Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL BARRI ANTIC DE LLEIDA

Josep Ramon Mòdol

Actualitzat a 31/12/2007

Durant el 2007 s’inicien bona part de les obres de millora del barri, i s’hi impulsa la construcció d’habitatges públics i privats, tot i que continua havent-hi incidències per la mala qualitat dels immobles. Després d’un llarg període de progressiva degradació física i social, el Projecte d’intervenció integral del centre històric de Lleida inclòs en el Programa de barris de la Generalitat continua les actuacions de reactivació del barri iniciades des de la restauració de la democràcia. Ajuntament i Generalitat signen un conveni per a gestionar conjuntament el turó de la Seu Vella.

Antecedents 2006

Articles posteriors 2014

Lleida és la capital del Segrià i de les terres de Ponent, i la seva taca urbana s’estén a les dues ribes del riu Segre. El centre històric de Lleida ocupa prop de 50 ha, i es troba situat entre el turó de la Seu Vella i el riu, in ocupa l’espai tancat per l’antiga muralla medieval. Al centre històric destaquen dues zones clarament diferenciades: a la part baixa, l’eix comercial; i a la zona alta, entorn de la Seu Vella, una zona que ha patit un despoblament progressiu, l’envelliment de la població i la fugida de les activitats econòmiques.

El barri tenia una població de 10.184 habitants a final del 2006, amb una forta presència d’immigració estrangera, majoritàriament homes joves de procedència africana, residents sobretot a la zona més degradada, on gairebé suposen la meitat dels residents i el 20 % del total de la població immigrada estrangera de la ciutat.

L’Ajuntament de Lleida ha dut a terme diverses iniciatives des del 1979 per a recuperar el barri, com l’aprovació, el 1986, del Pla especial del centre de Lleida i la Declaració, el 1988, d’àrea de rehabilitació integral (ARI). L'Empresa Municipal d'Urbanisme de Lleida SL (EMU) va ser creada el 1994 com un òrgan de transformació i de gestió del sòl urbà municipal i d'execució de les actuacions dins l’àmbit de l'ARI, finançador de les obres de rehabilitació del barri amb les plusvàlues de les actuacions en zones de creixement. El programa ARI, desenvolupat del 1994 al 2004, ha suposat la rehabilitació de 900 habitatges privats i la construcció de 197 pisos públics.

El juny de 2006 el Projecte d’intervenció integral del centre històric (PIINCH) de Lleida és escollit dins la tercera convocatòria d’ajuts del PROGRAMA DE BARRIS I ÀREES URBANES D’INTERÈS ESPECIAL, amb un calendari d’actuació de l’any 2006 al 2010. El pla inclou la renovació de la trama urbana, la recuperació i rehabilitació d’equipaments històrics i artístics, la dotació i millora d’equipaments socials, l’enfortiment de l’estructura comercial i de l’educació cívica del barri i la millora de l’accessibilitat i adequació del vessant nord del turó de la Seu.

Actuacions en el marc del PIINCH
El 15 de gener es va constituir el consell territorial del centre històric de la ciutat de Lleida, sota la presidència del regidor de barri, Xavier Aluja. Aquest òrgan participatiu es va crear, entre altres funcions, per a fer el seguiment del pla de barris.

Pocs dies desprès l’alcalde de Lleida, Àngel Ros del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), visitava les obres de reurbanització dels carrers Cotxera i travessera de Cotxera al centre històric, la primera de les infraestructures que s’executaven en el marc del Pla de barris del centre històric. La superfície d’actuació era de 439 m2, amb un pressupost de 74.000 euros, i un termini d’execució de tres mesos. El projecte preveia restringir la circulació rodada pel tipus de flux circulatori, la funcionalitat i les característiques topogràfiques del carrer.

Ros va aprofitar per a anunciar l’inici de les obres del pàrquing de la plaça de Cervantes, previstes per a l’estiu, però que a final de 2007 encara no s’havien realitzat. La remodelació superficial de la plaça (inclosa la supressió d’un polèmic monòlit d'origen franquista) es preveia dur a terme la primavera de 2008.

El maig de 2007 s’iniciaven les obres de l'ascensor al vessant nord del turó de la Seu Vella, que, amb capacitat per a vuit persones, havia de connectar els pous de gel amb el baluard de Louvigny, salvant un desnivell de 17 m, amb una cabina panoràmica amb vistes al parc i als Pirineus.

També s’iniciaren les actuacions de millora de l’accessibilitat, la seguretat i l’enllumenat de 54 vies urbanes del barri antic, que incloïen la instal•lació de pilons per a delimitar calçades i voreres, baranes, passamans, rampes, i la renovació dels paviments. Poc temps després es començaren a senyalitzar els edificis monumentals del centre històric i de l’eix comercial.

Durant l’estiu la Paeria va accelerar la posada en marxa del nou ascensor d’accés al Canyeret a causa de l'avaria de les escales mecàniques de la plaça Sant Joan. L'ascensor s’ubicava darrere l'església de Sant Joan i s'hi accedia des del carrer Paer Rufes, al costat de la plaça de la Sal.

La comissió d'urbanisme de l'Ajuntament de Lleida aprovava el 23 de juliol el pla de millora urbana d'un solar al carrer Gairoles, on es pensava construir un taller per a joves en risc d'exclusió social.

Durant la tardor l’Ajuntament de Lleida va aprovar el projecte d'arranjament general dels blocs Grup del Pla, que incloïa la rehabilitació de les façanes dels immobles i la urbanització del pati interior.

El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va proposar a l'equip de govern de la Paeria la construcció d’una escola a la zona del Seminari, atès l'estat actual del centre educatiu Cervantes i com a punt clau per a aconseguir la cohesió i el desenvolupament del barri.

A final d’any, Àngel Ros inaugurava la plaça d'Aurembiaix d'Urgell, situada a l'encreuament dels carrers Mesquita, Lluís Besa i Llopis, a la vora del nou Museu de Lleida.

Impuls a l’habitatge de protecció oficial
Àngel Ros afirmava el gener de 2007 que els processos d’inspecció, rehabilitació, i en alguns casos, enderroc i reconstrucció d’habitatges eren necessari per tal de tirar endavant la reforma del centre històric de Lleida, en l’acte de col•locació de la primera pedra d'una promoció de dinou habitatges de protecció oficial en règim de lloguer al carrer Cavallers de Lleida. Ros va destacar també el fort creixement de la promoció d’habitatges, tant públics com privats, en el sector del PIINCH, que va xifrar en uns 450 nous habitatges en preparació, dels quals gairebé 200 serien de protecció oficial.

L'EMU, impulsora de la promoció, tenia altres projectes similars en marxa per tot el barri, com ara 16 apartaments de lloguer per a joves al carrer Cavallers, 13 pisos al carrer Galera, 18 habitatges en règim especial també a Cavallers, 14 apartaments al carrer Nou i 8 pisos més a Lluís Besa, sense comptar el centenar d’habitatges projectats per a la zona del Seminari.

Pel que fa a la iniciativa privada, destacaven els 15 apartaments en construcció del carrer La Palma, 36 pisos i apartaments a la plaça de l'Ereta, carrer Palau i de les Monges, i els 18 habitatges a rambla Ferran, 31 a Blondel o l'edifici plurifamiliar projectat al carrer Caldereries.

Noves incidències en edificis degradats
Tot i els esforços municipals per a controlar l’estat de les edificacions del centre històric a partir d’un intens programa de revisions, les incidències no es van aturar. A principi de febrer de 2007, el foc va devastar una casa del carrer Gairoles on vivien tres famílies d’ètnia gitana.

Al juliol, l’alcalde Àngel Ros anunciava l’enderroc dels números 17 i 19 del carrer Sant Anastasi, després que els serveis tècnics municipals, en el marc de l’operatiu d’inspecció, van desallotjar l’immoble, l’estructura del qual havia quedat malmesa per una fuita d’aigua. Les setze famílies afectades van rebre suport municipal per al seu reallotjament.

El 18 de novembre es va incendiar un altre edifici, aquest cop al carrer Companyia, que havia estat declarat prèviament en ruïna. El foc sembla que fou provocat per indigents que s’havien arrecerat en l’edifici per fugir del fred.

Montse Bergés, regidora d’ERC, va sol•licitar llavors a l’alcalde de Lleida que informés la ciutadania del ritme d’inspeccions d’edificis en el centre històric, atès que s’havien complert dos anys de vigència de la iniciativa. Bergés també va criticar el fet que l’edifici incendiat feia dos anys que havia estat declarat en ruïna però que no havia estat enderrocat, i va demanar un esforç per part de la Paeria per a rehabilitar en la mesura que fos possible els edificis restants per no perdre la identitat del barri.

La gestió del turó de la Seu Vella
El conseller de Cultura, Manel Tresserras, i l’alcalde, Àngel Ros, van anunciar la intenció de crear un consorci entre la Paeria i la Conselleria de Cultura per a impulsar conjuntament les actuacions urbanístiques, de restauració, promoció i difusió qe es volia desenvolupar al turó de la Seu Vella i al monument, en l’acte d’inauguració, el juny de 2007, de la restaurada capella Requesens a l’antiga catedral de Lleida.

Manel Tresserras va remarcar la destacada inversió ja realitzada en el turó al larg dels darrers anys i va recordar que el Departament de Cultura tenia previst invertir al conjunt del Turó prop de 3,6 MEUR en el període 2004-2008.

També va aprofitar per a destacar les actuacions previstes, com ara la continuació de les obres al castell de la Suda i la restauració de les muralles. El Departament també tenia previst encarregar el projecte de la porta dels Apòstols i façana de ponent, la restauració de la porta de Santa Maria l’Antiga i l’actuació a l’Absis Colom i Montcada per a completar la restauració de la capçalera de la Seu.

Bona part de les obres de millora, i sobretot les accions encaminades a la dinamització social i econòmica del barri, restaven per desenvolupar a final de 2007.

Més informació
www10.gencat.net/ptop
www.paeria.es/cat/ajuntament/noticies.asp
www.paeria.es/emu
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada