgístic.

Més informació
www.montblanc.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Conca de Barberà
Fotogaleria relacionada