Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE LA MINA (SANT ADRIÀ DE BESÒS)
La Mina Mapa: Montse Ferrés
Rosa Carbó
Actualitzat a 31/12/2007

El 2007 es continua desenvolupant el Pla de millora del barri de la Mina. La nova rambla està pràcticament acabada i les obres del tramvia s’inicien per a connectar el barri amb la resta de Sant Adrià de Besòs i Badalona. La promoció privada d’habitatge es posa en marxa i comença a fer les primeres edificacions. Respecte a la promoció pública, continuen les accions per a facilitar les condicions de reallotjament dels afectats per diverses actuacions urbanístiques. Alguns dels equipaments projectats es posen en funcionament com ara el complex esportiu, i d’altres hauran d’esperar a l’any següent.

Antecedents 2005

Articles posteriors 2014

El barri de la Mina està situat a la part sud-est de la ciutat de Sant Adrià de Besòs i limitat amb el terme municipal de Barcelona i la ronda del Litoral. El barri va néixer als anys setanta amb la intenció d’eliminar diversos nuclis de barraquisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La manca de planificació i l’accelerat procés de construcció del barri van derivar en unes edificacions amb importants carències i un considerable dèficit d’equipaments.

Es calcula que la població total oscil•la entre els 11.000 i 13.000 habitants, amb una densitat de 500 habitants per hectàrea. La població del barri és majoritàriament jove i diversa, accentuada amb l’arribada de persones procedents de l’Est d’Europa i d’Àfrica (5%). D’altra banda, des dels orígens del barri, la comunitat d’ètnia gitana hi ha tingut un pes important, i aporta un 30% del veïnat total.

Als problemes urbanístics d’aïllament i mala qualitat dels habitatges es van sumar els problemes socials. Al barri hi ha un elevat percentatge de persones en risc d’exclusió social; el fracàs escolar i l’absentisme és elevat i el 18% de la població no sap llegir ni escriure. A més a més, hi ha una taxa d’atur del 12%, 6 punts superior a la de Catalunya, i una taxa d’ocupació del 29%, 13 punts inferior a la mitja catalana.

Des dels seus orígens fins ara el barri de la Mina ha estat sotmès a múltiples actuacions per a millorar la qualitat de vida del veïnat. Amb l’objectiu fonamental d’eradicar els problemes estructurals del barri i crear espais de centralitat per a facilitar-hi la convivència, l’any 2000, el Consorci de la Mina (format pels ajuntaments de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs, la Diputació de Barcelona i la Generalitat) va posar en marxa l’elaboració d’un projecte d’intervenció integral.

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va aprovar definitivament el 2002 el Pla especial de reordenació i millora (PERM) del barri de la Mina, un projecte que va ser consensuat amb les diferents entitats del barri, especialment amb la Plataforma d’Entitats i Veïns de la Mina, formada per l’Associació de Veïns de la Mina, l’Escola d’Adults i diversos col•lectius. A més a més, aquest any la comissió europea va aprovar la concessió d’una subvenció al projecte integral del barri en el marc de la iniciativa comunitària URBAN II (període 2000-2006), finançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Principals actuacions del PERM
El PERM introduïa actuacions socials per a fomentar el desenvolupament social i econòmic i la cohesió social, amb intervencions urbanístiques, accions de microcirurgia per a trencar la marginalitat física i connectar el barri amb la resta de la ciutat.

En aquest sentit es planejaven dues actuacions urbanístiques que donarien una nova estructura al barri i modificarien les distribucions dels equipaments i els espais lliures: la creació d’una rambla que travessés el barri i la demolició de la Mina industrial (polígon industrial ubicat entre l’avinguda Manuel Fernández Márquez i el carrer de Ramon Llull) per a ampliar la zona residencial del barri i fomentar la barreja de diferents estrats socials.

D’aquesta manera, el projecte de reparcel•lació de sòl urbà abraçava una extensió de 140.460 m² (entre l’àrea central del barri i les parcel•les industrials) i afectava 75 titularitats, tant públiques (el 53%) com privades (47%). Aquest projecte va ser aprovat definitivament el 14 d’abril de 2005 i preveia la desaparició de l’edifici del carrer Venus i talls transversals als blocs més grans del carrer Mart, Llevant i Estrelles.

Es planificava també la promoció d’habitatge públic i privat que aniria ubicat a banda i banda de la nova rambla, així com a l’antic sòl industrial. Es planejaven 417 habitatges de règim protegit, 350 dels quals anirien destinats al reallotjament dels afectats per les actuacions urbanístiques. L’abril de 2006, el consorci va signar un conveni amb l’Institut Català del Sol (Incasol) amb el qual establien les bases per a treballar conjuntament en la construcció de les set promocions d’habitatge públic previstes.

El 2007, l’Ajuntament va aprovar inicialment i provisional la modificació puntual del Pla general metropolità (PGM) i del PERM del barri de la Mina de la densitat de les illes d’habitatge protegit. La idea era facilitar les condicions del reallotjament tot ajustant la superfície de sostre de les noves edificacions amb la mida dels habitatges protegits. Respecte als pisos de promoció privada, se’n projectaven 700. A començament d’any, la immobiliària Urbis va iniciar les obres d’una quarantena de pisos.

La Rambla de la Mina

L’altra actuació urbanística era la creació d’una rambla que servís com a eix de centralitat del barri, així com de connexió amb la resta de l’entramat urbà. Aquesta estava projectada des del Parc del Besòs fins al carrer de Ramon Llull (600 m) i no es descartava la possibilitat de prolongar-la fins al mar. La construcció d’aquest passeig va comportar l’enderrocament de diversos equipaments, com ara el centre cívic, un camp esportiu o l’espai on s’ubicava antigament la fàbrica de motos Bultaco. També es va derruir el Centre d’Ensenyament Infantil i Primari (CEIP) la Mina que es va traslladar al nou CEIP Mediterrània ubicat a la nova rambla (transitable des del setembre de 2005); i es va demolir l’Institut d’Ensenyament Secundari (IES) la Mina que es va traslladar al carrer Llull, al nou IES Fòrum 2004, el gener de 2006.

A més a més, s’havia previst que la nova rambla connectés amb la línia T4 i T5 del TRAMVIA DEL BESÒS [180], tot creant una línia nova, la T6, que connectaria l’estació de Renfe de Sant Adrià de Besòs amb Badalona. A partir de maig de 2007 es va posar en funcionament la parada del tramvia del Parc del Besòs, a tocar del començament de la nova rambla de la Mina. Al juliol s’iniciaven les obres de la T6, al final de la rambla, en la intersecció amb el carrer Taulat. Aquest tram era l’últim que faltava per a finalitzar les obres de la rambla.

Els equipaments
Per tal d’aconseguir que la rambla fos l’espai de vertebració de l’activitat social, el PERM tenia previst construir-hi al voltant els principals equipaments. El 2006 es van posar en funcionament, d’una banda, el CEIP Mediterrània i la Comissaria dels Mossos d’Esquadra, tots dos situats a la nova rambla.

També en aquest espai es preveia l’edificació d’una biblioteca, així com la construcció al carrer del Mar d’un nou edifici per a ubicar la parròquia de la Mare de Déu de les Neus, afectada pel PERM. La construcció d’un nou centre d’atenció primària o un hotel d’entitats (a l’antic ambulatori) eren també equipaments previstos al Pla. Val a dir que el mes d’octubre van finalitzar les obres del complex esportiu ubicat al nou tram del carrer de Llevant.

El vessant social del PERM
Al febrer el Consorci de la Mina va organitzar una exposició i unes jornades per a presentar públicament el Pla d’actuació social del barri i el pressupost per al 2007 (3 MEUR). El Pla d’actuació social constava de diversos àmbits.

Pel que fa l’educació, es presentaven programes contra l’absentisme escolar, de reforç escolar i projectes amb col•lectius en risc d’exclusió social, entre altres. En l’àmbit laboral, hi havia programes de foment de la formació i la inserció sociolaboral. Respecte a la participació, hi havia projectes per a dinamitzar el teixit associatiu i fomentar la cohesió social i el civisme com ara el de recolzament a les juntes d’escala.

Al novembre l’Ajuntament va treure a concurs públic 13 projectes socials del Pla per tal que fossin desenvolupats durant el 2008. Entre aquests hi havia la creació d’un cos d’agents cívics per a millorar la convivència, l’avaluació externa del PERM i diversos programes d’inserció laboral.

Aquell mateix mes la Plataforma d’Entitats i Veïns de la Mina va presentar el seu pla de treball per al 2008. En la presentació va mostrar el seu escepticisme respecte al desenvolupament del PERM, va expressar la necessitat de més transparència informativa, especialment cap al veïnat que havia de ser reallotjar per les intervencions urbanístiques. També va assenyalar que els resultats de les actuacions del PERM havien estat per sota de les expectatives que s’havien creat.

Les inversions i les previsions
Des de l’inici del Pla fins al 2007 s’havien invertit al barri de la Mina 143,67 MEUR, la majoria procedents de diferents administracions públiques (37,2%) i el 10% del FEDER, és a dir, aproximadament 14,39 MEUR.

Per al 2008 es preveu una inversió aproximada de 14 MEUR i la inauguració de la nova rambla, a més de la posada en marxa de la línia T6 del tramvia. També es té prevista la finalització de les obres de la biblioteca, així com les de la parròquia. D’altra banda, l’inici de les obres del nou centre assistencial, de l’edifici que servirà de temple de culte per a l’església Evangèlica i també el principi de les obres de les diverses promocions d’habitatge públic seran accions que es projecten de desenvolupar l’any vinent.

Més informació
www.barrimina.org
www.consorci-besos.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada