Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE COLLBLANC I LA TORRASSA (L'HOSPITALET DE LLOBREGAT)

Rosa Carbó

Actualitzat a 31/12/2007

Durant el 2007, el Pla integral de la Torrassa i Collblanc, que es desenvolupa en el marc del Programa de Barris, continua a bon ritme: s’han finalitzat trenta-vuit projectes, quaranta-un s’estan desenvolupant i cinc resten pendents. L’acció central durant l’any és la finalització de les obres de remodelació del Parc de la Marquesa. Juntament amb el PERI de Creu Roja-Vallparda, aquestes obres han obert nous espais als barris.

Els barris de Collblanc i de la Torrassa estan situats a la zona nord de la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat, tot just tocant el districte barceloní de les Corts i el barri de Sants. La superfície conjunta és de 0,92 km² i actualment hi viuen 50.072 habitants. Històricament, aquests dos barris han estat receptors de població en tres processos migratoris molt definits en el temps que donaven resposta a la demanda de mà d’obra. El primer va ser als anys vint per cobrir la demanada de mà d’obra per a les obres de l’Exposició Universal de Barcelona i el metro i el segon va esdevenir durant el creixement econòmic dels anys seixanta i setanta. Finalment, el tercer ha tingut lloc a principi d’aquest segle i, a diferència de les anterior migracions, ha estat de fora de l’Estat espanyol.

Actualment, la morfologia d’aquests dos barris és molt variada, ja que hi conviuen persones autòctones i vingudes dels diferents processos migratoris. D’aquesta manera, hi ha un 33% de població que no té la nacionalitat espanyola. A més, l’envelliment de la població és evident, ja que un 20% de la població té seixanta-cinc anys o més. Aquesta situació és problemàtica si tenim en compte que el 70% dels edificis no té ascensor i que el 13% de les llars unipersonals són habitades per gent gran.

Presa de consciència dels problemes dels barris

L’envelliment de la població, el deteriorament del teixit urbà a més de la insuficiència de sòl per a parcs o jardins o la manca d’aparcament van posar en alerta les entitats dels barris, les quals, reunides en la Coordinadora d’Entitats de Collblanc-Torrassa, van elaborar a final dels noranta un document on es proposaven diverses actuacions de millora per a evitar la degradació dels dos barris. La voluntat d’intervenir va ser compartida amb l’Ajuntament de l’Hospitalet que considerava que s’havia d’anar més enllà de les actuacions sectorials. Durant l’any 2000 es va elaborar una diagnosi detallada de la situació dels dos barris i es van consensuar diferents actuacions amb el teixit associatiu dels barris. El gener de 2002 es va aprovar al ple municipal el Pla integral de Torrassa-Collblanc (PITC).

L’impuls fonamental per a portar a terme el PITC va tenir lloc amb la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen atenció especial. El setembre de 2004, a la primera convocatòria d’ajudes per a la millora de barris del PROGRAMA DE BARRIS I ÀREES URBANES D’ATENCIÓ ESPECIAL va ser seleccionat el PITC. D’aquesta manera, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), durant els quatre anys següents, es comprometia a aportar el 50% del pressupost aprovat per a desenvolupar el pla integral (18,7 MEUR). La resta del cost seria responsabilitat de l’administració local.

El Pla integral de Torrassa-Collblanc arrenca

A principi de 2005 es va posar en funcionament l’oficina del PITC per tal d’informar el veïnat sobre el Pla. Al juliol es va signar el conveni de desenvolupament del PITC entre l’Ajuntament de l’Hospitalet i el DPTOP en el qual s’establia la creació d’una comissió d’avaluació i seguiment integrada per membres del consistori, entitats veïnals i ciutadanes i agents socials.

El PITC preveia tres àmbits d’actuació. El primer feia referència a la remodelació urbanística i la creació de noves infraestructures i serveis, el segon a la millora del parc d’habitatges dels barris i el tercer aglutinava els projectes socials. Entre les actuacions a fer hi havia diferents plans especials de reforma interior (PERI), com ara el del sector de la Creu Roja-Vallparda, el del passatge Colom o el de la plaça Pirineus. A més a més, es fixava l’objectiu d’ampliar les zones verdes, especialment mitjançant la urbanització del Parc de la Marquesa i del sector Vidrieries Llobregat, ubicat al carrer Mas. Estava previst que fos la Societat Privada Municipal 2010 qui s’encarregués de totes aquestes operacions urbanístiques.

La millora de l’enllumenat públic, l’adequació dels guals per a vianants, la creació d’una xarxa de comunicació i accés a les noves tecnologies de la informació o la remodelació integral de diferents carrers eren també actuacions previstes al PITC. Per a millorar l’estat dels habitatges s’incorporaven al pla un programa d’ajuts a fons perdut que permetrien la instal•lació d’ascensors i la rehabilitació de façanes i edificis. A més, es preveia construir 277 habitatges públics.

El vessant social del PITC
Respecte a l’àmbit social del PITC, cal destacar, d’una banda, els projectes elaborats en el marc de la igualtat de gènere, desenvolupats pel Programa municipal per a la dona de l’Hospitalet, amb l’objectiu de fomentar la participació de les dones i, de l’altra, els projectes adreçats al jovent, la majoria dels quals gestionats i dirigits per entitats o fundacions. A final de 2005 es va iniciar el projecte Cicerone que consistia a elaborar, juntament amb la comunitat educativa, una actuació d’acollida a joves nouvinguts.

Durant el 2006 es van dur a terme tallers per a dones i el programa CoHa per a fomentar la possibiltat de compartir pis amb dones grans que viuen soles. A més a més, al juliol es va fer públic un estudi de mobilitat que recollia fórmules per a organitzar la mobilitat en funció de les necessitat de les dones. L’adequació de la mobilitat urbana a les necessitats de la ciutadania era una idea que també va ser adoptada pel projecte Camí Escolar Segur que pretenia millorar les rutes que feien els infants dels barris per anar als centres escolars.

A principi de 2007, estava enllestida la primera fase d’aquest projecte i s’havia millorat l’enllumenat d’algunes zones de jocs per a infants. Al gener 65 persones participaven en el projecte Xarxa dirigit a joves amb dificultats d’inserció social, que consistia a fer-los partícips de les activitats del teixit associatiu de Collblanc i la Torrassa. Un altre projecte destinat a nens amb perill d’exclusió social era el Projecte Clau que consistia a organitzar activitats extraescolars. L’octubre de 2007 hi havia quaranta famílies que es beneficiaven d’aquestes ajudes. Aquests i altres projectes de cohesió social disposaven del recolzament econòmic de l’Obra Social de la Fundació “la Caixa” que va signar un conveni de col•laboració amb l’Ajuntament de l’Hospitalet a mitjan anys 2006 per a destinar 540.000 euros al PITC durant els tres anys següents.

El PITC avança
Al març va tenir lloc la reunió de la Comissió del Consell de Pla, òrgan consultiu on participen membres del consistori i entitats veïnals i socials. La Coordinadora d’Entitats va senyalar la seva satisfacció pel que feia a l’execució del PITC, però va manifestar la seva preocupació pel problema de l’habitatge i va apuntar la necessitat de desenvolupar els serveis per als joves. A més a més, es va informar que en quinze dies s’iniciarien els enderrocs de les edificacions que envolten la Casa dels Cargols i es començaria la rehabilitació d’aquest edifici modernista. El mateix mes es va fer l’acte de celebració de la col•locació de la primera pedra del Centre per a la Gent Gran del barri de la Torrassa.

A mitjan any van finalitzar les obres d’ampliació i remodelació del Parc de la Marquesa i de l’aparcament soterrat de 263 places. Amb aquesta obra i el PERI del sector la Creu Roja-Vallparda es pretenia esponjar la zona i crear nous espais oberts. També durant aquests mesos va finalitzar l’obra de remodelació dels Jardins de la Sènia, que va suposar el reallotjament de cent vuitanta famílies. L’enderrocament dels habitatges que envoltaven els Jardins de la Sènia van facilitar la creació d’un eix verd que connecta amb el Parc de la Marquesa.

D’altra banda, a mitjan any es van ocupar els pisos de protecció oficial ubicats a la confluència dels carrers Occident i de Farnés. Entre l’agost i el setembre es van posar en funcionament les escales automàtiques previstes als carrers Graner, París i Martorell, que van tenir un cost de 1.800.000 euros. També en aquestes mesos ja s’havien adaptat 202 cruïlles entre els dos barris per a discapacitats, amb un cost de 225.000 €.

A l’octubre es va posar la primera pedra de l’edifici on es té previst construir una escola bressol i un casal de gent gran, el qual s’ubicarà al darrere de l’Escola Ramon i Cajal. El pressupost de l’obra és de 6.800 € i es calculava que en vint mesos estaria enllestida.

Al novembre va tenir lloc una altra reunió del Consell del Pla i es va fer públic que del total de projectes n’hi havia 38 d’executats, 41 en procés o en inici d’execució i que, per tant, només cinc estaven pendents. Es tenia previsió que per a principi d’any les obres del sector Vidrieries finalitzarien. Aquestes es basaven en la urbanització i ampliació de la zona verda situada a l’interior de l’illa, que arribaria a tenir aproximadament uns 3.200 m² entre els carrers Mas, Joventut i del Llobregat. A més a més, les obres dels carrers de Rafael Campalans, Santiago Apòstol i Mare de Déu dels Desamparats havien finalitzat, així com els vint habitatges destinats al reallotjament de famílies afectades per algunes de les actuacions urbanístiques desenvolupades i els trenta habitatges de protecció oficial que es té previst distribuir l’any vinent.

Finalment es preveu, per al 2008, acabar el PITC i poder analitzar així les repercussions socials i urbanístiques que aquest ha suposat per a Collblanc i la Torrassa. De moment, aquests dos barris s’han tornat atractius per a la iniciativa privada, cosa que suposa indirectament més inversions de millora en les edificacions dels dos barris.

Més informació

www.l-h.cat
www.lh2010.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès
Fotogaleria relacionada