Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE LA PLAÇA DE LES GLÒRIES (BARCELONA)
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2007

Avancen els tràmits per a la reforma de la plaça de les Glòries i de l’entorn. La Generalitat aprova la Modificació del pla general metropolità d’aquest àmbit i, en paral•lel, l’Ajuntament de Barcelona i les entitats veïnals signen el Compromís per Glòries, full de ruta del projecte. Es preveu eliminar el tambor viari, ampliar la plaça pel costat muntanya, la construcció al subsòl d'un intercanviador de metro, Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat, la creació de nous habitatges, equipaments públics i zona verda, així com el trasllat del mercat dels Encants als Jardins del Bosquet. El pressupost estimat és de 600 MEUR i el termini final d’execució el 2013.

Antecedents 2003, 2004, 2006

Articles posteriors 2008, 2011, 2012, 2014, 2015

La plaça de les Glòries està situada en el límit entre els districtes barcelonins de l’Eixample i de Sant Martí, en la confluència de l’avinguda Diagonal, la Gran Via de les Corts Catalanes i la Meridiana. Recull el trànsit de més de 200.000 vehicles diaris que entren i surten de la ciutat cap al Barcelonès Nord, el Maresme i el Vallès Oriental. Hi conflueixen, també, als voltants dues línies de metro, el ferrocarril amb connexió metropolitana i, des del mes d’octubre del 2006, també el tramvia Sant Martí-Besòs (TRAMVIA DEL BESÒS) amb la nova línia T5 entre Glòries i Besòs que circula en paral•lel amb la Gran Via de Barcelona, i que es preveia que arribés l’any següent a Sant Adrià de Besòs i Badalona.

La plaça va ser inaugurada el 15 de gener de 1992, en plena preparació dels Jocs Olímpics. La solució formal aplicada llavors, amb una doble anella viària elevada ―popularment coneguda com scalestrix o tambor― va permetre resoldre el trànsit en superfície i va millorar les condicions de l’accessibilitat rodada a la ciutat. Tanmateix, però, va suposar la creació d’una barrera per a la comunicació de vianants entre els barris confluents de la Sagrada Família, el Fort Pienc, el Poblenou, el Clot i el Camp de l’Arpa, i la causa de l’empitjorament de les condicions ambientals i de qualitat de vida de l’entorn urbà de la plaça, derivats de l’increment de la densitat de trànsit. Des d’aquella inauguració, les associacions veïnals implicades van reclamar l’eliminació del tambor, així com la transformació del lloc en una via urbana de la Gran Via.

La mobilització veïnal va obtenir els primers resultats a final del 2003, quan l’Ajuntament de Barcelona va presentar un projecte de reforma de la plaça, amb l’objectiu de millorar-ne la mobilitat i impulsar la seva centralitat.

A final del 2007, la Subcomissió d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar definitivament la Modificació del pla general metropolità (MPGM) d’aquest àmbit, pas previ necessari per a l’inici del planejament derivat i l’execució dels projectes constructius. El conjunt d’operacions previstes tenen uns terminis d’execució subjectes a la redacció dels projectes i consecutius en el temps per tal d’impedir que es produeixin períodes d’aturada del trànsit. S’estimava un cost de 600 MEUR i un termini d’execució final per al 2013.

Es firma el Compromís per Glòries
Al mateix temps que s’iniciava la tramitació administrativa per la transformació de la plaça es va posar en marxa un procés participatiu amb la implicació de les associacions de veïns de la Sagrada Família, el Fort Pienc, el Poblenou i el Clot-Camp de l’Arpa, i el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que el 17 de novembre de 2005 es van integrar en un Grup de treball amb tècnics municipals i tècnics independents a proposta de les entitats veïnals, encarregat del debat tècnic de la proposta de la MPGM en l’àmbit de les Glòries.

L’Ajuntament de Barcelona i les entitats veïnals reunits en la Comissió de Seguiment van signar el 20 de març —poc abans de les eleccions municipals— el “Compromís per Glòries", un document que fixa els compromisos i voluntats de futur vinculats a la transformació de la plaça de les Glòries i el seu entorn, i que representa la culminació del procés de participació ciutadana. El document va ser refermat posteriorment per tots els partits polítics en plenari municipal.

Els principals punts que consten en aquest full de ruta són, a part del cronograma previst, la definició de les mesures de participació ciutadana per tal que els veïns tinguin veu i vot en la definició formal de cadascun dels projectes, així com totes aquelles que tenen a veure amb la reducció de l’impacte que produiran les obres, especialment en qüestions com la mobilitat i la contaminació acústica.

Destaca l’acord d’incloure l’intercanviador de Glòries al Pla director d’infraestructures i de demanar accelerar la seva execució dins el període temporal del mateix Pla (2001-2010), per tal de que es realitzin les obres al mateix temps que la deconstrucció del nus viari.

D’altra banda, hi ha el compromís que els plans d’actuació i d’inversió tant de districte com de ciutat prioritzaran l’execució dels equipaments de caràcter local davant dels de ciutat, o, en tot cas, l’execució d’uns i altres equipaments portaran un ritme paral•lel.

Característiques definitives del projecte

L’Àmbit de la MPGM a la plaça de les Glòries i voltants té una superfície de 378.019 m² i l’integren com a peça principal els sòls de la plaça de les Glòries pròpiament i la Gran Via entre els carrers Padilla i Selva de Mar, que presenten en conjunt una important transformació de l’estructura viària existent. També s’inclou una peça de 7.579 m2 en l’àmbit de Glòries-Meridiana Sud.

Tal com queda recollit al document annex a la MPGM, “Estudi de síntesi de les diferents actuacions d’infraestructures a realitzar a la plaça de les Glòries de Barcelona”, posteriorment esmenat pel Compromís per Glòries, el projecte proposa la demolició del tambor viari, l'ampliació de la plaça pel costat muntanya, donar-li una forma quadrada, la construcció de 1.013 habitatges en la part que actualment ocupa el mercat dels Encants —un 50% dels quals en règim de protecció segons consta en la Memòria social de l’habitatge— i que aquest es traslladi a una edificació vertical al sector actual del Bosquet dels Encants, solar situat entre els carrers de Castillejos, Caspi la Meridiana. Les alçades de les edificacions previstes es limiten per a tot l’àmbit a un màxim de PB+9.

També està prevista la construcció de diversos equipaments públics a cada un dels barris afectats, d’un centre d’atenció primària, d’escoles bressol i de primària, d’equipaments esportius, biblioteques, etc.

D’altra banda, es preveu concentrar la qualificació de zona verda en l'espai central de la futura plaça ¬—més de 192.000 m², dels quals uns 105.000 m² seran el parc de les Glòries, amb una forma ortogonal de més de dues illes de l’Eixample d’ample per més de tres illes de llargada¬—. Es preveu que un concurs de propostes permeti escollir, amb la participació de representants de les entitats veïnals, el projecte definitiu, seguint el criteri de Parc Lineal Trinitat-Ciutadella, de manera que es mantinguin línies de continuïtat clares (recorreguts de vianants, carrils bici, visuals, etc.).

La proposta de mobilitat de la MPGM estableix un túnel d’entrada a la ciutat del trànsit rodat per la Diagonal i un de sortida per la Gran Via. D’altra banda, es preveu passar dels actuals vuit carrils de flux en superfície a una via perimetral amb un traçat rectangular de quatre carrils per als vehicles particulars, a més d’un de destinat al transport públic i un de segregat per a les bicicletes. D’altra banda, es preveu la cobertura d’alguns dels trams de les vies de Renfe en l’àmbit dels carrers Meridiana-Àlaba-Bolívia i de Tànger-Pamplona-Meridiana.

Finalment, l’intercanviador ferroviari subterrani connectarà la línia 1 de metro i una futura prolongació d’FGC que comunicaria el Llobregat amb el Vallès, amb una altra de RENFE. La previsió de servei estima 20 milions de passatgers anuals.

Començen les obres al sector Glòries-Meridiana Sud

Cap a final del 2006, la Comissió de Govern del Pla de millora urbana del costat mar del futur parc de la plaça en va fer l’aprovació. L'espai afectat, conegut tècnicament com a sector Glòries-Meridiana Sud, el formen dues illes situades al costat de la cara sud de la torre Agbar i delimitades pels carrers de Badajoz, Àlaba i Bolívia, i per la mateixa plaça.

Es tracta d’un solar ocupat per magatzems de transportistes, tallers i alguns habitatges, que van començar a ser enderrocats durant el 2007 per donar pas a prop de 800 nous pisos (65.319 m2 de sostre edificat), un 30% dels quals de protegits. La nova ordenació urbanística consensuada amb les associacions de veïns inclou una zona verda de 21.395 m2 que s'integrarà al parc i el futur Centre del Disseny i les Arts Decoratives. L'edifici que acollirà aquest equipament, dissenyat per l'estudi MBM (Martorell-Bohigas-Mackay) i que originàriament havia de sobrevolar l'anella viària amb una forma popularment coneguda com "la grapadora", tindrà 20.000 m2 de sostre, i està previst que s’inauguri el 2011.

El disseny de l’edifici va ser objecte de crítiques per part de les entitats veïnals, que van titllar de “prepotent intel•lectual” l’arquitecte Bohigas. “El Centre del Disseny té un afany de protagonisme pel volum de l'edifici que entorpeix la plaça. No trobem acceptable que s'hagi dissenyat el centre amb aquestes pretensions”, va declarar Miquel Catasús, representant de l'Associació de Veïns de Clot-Camp de l'Arpa. En resposta a aquestes queixes, l’Ajuntament va anunciar a final d’any que estudiaria una reducció del volum d’aquest projecte.

Ubicació definitiva dels Encants als Jardins del Bosquet

El mercat de Bellcaire, més conegut com els Encants Vells, ubicat al costat oest de l’anella viària, entre els carrers Meridiana i Gran Via, està afectat per la remodelació de la plaça, i des del principi es van estudiar diverses ubicacions per traslladar-lo. Durant el 2007 va quedar definitivament descartada la possibilitat de traslladar les parades a la plaça de toros de la Monumental, tal com s'havia especulat a final del mandat anterior, arran d'una proposta formulada pel llavors president de l'Institut Municipal de Mercats, Jordi Portabella (ERC). Segons ell, “atorgaria a la Monumental un enclavament ideal que podria competir amb els mercats més importants d'Europa”. L'alcalde Jordi Hereu (PSC) va negar l'hipotètic interès de l'Ajuntament per aquest espai on se celebren curses de braus i va tancar la polèmica afirmant que “es tracta d'un operador privat, amb un equipament privat i nosaltres no hi podem entrar ni sortir”.

Durant el 2007, Ajuntament i venedors van arribar a un acord definitiu per a posar el mercat de Bellcaire al Jardins del Bosquet, situats entre els carrers Ribes i Castillejos, i l'avinguda Meridiana, a tocar de l’anella viària. Aquest indret reuneix les característiques que els venedors havien plantejat com a indispensables: estar a la mateixa zona i tenir prou dimensions per a mantenir la superfície comercial actual d’uns 10.000 m2.

A final d’any el president de l'Institut Municipal de Mercats, Jordi William Carnés, va explicar que estaven treballant amb els venedors a fi de concretar un pla urbanístic i les condicions del nou emplaçament. En aquest sentit, el president dels venedors, Diego Escámez, va confirmar que les converses amb Mercats estaven en marxa. S’esperava que durant el mes de gener del 2008 s’obrís el concurs de projectes i que es fes públic el plec de condicions del nou equipament, amb un pressupost de 2,5 MEUR.

Cronograma previst
En el decurs de la darrera reunió de seguiment de l’any, celebrada l’11 de desembre, el regidor d'Urbanisme, Ramon Garcia Bragado va presentar als representants veïnals el calendari d'actuacions per al període 2008-2014. S’esperava que per al 2008, un cop publicada al DOGC l’aprovació de la MPGM de Glòries, s’iniciés la redacció del planejament derivat i dels diferents projectes d’urbanització i d’edificació d’equipaments i habitatge inclosos en l’àmbit de la plaça. Segons aquestes previsions, l'any 2008 es començarà a construir l'estació ferroviària i l'intercanviador de transport públic i l'any següent, els primers habitatges de promoció municipal. Per al 2008 s’estimava una inversió d’entre 15 i 20 MEUR per a diferents actuacions del projecte, com l’arrencada del Centre del Disseny.

Els veïns van expressar la seva queixa per l’incompliment d’alguns dels compromisos adquirits per al 2007, com ara l'augment de freqüències en transports públics, la instal.lació d’unitats de mesura de contaminacions o la definició del programa funcional de la biblioteca Clot-Poblenou. També van considerar poc proporcionada la inversió prevista per al 2008 en equipaments generals respecte als de barri. En aquest sentit, van reclamar que la inversió prevista fos suficient per tal de poder començar les obres previstes en el Compromís de Glòries, com ara el trasllat dels Encants, el CAP de Poblenou i la Biblioteca Clot-Poblenou. En el cas de desmuntar el tortell, els veïns van advertir que només l'acceptarien si “s'emmarca en una continuïtat d'obres que no pari fins a l'enderroc total del tortell”.

Mes informació
w3.bcn.cat/multimedia/fitxers/premsa/compromsperglries.240.pdf
www.avclot.org
www.bcn.es/urbanisme/exp/catala/b0831.htm
www.bcn.es/urbanisme/exp/catala/b0831normativa.pdf
www.gencat.net/diari/4630/06122133.htm
www.glories.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati