Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE LA BORDETA (BARCELONA)

Mariana Debat - Román Caracciolo

Actualitzat a 31/12/2007

L’adjudicació de recursos financers, d’acord amb la Llei de barris, per a rehabilitar el nucli antic de la Bordeta i el projecte de transformació del complex de Can Batlló signifiquen una important inversió per a la transformació del barri. Davant d’aquesta situació, els veïns decideixen participar-hi amb la voluntat de poder expressar els seus interessos, especialment amb relació als habitatges de protecció oficial i als equipaments socials que s’hi han de construir. L’agenda del consistori gira entorn de dos temes: la nova localització dels antics tallers del recinte fabril i la creació d’una línia de participació veïnal per a conciliar els projectes de remodelació.

La Bordeta és un barri ubicat al districte de Sants-Montjuïc de la ciutat de Barcelona, d’unes 40 ha d’extensió i que disposa de 16.000 habitants, segons les dades del padró municipal de l’any 2006.

Aquest barri va canviar d’imatge quan als anys seixanta es van substituir la majoria de cases baixes que hi havia per blocs de pisos, amb el consegüent augment de densitat que va accentuar el problema de dèficit comunitari d’equipaments i zones verdes. Des d’aleshores, no s’hi ha fet cap operació d’envergadura que comportés una transformació general i completa del barri.

Durant els darrers anys, el barri ha estat notícia, prou sovint, pel projecte de reforma urbana de l’antiga fàbrica Can Batlló i perquè la Bordeta va rebre un dels ajuts de la quarta convocatòria de la LLEI DE BARRIS. Aquests dos projectes significaran la dotació d’una forta inversió econòmica al barri de cara als anys vinents.

Can Batlló
La transformació urbana i el desmantellament de l’antiga fàbrica CAN BATLLÓ és un tema de què es parla d’ença d’uns quants anys. L’any 2006 l’Ajuntament de Barcelona va presentar el projecte de reconversió d’aquest sector en una àrea residencial, en la qual hi haurà una vintena d’equipaments de tipus sanitari, educatiu, esportiu, cultural i social i també una superfície d’espai verd. Es preveu de mantenir i rehabilitar, també, la nau central de la fàbrica i algunes de més petites, a fi de condicionar-les per als equipaments proposats. Durant l’any 2006 es va fer la modificació del Pla general metropolità del 1976 (PGM) amb l’objectiu de requalificar-ne els terrenys. Van començar, aleshores, les consultes veïnals i les converses per a traslladar els terrenys industrials que ocupaven els tallers de Can Batlló.

Es preveia engegar les obres al llarg dels primers mesos del 2007, però, malgrat tot, a mitjan 2007, encara no havien començat, atès que un dels eixos fonamentals que fa que el projecte es concreti era assolir un acord per a la reubicació dels tallers que hi funcionaven, pràcticament tots en règim de lloguer. Aquest acord, entre la propietària de la fàbrica, la immobiliària Gaudir i els propietaris dels tallers, s’hauria hagut d’haver signat el desembre del 2006, però la reunió prevista per a fer-ho va acabar amb la retirada dels representants dels industrials.

L’any 2007 va començar, doncs, amb l’acord entre industrials i empresa titular de la propietat paralitzat. Els amos dels tallers van acusar la immobiliària Gaudir de no estar disposada a lliurar per escrit el compromís, que havia assumit verbalment, de mantenir tots els contractes de lloguer fins que es fes efectiu el trasllat. A tot plegat s’afegia el desacord dels industrials amb el nou espai que havien d’ocupar. El Consorci de la Zona Franca tenia pactat un edifici de tres plantes a l’Hospitalet, però els industrials afectats al•legaven que era impossible que alguns tallers poguessin ocupar aquells edificis perquè feien servir maquinària pesant.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament va decidir d’intervenir-hi. La regidora de Sants-Montjuic, Imma Moraleda (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), es va reunir i va actuar d’interlocutora entre les parts. Finalment les converses es van encarrilar. Les empreses, 51 en total segons fonts municipals, es van mostrar interessades a traslladar-se, i l’Ajuntament es va comprometre a estudiar individualment els requisits espacials i tècnics que tenia cada una.

El juliol del 2007, el gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Massaguer, declarava que després que els industrials, que encara treballaven a Can Batlló, haguessin signat l’acord de trasllat per a començament del 2008, les obres podrien començar a la darreria del 2007. Engegarien amb les que depenen de la iniciativa municipal, com és el cas dels equipaments.

La Bordeta i la Llei de barris
En 2007, la concessió de les subvencions de la Llei de barris destinava una important inversió per a dur a terme el projecte de millora de la Bordeta. Així se sumava un total de 14,7 MEUR, dels quals 7,3 correspondrien a la subvenció de la Generalitat i la resta, a l’Ajuntament de Barcelona. El principal objectiu d’aquesta llei és rehabilitar integralment els barris de les poblacions catalanes que presenten problemes, i del que es tracta és d’evitar-ne el procés de degradació i de millorar-hi la qualitat de vida dels habitants.

L’àmbit d’actuació plantejat es concentrava al barri antic de la Bordeta i incloïa l’espai delimitat per la rambla Badal fins al carrer Moianès i des de la Gran Via de les Corts Catalanes fins a l’eix Creu Coberta, centrat als eixos paral•lels de la carretera de la Bordeta i el conjunt de carrers adjacents.

Els objectius d’aquest projecte es distribuïen en tres àmbits: urbanístic mediambiental, social i econòmic. Amb l’eix prioritari d’intervenció, l’urbanístic, es pretenia millorar la dotació d’equipament i serveis, elevar el nivell d’urbanització dels espais públics i estendre i modernitzar les xarxes infraestructurals. Quan es va presentar el projecte, la regidora del districte, Imma Moraleda, assenyalava la remodelació del carrer Olzinelles, del carrer Constitució i del carrer d’Almeria, a la part baixa; dels carrers Gayarre i Rossen Arús, i de les places Can Muns i Iberia com els punts més destacats de la intervenció prevista.

Quant a l’eix social, es buscava fomentar la diversitat de la població resident. En aquest sentit, es preveia el disseny d’estímuls per a assegurar-hi la permanència dels més joves. Segons dades presentades per la regidora Moraleda a la reunió del 7 de novembre, el 19% de la població del barri superava els seixanta-cinc anys, la qual cosa significava que superaven la mitjana de la ciutat. Finalment, l’eix social també se centrava a millorar i augmentar el nivell d’activitat comercial i de serveis del barri i a potenciar el comerç de proximitat. A més, es preocupava per promoure la memòria històrica de la Bordeta com a factor d’interès.

Dos temes i la participació veïnal
Des del primer moment, els veïns volien estar implicats en les converses i en la presa de decisions de tots dos projectes. Per al projecte de remodelació de Can Batlló, les entitats dels veïns del barri de Sants van presentar una quantitat considerable d’al•legacions. Un dels temes més recurrents va ser el que té a veure amb els habitatges públics. Entre les reclamacions van sol•licitar que el 50% dels habitatges de protecció oficial es destinessin a règim de lloguer i que el 50% dels habitatges de promoció pública (on s’inclouen els de protecció oficial i els de preu taxat) es destinessin als veïns del barri.

Com que l’operació de transformació de Can Batlló, sumada a la construcció de la ciutat judicial, tindrà un gran impacte a la zona, les associacions de veïns reclamaven un estudi adequat de mobilitat generada.

Un altre tema que preocupava els veïns de Sants és la possible confusió de dos projectes d’inversió al barri que s’haurien de desenvolupar paral•lelament. En aquest sentit, el Centre Social de Sants, per mitjà del seu president, Josep María Domingo, expressava la seva voluntat que els equipaments i els projectes de la Llei de barris no anessin en detriment dels que s’han de construir a Can Batlló a partir de la reconversió que se n’ha de fer. La resposta de la regidora fou taxativa: va afirmar que cada projecte tindrà els seus propis recursos.

A les reunions que s’han fet per a tractar el tema de la Llei de barris, els veïns, per mitjà de la Comissió de Veïns de la Bordeta i del Centre Social, van reclamar una participació activa tant pel que fa a les decisions per a la inversió dels diners com per als projectes urbanístics dels carrers que s’haurien de remodelar, especialment per part dels veïns que hi viuen més a prop. La proposta fou acceptada per la regidora.

L’any 2007 va acabar amb converses sobre els projectes sobre la remodelació de la Bordeta amb la Llei de Barris i amb l’acord signat amb els tallers de Can Batlló, que acceptaven el trasllat. L’any vinent haurà de ser el temps de les accions que els veïns reclamaven.

Més informació
bcnip.blogspot.com
www.bcn.cat
www.grupogaudir.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès