Dilluns 22 de Juliol de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL CENTRE DE SANTA COLOMA DE GRAMENET
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2004

Continua el procés de millora urbana de Santa Coloma de Gramenet impulsat per l'Ajuntament. S'inicien els tràmits d'execució del Pla especial de reforma interior, conegut com PERI Santa Coloma Vella II. L'operació global té un cost total de prop de 54 milions d'euros i un termini d'execució aproximat de cinc anys.

El municipi de Santa Coloma de Gramenet, situat al Barcelonès Nord, està integrat plenament a la trama i dinàmiques del continu urbà metropolità. Des de la dècada dels cinquanta, la massiva arribada de població immigrant, especialment procedent del sud d'Espanya, va convertir el municipi en una ciutat dormitori. Els moviments veïnals i els successius governs democràtics van impulsar un continu procés de millora de la qualitat urbana i socioeconòmica. Amb una població aproximada de 116.000 habitants, la ciutat evidencia encara dèficits en serveis de lleure i comerç, equipaments i espais simbòlics propis d'una ciutat d'aquest rang. El març de 1999, el document Santa Coloma segle XXI: eixos estratègics de desenvolupament va constituir una primera proposta consensuada entre tots els agents per a assolir majors nivells de benestar a la ciutat.

D'ençà, s'han posat en marxa diversos projectes urbanístics de rehabilitació i reforma de la ciutat. El 2004 es treballà simultàniament, entre altres projectes de menor dimensió, en la rehabilitació del barri del Raval, amb el projecte del PARC FLUVIAL DEL BESÒS, en millores al barri de Fondo i en l'impuls definitiu a la reforma del barri antic de Santa Coloma. Pel que fa a aquest últim, l'alcalde Bartomeu Muñoz del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va declarar que el projecte tenia una envergadura extraordinària i permetria «renovar el centre històric i dotar-lo d'establiments d'oci i de comerços que ara no té».

PERI Santa Coloma Vella II
L' Ajuntament va impulsar l'any 1997 un pla de reforma interior del centre de la ciutat, conegut com PERI Santa Coloma Vella II. Aquest s'emmarcava en un ambiciós pla de vertebració de la trama urbana a partir de la creació d'un eix comercial que travessaria la ciutat i crearia així una nova zona residencial i de serveis de qualitat. L'operació global tenia un cost total de prop de 54 milions d'euros.

La transformació del centre històric inclou la prolongació del passeig de Mossèn Jaume Gordi i significaria la creació d'una connexió directa entre l'Església Major, la plaça de la Vila i la rambla de Sant Sebastià. També implicaria la transformació d'un conjunt de carrers d'aquest entorn en una àrea de vianants.

L'operació urbanística inclou aixecar sis edificis i un centre lúdic i comercial ubicat en un edifici singular de més de 30 m d'altura i 13 plantes, conegut popularment com "el Pirulí". Aquest complex comptarà amb un total de 400 places d'aparcament, 5.000 m2 de superfície comercial i 12 sales de cine amb capacitat per a 2.000 espectadors. En total es crearan uns 200 habitatges per a la venda i per al reallotjament de les 26 famílies afectades pel pla.

L'impuls al projecte, acord amb el constructor
El 29 de març l'Ajuntament de Santa Coloma i la promotora Construcciones Ortega, propietària de la majoria de les finques afectades pel pla urbanístic, van subscriure un conveni per a executar les obres de remodelació del centre de la ciutat. L'Ajuntament cediria a la constructora l'explotació del subsòl públic per fer un centre lúdic mitjançant una concessió de 50 anys. La concessió comportava la construcció i explotació del complex, que tindria 6.275 metres quadrats per a aparcament; 2.799 per a sales multicine, i 2.753 per a establiments comercials.

A canvi, el promotor hauria de fer-se càrrec de la prolongació del passeig de l'Església fins a la plaça de la Vila i de les zones verdes projectades, i d'una finca del carrer Sant Pere que estava qualificada d'equipament docent. També s'hauria de fer càrrec de la vigilància i la seguretat del centre lúdic, i de fer una nova entrada compartida al pàrquing per la plaça de la Vila.

Terminis del projecte
Estava previst que, en tres anys, el passeig Mossèn Jaume Gordi arribés a la confluència de la rambla de Sant Sebastià i la Plaça de la Vila, i que en un termini de 5 anys es construís "el Pirulí". Les negociacions amb les 26 famílies afectades estaven tancades i les primeres demolicions havien de començar a la primavera.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès