Dijous 14 de Novembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL CENTRE HISTÒRIC DE BALAGUER
Jordi Bosch

Actualitzat a 31/12/2005

El Projecte d'intervenció integral del centre històric de Balaguer és seleccionat en primer lloc en la primera convocatòria de la Llei de millora de barris de l'any 2004, i planteja la intervenció en el barri des d'una correcta integració en la ciutat i mitjançant l'increment de la dotació d'equipaments públics al centre. Les primeres actuacions dutes a terme al llarg de 2005 tenen a veure amb els cent cinquanta habitatges que s'hauran d'enderrocar i amb la setantena de famílies que caldrà reallotjar o indemnitzar. Els veïns, encara que satisfets amb el projecte, es mostren preocupats per les quanties de les indemnitzacions, i demanen a l'Ajuntament garanties per als reallotjats. Es preveu que l'execució del Projecte duri un mínim de quatre anys.

Articles posteriors 2011


Balaguer, capital de la Noguera, era l’any 2004 la segona ciutat més poblada de la demarcació de Lleida amb més de 15.400 habitants. D’aquests, uns dos mil cinc-cents veïns vivien al centre històric, és a dir, entre el riu Segre, les antigues muralles i el turó de Santa Maria, on encara es conservaven nombrosos vestigis del passat jueu i musulmà de la ciutat.

A mitjan segle XX, Balaguer va començar a créixer cap al marge esquerre del riu Segre. Amb el pas del temps, la progressiva consolidació d’aquest creixement va anar seguida del desplaçament de llars i activitats del centre cap a les noves àrees de l’eixample del marge esquerre, fet que va afavorir un lent procés de degradació urbana i l’aparició d’àrees amb segregació social.

Al llarg dels darrers anys, la degradació del barri antic de Balaguer s’havia accentuat. A més de les dificultats per poder accedir en vehicle a l’interior del barri, i fins i tot, per al pas dels vianants en els carrers més estrets i costeruts del turó, la falta de manteniment de moltes de les edificacions i la baixa qualitat constructiva d’alguns edificis van afavorir l’increment dels pisos buits i dels accidents derivats d’aquests mal estat de les construccions. De fet, segons l’estudi fet per al Projecte d’intervenció integral, un 40% de les edificacions del centre històric es trobaven en ruïna o necessitaven una rehabilitació integral.

Des de mitjan anys noranta, la població del centre històric havia iniciat un nou procés de creixement lligat a la concentració d’immigrants que, amb pocs recursos, cercaven un habitatge econòmic. Aquest col·lectiu l’any 2004 arribava a representar un 32% del total dels habitants del barri, percentatge tres vegades superior a la mitjana de tota la ciutat.

Des d’un vessant social, el nivell de formació i l’índex d’atur eren dos bons indicadors del difícil context social del centre històric. Una tercera part de la població del barri era analfabeta o tenia la primària incompleta, i la taxa d’atur del veïnat arribava al 13,9%, percentatge que duplicava la del conjunt de la ciutat.

Davant d’aquesta problemàtica, l’Ajuntament va presentar la candidatura del centre històric en la primera convocatòria de la Llei de millora de barris (LLEI DE MILLORA DE BARRIS) feta pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) a mitjan setembre de 2004. El mes de desembre, la Generalitat va resoldre l’esmentada convocatòria i va escollir el nucli antic de Balaguer en primer lloc entre tots els projectes presentats.

Els objectius que es fixava el Projecte d’intervenció integral del centre històric eren la regeneració física i urbanística del barri, la millora de la qualitat de vida dels veïns, la cohesió i la dinamització social, la recuperació de la centralitat i la dinamització econòmica del barri. Per assolir-los, la proposta partia de dues estratègies complementàries: la integració del barri en la ciutat i l’increment de la dotació d’equipaments públics al centre.

La dotació pressupostària del Projecte era d’uns 20 MEUR, dels quals vuit eren finançats per la Generalitat de Catalunya i dotze aportats per l’Ajuntament.

Fonamentalment, la integració del barri amb la resta de la ciutat s’hauria d’assolir fent accessible tot el centre històric tant als vehicles privats com als serveis públics mitjançant operacions d’esponjament que permetrien crear un nou eix viari rodat en la part més plana i propera al riu, connectar els carrers Minerva i Cerers en la part oest de la plaça Mercadal i construir en aquesta zona un aparcament públic amb capacitat per a uns cent vuitanta vehicles.

Quant als equipaments, el Projecte d’intervenció plantejava la construcció de dos edificis: els nous jutjats en la cruïlla dels carrers Franc, l’Escala i Pintor Borràs, i el futur Casal de la Ciutat al carrer Pintor Borràs. Aquest casal, amb més de 1.500 m2, hauria de constituir un referent en la vida social de la ciutat capaç d’articular el conjunt del teixit associatiu de Balaguer.

Per poder dur a terme el Projecte d’intervenció, era necessari enderrocar prop de cent cinquanta habitatges, la meitat dels quals estaven ocupats. Consegüentment, l’operació comportava que unes setanta famílies haurien de ser reallotjades en pisos socials o bé indemnitzades per la pèrdua de l’habitatge. Els veïns afectats i l’Associació de Veïns del Centre Històric, si bé es van mostrar a favor de l’aprovació del projecte, davant de les expropiacions van demanar garanties per al reallotjament i per les taxacions, i van sol·licitar que es fessin segons els preus de mercat.

Per la seva part, l’Ajuntament va informar que part de la promoció feta per l’Incasol al carrer Ponent es reservaria als afectats que, per la seva banda, també buscaven altres pisos de lloguer a uns preus similars als que pagaven els veïns. Quant a les taxacions, es va proposar que es revisessin al jutjat d’expropiació donat cas que hi hagués discrepàncies amb els afectats.

Els treballs de renovació del barri duraran aproximadament uns quatre anys.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada