Dissabte 20 de Juliol de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL BARRI ANTIC DE VALLS

Guifré Lloses - U:50mil. Planejament territorial

Actualitzat a 31/12/2007

Un cop superada la selecció dels projectes de la tercera convocatòria de la Llei de barris, el Pla de millora urbana del centre històric de Valls engega el 2007 les accions proposades. Per a dur a terme aquest pla l’Ajuntament proposa una nova organització estructural del consistori per tal d’atendre millor la gestió del projecte i les necessitats del barri antic. Les accions previstes van seguint el seu curs però la nota destacada són els diversos ensorraments esdevinguts durant l’any al barri, símptoma de l’estat de deixadesa al qual s’havia arribat.


Antecedents 2006

El barri antic de Valls constitueix el centre històric i fundacional de la ciutat. Amb el consegüent creixement de la ciutat durant el segle XX, el barri va anar patint un procés de despoblació i envelliment dels seus habitants, i com a conseqüència un elevat percentatge dels habitatges es va considerar en mal estat. Les antigues muralles de la ciutat, a més, encara no havien estat obertes i no es podien anivellar les diferents cotes de la ciutat. Aquest és el motiu pel qual, el 2005, es va començar a elaborar un projecte de millora urbana que posteriorment es va presentar a la convocatòria d’ajuts del PROGRAMA DE BARRIS I ÀREES URBANES D’ATENCIÓ ESPECIAL.

El projecte de millora urbana (PMU) del barri antic de Valls va ser escollit el mes de maig del 2006 juntament amb setze projectes més d’altres localitats. Amb tot, les accions previstes (enderrocament d’una finca al carrer Espardenyers i de l’edifici de Ca la Mateueta, construcció d’una biblioteca, pàrquings i habitatges a l’antiga fàbrica de Ca Creus ) no van començar fins a principi del 2007 ja que durant la segona part del 2006 es van presentar les al•legacions posteriors al període d’exposició pública i només se’n van acceptar disset, que un cop aprovades es van incloure al PMU. Malgrat tot, però, el document del PMU aprovat definitivament encara va trigar a arribar, ja que abans va haver d’atendre totes les demandes provinents de la Comissió d’Urbanisme de Tarragona (CTUT).

L’informe de la Comissió derogava que s’edifiqués per sobre de l’alçada reguladora d’1,5 metres sobre la teulada i impedia així aixecar una nova planta. La Comissió creia que així no s’alteraria el paisatge intern del barri antic. A més a més, l’informe també va deixar clar que tots els projectes definitius s’haurien d’ajustar al PMU. Positivament, la Comissió d’Urbanisme va valorar amb bons ulls totes les accions previstes, inclosa la del carrer Espardenyers, temuda inicialment perquè podia comportar una acció massa agressiva per part de l’Incasol. Tanmateix, un dels peròs que la CTUT havia manifestat era l’actuació a la Mateueta, i per això va aportar la recomanació de la Direcció General de Patrimoni (DGP) que indicava que si bé es tractava d’un edifici no catalogat recomanava no enderrocar-lo. Finalment, no va ser fins al mes d’octubre que va finalitzar la tramitació del PMU després de l’aprovació a l’Ajuntament de les modificacions fetes per la CTUT.

Reestructuració del consistori i inauguració de la plaça del Pati

L’any va començar amb la reestructuració de l’Ajuntament. S’havia convingut que, per tal de fer més funcional la gestió del projecte, l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament es desdoblés i es traslladés al barri antic. Així, el mes de gener es va acordar obrir una nova oficina al centre històric per tal d’informar, coordinar i gestionar el desplegament del PMU. Aquesta oficina disposava dels recursos humans d’un arquitecte, d’una assessora jurídica i d’un tècnic.

Durant aquesta primera part de l’any es van acabar les obres de l’aparcament soterrat a la plaça del Pati. Aquesta obra, força controvertida en la seva concepció i durant el procés de participació ciutadana, va ser finalment inaugurada el mes de maig després d’unes obres que es van allargar una mica més del que s’esperava. Malgrat que mai no va entrar en l’àmbit d’actuació ni en les previsions del PMU, el Pati també havia estat considerat tradicionalment com una zona del barri antic. Nogensmenys, les obres del Pati van permetre després justificar accions posteriors del PMU.

Ca la Mateueta, seu fundacional dels Mossos d’Esquadra
L’actuació a Ca la Mateueta era una de les accions més esperades. La Mateueta, una antiga pensió ubicada al centre històric de la ciutat, era fins aleshores propietat d’una promotora que l’havia comprada amb la intenció de fer-hi habitatge privat. L’Ajuntament va haver de pagar mig milió d’euros per comprar l’edifici. La seva obtenció responia a un dels objectius estratègics del PMU: un esponjament de l’àmbit amb una nova plaça de 330 m2 que permetria millorar l’accés a la plaça de l’Oli. A banda d’això, l’enderroc de l’edifici havia de comportar la construcció de dotze pisos de protecció oficial. El PMU havia catalogat aquesta zona com a ARI (àrea de rehabilitació integral).

Malgrat que l’execució prevista preveia l’enderroc de la casa, hi havia una recomanació de la Direcció General de Patrimoni de protegir-la, atesa la seva vinculació històrica amb la fundació del Cos de Mossos d’Esquadra. La Mateueta, però, era un edifici que, segons el PMU, ja era de propietat municipal un cop adquirida. L’alcaldessa va aclarir que la recomanació de la DGP no era vinculant i que l’actuació era necessària per a complir els objectius d’esponjament, accessibilitat i mobilitat del barri antic. A banda d’això, també va justificar l’actuació recordant que aquesta havia estat avalada pel procés de participació ciutadana. Amb tot, es va acordar fer un recordatori a l’indret.

També es va començar amb l’encàrrec del projecte d’enderrocament de la finca afectada del carrer Espardenyers per afavorir així l’acceleració de les obres que l’Incasol havia d’executar a la zona, ja que aquest organisme era propietari de set immobles que pertanyien a aquesta unitat d’acció.

Ca Creus, un altre important focus d’actuació

Ca Creus, una antiga fàbrica tèxtil ubicada al centre històric, havia de constituir la reforma urbanística dels carrers Sant Antoni, Sant Pere i Forn Nou per a l’esponjament, més la construcció d’una nova biblioteca municipal que, sumat a la promoció d’habitatges i a la construcció d’un aparcament, suposava un cost de 6 MEUR. Així, doncs, aquesta actuació era una de les més importants del pressupost. A més a més, el projecte de Ca Creus tenia en compte l’expropiació de set edificis de la zona.

Cinc finalistes d’un total de 21 currículums que s’havien presentat a la convocatòria van ser els escollits del concurs d’idees per a l’àrea d’actuació de Ca Creus. Els cinc finalistes van presentar els seus avantprojectes el mes d’abril perquè, en un procés que permetés que la ciutadania els pogués consultar, fossin exposats públicament abans del veredicte final. L’àrea de Ca Creus té una superfície d’actuació de 1.353 m2 i s’hi havia previst la construcció de dotze habitatges i un aparcament soterrani de cinquanta places per a residents. Tot i que estava previst tenir escollit el projecte guanyador abans de final d’any, el jurat encara no s’havia reunit i, per tant, la zona encara no tenia un projecte definit.

Amb tot, la nota més destacada durant aquest any i durant el temps que es feia que s’executava el PMU van ser els esfondraments succeïts en diferents moments de l’any. Durant el mes d’abril s’havien produït dos ensorraments d’edificis buits i deshabitats al centre històric. El mes de novembre també es van produir dos ensorraments més, un dels quals en un immoble ocupat que va obligar a desallotjar els sis veïns de la finca. En l’altre, un incendi en una antiga granja abandonada la va acabar de destrossar. Aquests fets, tal com va passar l’any 2006, van ser l’exemple més clar de l’estat de deixadesa a què havia arribat el barri antic de Valls.

Més informació
www.tinet.org/~valls-ba/logo72.htm
www10.gencat.net/ptop/AppJava/cat/actuacions/departament/barris/vallsbarriantic.jsp
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Camp
Fotogaleria relacionada