Dilluns 2 d ' Agost de 2021
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE SANT ILDEFONS (CORNELLÀ DE LLOBREGAT)
Cristina Domènech

Actualitzat a 31/12/2005

L'Ajuntament de Cornellà elabora el Pla de reforma integral del barri de Sant Ildefons per impulsar-ne la transformació i dotar-lo d'equipaments i serveis que contribueixin a millorar la qualitat de vida dels veïns. Suposa una inversió de 16,6 MEUR en un termini de cinc anys. El municipi presenta el projecte a la segona convocatòria de la Llei de barris, d'aquesta manera s'acull a l'ajut de la Generalitat, que aporta el 50% del pressupost total. L'Ajuntament signa un conveni amb la Universitat Politècnica de Catalunya pel qual tècnics de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona desenvoluparan un conjunt de propostes urbanístiques i arquitectòniques per ordenar el barri.

El barri de Sant Ildefons de Cornellà del Llobregat es va desenvolupar a final dels anys cinquanta, promogut pel Ministeri de l’Habitatge del moment. Es tractava de construir blocs d’habitatges protegits per donar aixopluc a l’allau d’immigrants que arribava de la resta de l’Estat. El barri va créixer sense cap tipus de planificació fins als anys setanta. L’any 2005 acollia unes vint-i-cinc mil persones, era el barri més poblat de la ciutat i representava un terç de la població total de Cornellà. El 22% de la població tenia més de seixanta-cinc anys, i el 18% dels nous habitants censats eren immigrants. Calia afegir també a la realitat d‘aquell barri que la major part de població jove marxava del municipi a causa de l’increment del preu dels pisos.

Davant d’aquesta situació l’Ajuntament de Cornellà, governat pel Partit del Socialistes de Catalunya (PSC), va decidir iniciar el Pla d’actuació integral de Sant Ildefons (PAISI). El consistori va elaborar un ambiciós pla que requeria una inversió de 50 MEUR. Segons el consistori mateix, la problemàtica de Sant Ildefons era molt variada. Hi destacava l’alta densitat de la població, amb 1.136 h/ha, la manca de cohesió i la fragmentació de la zona, la proximitat entre els diferents blocs que deixaven petits espais residuals, marginals i poc aprofitables, la manca d’equipaments, la desestructuració de la xarxa viària i finalment l’envelliment del barri i l’elevat nombre d’immigrants.

El president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, destacava el mes de març que l’experiència de Sant Ildefons serviria per conèixer l’opinió de la gent i poder articular polítiques noves per a les necessitats dels ciutadans. Així mateix, l’alcalde del municipi, Antoni Balmon, va defensar la idea d’acompanyar les intervencions urbanístiques amb accions menys ambicioses però també importants per a la vida del barri, com l’obertura de les escoles fora de l’horari lectiu.

La UPC i la regeneració de Sant Ildefons
Durant el mes de juliol l’Ajuntament de Cornellà i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van signar un conveni per actuar conjuntament al barri. Un equip de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) desenvoluparia un projecte amb un conjunt de propostes que ordenaria la vialitat de les 44 ha del barri, milloraria les connexions amb la ciutat i a la vegada connectaria millor Sant Ildefons amb els municipis veïns d’Esplugues i l’Hospitalet. El projecte també inclouria una sèrie d’actuacions per evitar la degradació arquitectònica i urbanística, amb més equipaments que cohesionarien la vida d’un barri on els centres cívics eren molt precaris, i proposaria una ordenació més reeixida dels elements urbans i de la vegetació junta amb la creació de nous eixos comercials que relliguessin la trama urbana.

Una de les idees bàsiques seria fixar els joves al barri amb la construcció d’uns cent cinquanta habitatges de promoció publica segons el consistori. A la vegada construiria una residència d’avis, equipaments esportius i una llar d’infants.

La Llei de Barris
L’Ajuntament de Cornellà va presentar el projecte de revitalització del barri de Sant Ildefons a la segona convocatòria de la LLEI DE BARRIS [2004:103]. La Generalitat va atorgar ajuts a disset projectes. Els criteris d’avaluació per determinar els barris beneficiaris van ser la problemàtica urbanística i els dèficits d’equipaments i serveis de la zona. També es van valorar les característiques demogràfiques, les problemàtiques socials i econòmiques i el percentatge de població en risc d’exclusió.

El pressupost que va preveure l’Ajuntament per al Pla de reforma integral del barri, per al total de les vint-i-cinc actuacions que s’hi preveien, era de 16,6 MEUR. La subvenció atorgada pel Govern de la Generalitat va ser de 8,3 MEUR, és a dir, el 50% del cost del projecte.

Durant el mes de juliol, els tècnics de l’Ajuntament ja van iniciar les obres, es va enderrocar l’antic poliesportiu de l’avinguda de la Línia Elèctrica on s’havia de construir una nova instal·lació de dues plantes soterrades amb dues pistes esportives a cada planta. A sobre del nou poliesportiu l’Empresa municipal de desenvolupament urbà de Cornellà (EMDUCSA) hi construiria quaranta-cinc pisos per a joves, que se sumarien als vuitanta-tres habitatges que la Generalitat edificaria a l’avinguda Salvador Allende. A la vegada, es van iniciar també les obres d’un nou aparcament subterrani al carrer Doctor Joan Arús, de cent vuitanta places, i l’ampliació del popular Mercat de Sant Ildefons.

El consistori mantenia que el projecte s'executaria en un termini de cinc anys.

Més informació
www.cornellaweb.com
www.gencat.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Llobregat