Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL BARRI DEL CAMP CLAR (TARRAGONA)
Rosa Carbó

Actualitzat a 31/12/2006

Camp Clar de Tarragona és un dels barris que es troba dins del Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial en la convocatòria de l’any 2005. Durant l’any es comencen a desenvolupar alguns dels projectes del Pla integral de Camp Clar que tenen com a objectius principals la dinamització econòmica i social del barri i la seva millora urbanística. També es fa pública la decisió del consistori d’ubicar la nova Ciutat Esportiva al barri i s’inicien altres projectes que tenen com a objectiu revitalitzar la zona de Ponent de Tarragona.


Antecedents 2005

Articles posteriors 2008

Camp Clar és un dels barris de Ponent de Tarragona i va néixer a final dels anys setanta, especialment a partir de l’arribada de població d’ètnia gitana procedent del desaparegut barri de l’Esperança. Actualment té vuit mil cinc-cents habitants i el 34,6% de la població es troba per sota del llindar de la pobresa. L’índex d’analfabetisme és d’un 4,8% i té un problema greu d’absentisme escolar que afecta especialment els estudiants de secundària. En aquests últims anys ha estat un dels barris de la ciutat que més població immigrant ha rebut.

El 2005, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va aprovar el projecte d’intervenció integral de Camp Clar a la segona convocatòria d’ajuts del PROGRAMA DE BARRIS I ÀREES URBANES D’ATENCIÓ ESPECIAL. Amb un pressupost de 15 MEUR, el Departament va concedir el 50% l’Ajuntament es va comprometre a finançar la resta. La partida pressupostaria per al 2006 va ser d’1,9 MEUR.

El Pla integral de Camp Clar (PIC) tenia com a principal objectiu la millora urbanística, econòmica i social del barri, donant un èmfasi especial als programes de millora de la mobilitat de vianants i de supressió de les barreres arquitectòniques.

Respecte a les actuacions urbanístiques previstes al PIC, s’ha de posar en relleu la millora de l’enllumenat públic i la reparació i el canvi de voreres. Per a fomentar la incorporació de les tecnologies d’informació i comunicació, es va elaborar el programa “Camp Clar a la xarxa” que, entre actuacions, preveia l’aprofitament de les obres de recuperació de les voreres per a crear una xarxa de conduccions a la via pública per a futurs operadors de telecomunicacions. El mes de març l’Ajuntament va adjudicar aquestes obres a l’empresa M i J. Cruas SA, amb un pressupost de 2,4 MEUR. Altres accions urbanístiques eren la remodelació de la plaça Major a partir d’un procés participatiu, la construcció de rotondes i aparcaments i el programa de millora de l’espai públic.

Pel que fa al vessant social del PIC, cal destacar el programa de suport a la primera infància, de prevenció de la violència domèstica o el projecte d’inserció laboral i dinamització econòmica. En la mateixa línia hi ha el projecte “Trobada d’espais” que consisteix en la creació d’un equipament amb diferents àmbits que combinen la formació, la inserció laboral, la convivència en la diversitat i diverses manifestacions artístiques i culturals. A més a més, una altra mesura del PIC era la creació d’un centre cívic polivalent.

Sensació d’oblit
A final de març, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), a l’oposició, va criticar el consistori (format per Convergència i Unió –CiU– i Partit Popular –PP–) i va denunciar l’oblit que patien els barris de Ponent. El mes següent era la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) la que criticava la manca d’inversions a la zona oest de la ciutat i exigia la construcció dels equipaments que feia anys que reclamaven com ara un centre cívic a Camp Clar o l’ampliació del col•lector de les Gavarres per a evitar les inundacions que es provocaven cada cop que plovia.

Al maig es va formar una nova entitat que aglutinava vint-i-set col•lectius, entre els quals destacaven algunes penyes i clubs de futbol, les associacions de veïns i eïnes del Pilar, Bonavista, Camp Clar i la Móra-Tamarit, l’associació Vidal i Barraquer, el club ciclista Camp Clar i la Unió de Botiguers de Sant Pere i Sant Pau, entre altres.

L’Agrupació d’Entitats del Camp naixia amb l’objectiu principal de millorar els barris, dignificar i recuperar el moviment veïnal i sociocultural. Pretenia vetllar per la seguretat ciutadana i solucionar problemes com ara la dificultat d’accés a l’habitatge, la manca de transport o la manca de llars d’infants.

El desenvolupament del PIC
El mes de gener es va iniciar el projecte de rehabilitació de l’oficina del PIC. De manera provisional, el personal del PIC va iniciar les seves tasques a l’oficina de serveis socials de Camp Clar (carrer Riu Brugent) esperant que a final d’any estigués habilitada l’oficina central a la plaça d’Oliveres (entre els carrers Llobregat i Onyar). A final d’any encara no s’havia obert però es preveia que els primers mesos de 2007 l’espai estaria condicionat.

A principi d’estiu es va constituir la Comissió d’Avaluació i Seguiment del PIC formada per membres del DPTOP, del consistori i entitats veïnals. Durant aquests mesos s’havien adjudicat obres per valor d’1,6 MEUR però dels projectes previstos només s’havia acabat el condicionament d’una zona de jocs a la plaça situada entre els carrers Ter i Llobregat.

A més a més, continuaven les obres de reparació de les voreres i la instal•lació del nou enllumenat però amb queixes del veïnat. Segons l’Associació de Veïns Camp Clar aproximadament cada setmana un edifici es quedava sense llum a causa de les obres. En aquest sentit, l’Associació Tarraco de Protecció als Consumidors i Usuaris de la província de Tarragona va denunciar que les obres feia més d’un any que duraven i s’estaven desenvolupant sense garanties de seguretat. Com a resposta, el tinent alcalde d’Urbanisme, Jordi Sendra, demanava paciència i anunciava que estava previst finalitzar les obres el febrer de 2007.

Respecte als projectes socials previstos, a mitjan any s’havien creat vint-i-un llocs de treball per a desenvolupar-los, tot i que cap dels programes socials s’havia iniciat. A l’octubre l’Associació de Veïns de Camp Clar proposava introduir d’urgència un altre projecte social dins del PIC: el programa de mediació social amb juntes d’escala. Aquest s’estava desenvolupant amb bons resultats al BARRI DE LA MINA de la ciutat de Sant Adrià de Besòs. A final de l’any, la Comissió Local de Seguiment insistia en la inclusió d’aquest projecte en el Pla integral de Camp Clar.

També a l’octubre s’anunciava l‘inici de les obres del centre cívic de Camp Clar que s’ubicaria en un terreny sense urbanitzar entre els carrers Riu Brugent i Riu Llobregat. Una cinquantena de veïns es van concentrar en aquests terrenys per celebrar la construcció del centre cívic, reivindicació històrica del barri.

El Nàstic es trasllada a Camp Clar
L’alcalde de Tarragona, el convergent Joan Miquel Nadal, va anunciar a l’abril que finalment el nou camp de l’equip del Nàstic (Club Gimnàstic de Tarragona) es construiria a Camp Clar. Es descartava d’aquesta manera la proposta inicial de construir les noves instal•lacions al costat de l’actual camp municipal del Nàstic a l’àrea de Llevant.

L’equip de govern va canviar de decisió per diversos motius. Entre aquests cal destacar la bona accessibilitat de la nova ubicació amb l’entrada a L’AUTOPISTA AP-7, l’autovia de Reus i la variant N-340. En segon lloc, per la possibilitat de finançar aquest projecte amb la requalificació dels terrenys de l’actual camp i la construcció d’habitatge. D’aquesta manera, l’empresa encarregada de construir el nou estadi rebria a canvi els terrenys de l’antic camp per a construir-hi edificis.

Un altra raó per a construir la nova Ciutat Esportiva a Camp Clar va ser mirar de revitalitzar els barris de Ponent i integrar-los a la resta de la ciutat. La majoria del veïnat compartia aquesta idea, especialment perquè s’obria la possibilitat de soterrar les línies d’alta tensió ubicades en el descampat que separa Camp Clar del barri de Bonavista i on s’ubicarà el nou complex esportiu. Malgrat això, l’alcalde va informar a l’agost que per a la construcció del nou complex no era necessari aquest soterrament.

La futura Ciutat Esportiva de Camp Clar estaria formada pel nou estadi del Nàstic, tres camps adjacents, un aparcament i per altres terrenys de reserva per a futures ampliacions (50.000 m²). Està previst que la grandària de la Ciutat Esportiva tripliqui l’extensió del complex actual i que el nou camp del Nàstic tingui capacitat per a 16.600 espectadors.

Al juliol, el ple de l'Ajuntament va aprovar la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbanística (PGOU) per la modificació parcial de la zonificació dels sistemes generals de zona verda i equipament esportiu situats entre els nuclis de Camp Clar i Bonavista. Així doncs, els terrenys on es projecta el futur complex esportiu van canviar d’ús. Al desembre es va aprovar la segona proposta d’aprovació inicial de la modificació puntual del PGOU d’un sector de sòl urbà per la implantació de la nova Ciutat Esportiva a Camp Clar.

Les dificultats per a construir la Ciutat Esportiva
Al novembre el consistori va haver de modificar d’urgència les condicions del concurs d’obres de la futura Ciutat Esportiva (amb un pressupost de 23,5 MEUR). Per evitar que el concurs quedés desert, l’equip de govern, en una sessió extraordinària, va aprovar la modificació del plec de clàusules del concurs d’obres. Així, s’establia la no-obligatorietat de l’adjudicatari de construir el 20% d’habitatge protegit i el 10% d’habitatge assequible a la Budellera. L’Ajuntament va assegurar que aquest percentatge es faria per una altra via.

Amb el canvi, l’Ajuntament va allargar nou dies més el termini per a rebre ofertes de construcció de l’estadi. A final de novembre s’havien presentat tres empreses al concurs: Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), Construccions FAI i la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Comsa-Teyco. Finalment es preveu que el proper any s’adjudiquin les obres i s’iniciïn i que per al 2008 ja estigui acabada la nova Ciutat Esportiva.

Altres actuacions
Durant l’any es van desenvolupar altres projectes al barri de Camp Clar. D’una banda, a l’octubre, Adigsa (Administració, Promoció i Gestió, SA, empresa adscrita al DMAH) va iniciar les obres de rehabilitació del grup d’habitatges de Sant Magí i Santa Tecla. A més a més, el Ministeri de Foment (MIFO) va iniciar les obres de construcció de les rotondes a la carretera N-340, a l’entrada de Bonavista i Camp Clar. D’altra banda, l’Ajuntament es va comprometre a solucionar els problemes de capacitat del col•lector de les Gavarres i a construir un col•lector més ampli al carrer Riu Siurana.

Per al 2007 es preveu que s’acabaran les obres de millora de les voreres i l’enllumenat públic i, d’altra banda, que continuaran endavant els projectes que engloben el programa social del PIC.

Més informació
www.tarragona.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame