Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MANIFEST PER A UNA NOVA CULTURA DEL TERRITORI
Néstor Cabañas

Actualitzat a 31/12/2006

El Manifest per a una nova cultura del territori emparat inicialment per cent vuit experts en matèria d’urbanisme i ordenació del territori de tot l’Estat és un document que pretén fer una denúncia dels problemes urbanístics actuals de l’Estat espanyol derivats de la mala pràctica de l’urbanisme i promou com a solució una nova cultura del territori sustentada en principis, criteris i prioritats.


El Manifest per a una nova cultura del territori és un document promogut a començament de l’any 2006 per Alexandre Tarroja, president del Col•legi de Geògrafs, i Rafael Mata, president de l’Associació de Geògrafs Espanyols (AGE), emparat inicialment per cent vuit experts en urbanisme i ordenació del territori de tot l’Estat.

Aquest manifest pretén fer una denúncia dels problemes urbanístics actuals de l’Estat espanyol derivats de la mala pràctica de l’urbanisme i promou com a solució a aquests problemes una nova cultura del territori sustentada en principis, criteris i prioritats.

D’aquesta manera, el document del Manifest parteix de la consideració que el model d’urbanització actual porta associades greus conseqüències que afecten directament la qualitat de vida dels ciutadans, en dificulten l’accés a l’habitatge, n’augmenta la mobilitat o els costos dels serveis i provoquen, al mateix temps, greus desequilibris per al sistema econòmic i importants impactes ambientals.

Per redreçar aquesta situació, es proposa l’impuls d’una nova cultura del territori que ha de partir del debat ciutadà entorn del mateix i que es tradueixi en una legislació estatal i autonòmica que impregni la tasca dels ajuntaments i del conjunt d’administracions publiques cap al bon govern del territori.

En el document també s’estableixen els deu principis, criteris i prioritats que han de regir aquesta nova cultura del territori:

- El territori ha de ser considerat com un bé no renovable, essencial i limitat, dotat de valors culturals, històrics, identitaris que són un llegat per a les generacions futures.
- El territori és una realitat complexa, fràgil i qualsevol actuació que s’hi faci ha de partir de l’avaluació dels efectes sobre aquesta complexitat i aplicar el principi de precaució.
- El territori conté valors ecològics culturals i patrimonials que no poden reduir-se al preu del sòl i, per tant, qualsevol apropiació privada ha de vetllar per la preservació d’aquests valors.
- La bona gestió del territori constitueix un actiu econòmic de primer ordre i atorga valor afegit al territori mateix.
- La planificació territorial i urbanística és un instrument bàsic per a l’actuació dels poders públics i cal defensar-la davant de qualsevol intent de desregulació.
- La planificació urbanística municipal ha de tenir com a principal objectiu l’accés a l’habitatge i prioritzar al mateix temps els processos de transformació i millora urbana sobre els d’expansió.
- La planificació territorial és l’instrument bàsic per a definir el traçat de les infraestructures, el sistema d’assentaments i espais lliures, la qual cos permet definir el model territorial que ha d’impulsar cada govern autonòmic.
- El Govern de l’Estat i les Corts Generals no poden desentendre’s del territori i han de vetllar perquè la legislació estatal requereixi a les administracions competents la bona gestió del territori, dotant alhora els ens locals d’una suficiència financera que estigui d’acord amb els serveis reals que han de prestar.
- El govern del territori ha de tenir en compte els compromisos de solidaritat i responsabilitat globals i també els establerts pels diferents tractats europeus i internacionals subscrits per l’Estat espanyol.
- Per tal d’impulsar els valors de sostenibilitat ambiental, eficiència econòmica i equitat social es requereix una nova cultura del territori només assolible per mitjà d’un gran acord que afecti la gestió territorial per part de totes les administracions.

Presentació del Manifest
El 8 de maig de 2006 el Manifest va ser presentat per primer cop al Círculo de Bellas Artes de Madrid en un acte en què participaren Manuel Benabent (vicepresident del Col•legi de Geògrafs), Rafael Mata (president de l’AGE), Carme Miralles (geògrafa, directora de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, IERMB) i José María Ezquiaga (arquitecte, professor d’Urbanisme de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, ETSAM), tots plegats en representació dels primers impulsors del Manifest.

En aquest sentit, el 9 de maig, la ministra d’habitatge, Maria Antonia Trujillo, va fer un recolzament públic del Manifest posant-lo com a exemple de la línia de treball que estava desenvolupant l’actual executiu mitjançant reformes com la nova LLEI DEL SÒL.

A partir d’aquest moment es van iniciar la campanya d’adhesions i promoció del Manifest realitzada principalment pel Col•legi de Geògrafs a través de diferents actes de presentació arreu de l’Estat espanyol.

El dia 5 d’octubre de 2006 el Manifest per a una nova cultura del territori va ser presentat a Catalunya a la seu central de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a Barcelona en un acte promogut per la Societat Catalana de Geografia (SCG) i la Delegació del Col•legi de Geògrafs a Catalunya.

Aquest acte de presentació va tenir la presència de Maria Dolors Garcia Ramon, (membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC), Joan Nogué (en representació de la SCG), Sergi Cantó (president del Col•legi d’Ambientòlegs), Carme Miralles (en representació del Col•legi de Geògrafs), Jordi Ludevid (president del Col•legi d’Arquitectes, COAC), Pilar Riera (en representació de l’Associació Catalana de Ciència Regional) i Mita Castañer (presidenta de la Societat Catalana d’Ordenació del Territori, SCOT).

Es preveu que durant el proper any continuïn els actes de presentació del Manifest així com les adhesions tant institucionals com individuals al mateix.

Més informació
scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S93971.htm
www.geografos.org/nuevaweb/manifiesto.asp
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame