Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE L'ESPIRALL (VILAFRANCA DEL PENEDÈS)

Rosa Carbó

Actualitzat a 31/12/2007

El 2007 el Departament de Política Territorial i Obres Públiques concedeix en la quarta convocatòria d’ajuts del Programa de barris l’ajut demanat per al projecte d’intervenció integral del barri de l’Espirall de Vilafranca del Penedès. D’aquesta manera, se li concedeix una inversió global de 10,8 MEUR, el doble de la quantitat prevista pel consistori vilafranquí. A final d’any s’inicia el projecte que pretén enriquir-se amb un procés participatiu que impliqui al veïnat en el desenvolupament de les actuacions.

El barri de l’Espirall està situat a la part nord de Vilafranca del Penedès, localitat de la comarca de l’Alt Penedès. Aquest delimita amb els barris de la Barceloneta, les Clotes i el Centre de la Vila. Té aproximadament 8.000 habitants que suposen el 22% de població del municipi. Va ser als anys seixanta i setanta que va esdevenir un barri receptor d’immigració. Durant aqueslls anys s’hivan construir polígons d’habitatges i edificis d’autoconstrucció que van marcar la fesomia del barri fins a l’actualitat.

El procés de deteriorament en què es veia immers el barri era evident en la mala conservació de les façanes i dels habitatges, en la manca d’ascensors en la majoria d’edificis i també en les barreres arquitectòniques o la falta d’equipaments, entre altres coses.

Així mateix, ja des de començament de l’any 2000, l’Espirall va tornar a ser un barri receptor d’immigració, especialment d’immigració extracomunitària. A la ciutat, l’any 2007 el 15,6% de la població era estrangera. Aquesta arribada, juntament amb l’envelliment i la pèrdua de població autòctona, va iniciar un procés de substitució de la població i de transformació de la morfologia social del barri i, com a conseqüència, van emergir noves necessitats socials i nous reptes. El nombre de població amb poca qualificació professional va anar augmentant en un barri on el percentatge sempre havia estat molt elevat. S’incrementaven també els sectors més desfavorits del barri i més vulnerables a les situacions de crisi. Per tant, augmentava l’índex de persones en risc d’exclusió social en el barri.

Recursos per al barri
Per tal de frenar el procés de deteriorament del barri i per a fomentar la cohesió social, l’equip de govern municipal format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa Verds i Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va decidir presentar-se a la quarta convocatòria d’ajuts del Programa de barris oberta el mes de gener pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP). Anteriorment el barri s’havia presentat a la tercera convocatòria, la de 2006, però finalment la seva sol•licitud va ser denegada.

A final de juny el DPTOP va resoldre la convocatòria i va concedir l’ajut al Projecte d’intervenció integral (PII) del barri de l’Espirall. La novetat era que li atorgaven pràcticament la totalitat del pressupost que havien demanat i, per tant, es duplicava la inversió total al barri. Així doncs, el DPTOP concedia 5,4 MEUR i quantificava el total del pressupost en 10,8 EUR per al desenvolupament del PII entre el 2007 i el 2011.

Els continguts del PII
El PII establia diversos objectius com ara fomentar la cohesió social i aconseguir millorar la qualitat de vida de la població. Quant a l’activitat econòmica, pretenia reforçar el comerç mitjançant un pla de dinamització.

Entre les principals actuacions urbanístiques previstes cal destacar la remodelació dels espais lliures entre els blocs d’habitatges de protecció de l’anomenat “Antic Polígon Adigsa”, l’arranjament de diversos espais com la plaça Pau Casals o els voltants del camp de fútbol i el cementiri. Es tenia previst a principi del 2008 iniciar les obres de l’aparcament soterrani de les places Doctor Bonet i Pau Casals. Amb la venda de les places l’Ajuntament tenia la intenció de sufragar part del PII.

Respecte als serveis i equipaments, es preveia la construcció d’un edifici on actualment hi ha el parc de bombers (carrer Espirall). Aquest tindria un espai polivalent, un hotel d’entitats i una biblioteca. També es preveia crear un espai per a les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC), ja que un dels objectius del pla integral era fomentar l’ús de les TIC. Una altra acció era la remodelació de la zona esportiva del barri.

Quant al contingut social del PII, cal destacar la previsió de diversos programes per a fomentar la sostenibilitat en el desenvolupament urbà. S’establien, també, accions relacionades amb la igualtat de gènere. El condicionament d’espais per adinamitzar els col•lectius de dones, l’organització de cursos de formació per a dones amb un baix nivell formatiu o el desenvolupament de programes per a fomentar l’esport eren algunes de les actuacions previstes en aquesta matèria.

Altres accions previstes per a la millora social tenien com a principal objectiu fomentar la cohesió social mitjançant l’activitat esportiva o habilitant espai per a la participació del jovent. També destacava la previsió d’un pla de participació ciutadana per a implicar tot el veïnat el en desenvolupament dels projectes d’actuació previstos en el pla integral.

S’inicia el PII
El mes de desembre es van organitzar unes jornades d’informació i de difusió del PII en què va assistir un centenar de veïns. També es va informar sobre el procés de participació ciutadana que s’iniciava per a fomentar la participació i la implicació del veïnat en el desenvolupament del PII. S’havien creat dos comissions de treball ―“la gent del barri” i “el nostre entorn” ― que van rebre una quarantena de subscripcions el dia de les jornades. Per tal de facilitar la participació en el projecte, es va crear un espai dins de la web municipal.

Per al 2008 es tenia previst convocar les comissions de treball i començar a desenvolupar el projecte d’intervenció integral d’una manera participativa. S’esperava també la signatura del conveni de col•laboració entre l’Ajuntament i el DPTOP que permetria desplegar plenament el projecte.

Més informació
www.ajvilafranca.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Penedès