Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MAGATZEM TEMPORAL DE RESIDUS NUCLEARS
Marc Sogues - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2007

El 28 de febrer s’acaba el termini obert per la comissió interministerial per a demanar informació per a la instal•lació del magatzem temporal centralitzat (MTC). Els membres de l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears es comprometen a proposar un candidat a l’emplaçament si es mantenen les retribucions econòmiques que reben per acollir residus radioactius. Tanmateix, davant la proximitat de les eleccions, s’aplaça l’obertura del període de presentació de candidatures. Per la seva banda, la Coordinadora Anticementiri Nuclear a Catalunya continua rebent adhesions i emprèn contactes amb els partits polítics catalans perquè el Parlament es pronunciï en contra de l’MTC.

Antecedents 2005, 2006

Articles posteriors 2008, 2010

L’any 2005, les piscines d’emmagatzematge de les centrals nuclears espanyoles eren gairebé a punt de saturació i, a més, restaven pocs anys perquè els residus nuclears de la CENTRAL NUCLEAR DE VANDELLÒS 1 emmagatzemats a França ens fossin tornats*. Davant d’aquesta situació, la construcció d’un magatzem temporal centralitzat (MTC) que contingués tots els residus nuclears d’alta activitat de l’Estat va esdevenir una necessitat urgent. Per això l’any 2006 es va crear una comissió interministerial que tenia l’objectiu de trobar un emplaçament adequat per a l’MTC i que, a final de juny, va obrir un període d’informació per als municipis que volguessin optar a donar acollida al magatzem. L’Empresa Nacional de Residus Radioctivos (ENRESA), promotora de la instal•lació, va anunciar que preveia una inversió total de 700 MEUR i la creació cent deu llocs de treball quan el magatzem entrés en funcionament.

A Catalunya, nombrosos ajuntaments de les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre van aprovar mocions en contra de l’MTC i diversos grups ecologistes van constituir la Coordinadora Anticementiri Nuclear a Catalunya (CANC) per a vehicular la seva oposició al projecte.

Sense data ni candidats

El 28 de febrer de 2007 es va acabar el termini que la comissió interministerial havia obert l’any 2006 perquè els municipis interessats sol•licitessin informació sobre el projecte de l’MTC. A partir d’aleshores, s’havia d’obrir un període en què els municipis podrien presentar oficialment la seva candidatura per a donar cabuda a l’MTC. Davant la falta de candidats, però, l’obertura d’aquest període finalment es va ajornar fins després de les eleccions municipals del 27 de maig.

Durant el mes de març, es va conèixer una proposta de l’Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) per a desencallar la situació. L’AMAC es comprometia a proposar un candidat entre els seus membres si els 64 municipis que l’integraven mantenien els beneficis econòmics. Fins aleshores aquests municipis rebien 12 MEUR anuals com a compensació per guardar el combustible gastat a les seves centrals. L’AMAC volia mantenir aquests ingressos als seus municipis encara que el combustible ja ni fos. A més, l’Associació demanava l’execució dels 16 MEUR d’inversions pendents dels plans d’emergència nuclear i amenaçava a no participar en la selecció de candidats si la comissió interministerial no atenia les seves condicions.

Un cop passades les eleccions municipals, el període de presentació de candidatures continuava tancat. L’arribada de l’estiu, primer, i, més tard, la proximitat de les eleccions espanyoles de 2008 van fer que, durant la resta de l’any 2007, ni l’AMAC ni el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç (MITC) es tornessin a pronunciar més sobre la qüestió de l’MTC.

La CANC cerca el suport dels partits polítics catalans

Durant el 2007, la CANC va arribar als 55 municipis adherits, 38 dels quals eren del Camp de Tarragona i la resta de les Terres de l’Ebre. En total, els territoris adherits sumaven 408.960 habitants, el 58% de la població de la província de Tarragona.

Durant la primera meitat de l’any, la CANC va mirar d’aconseguir el suport explícit de les forces polítiques per tal que el Parlament es pronunciés oficialment en contra de la instal•lació del MTC a Catalunya**. A final de gener, representants de la Coordinadora es van reunir amb el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, el qual es va comprometre a concretar una reunió de la CANC amb el president del Parlament, Ernest Benach, així com amb els diferents grups parlamentaris. Complementàriament, a mitjan març, la CANC va enviar una carta i un dossier a la comissió interministerial i al comitè assessor tècnic del MITC per tal de reiterar i justificar la seva oposició al projecte.

En aquestes mateixes dates, la CANC mateixa i alguns mitjans de comunicació locals apuntaven que ja s’havia descartat Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per la forta oposició que suscitava i que, en canvi, Ascó se situava com la millor opció, pel major suport de l’empresariat local i la menor oposició que havien mostrat tant l’Ajuntament mateix com el conjunt dels veïns. De fet, a les Terres de l’Ebre, només quatre de les dotze poblacions integrants de l’AMAC havien aprovat mocions en contra d’acollir el magatzem i Ascó, a diferència de Vandellòs, no havia aprovat cap moció contrària a l’MTC.

El 21 de març, la CANC es reunia amb Benach per demanar-li que impulsés una proposició no de llei contrària a la ubicació del futur magatzem de residus nuclears a Catalunya. La coordinadora també volia que Benach fes d’intermediari entre l’entitat i els partits polítics. Tanmateix, només Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) va anunciar a principi d’abril la seva voluntat de dur al Parlament una moció per rebutjar oficialment la instal•lació, però aquesta intenció no es va arribar a concretar, de manera que, en cloure’s l’any, el Parlament continuava sense pronunciar-se oficialment en relació amb el MTC.

Malgrat la poca implicació dels partits, la Coordinadora va continuar amb els actes de protesta, sobretot a les Terres de l’Ebre. Durant el mes de gener es van dur a terme diferents concentracions per a protestar contra les sessions informatives organitzades per l’AMAC. Així mateix a principi de maig es va realitzar una manifestació a Corbera d’Ebre, ja que en el seu terme municipal –concretament al polígon de Camposines- es rumorejava que s’hi podria instal•lar el magatzem.

Més informació
www.cementirinuclearno.tk
www.emplazamientoatc.es

* A partir del 31 de desembre de 2010 havien de començar a retornar els prop de 700 m3 de combustible gastat de la central nuclear de Vandellòs 1, que es van enviar a França a final de la dècada dels noranta en el moment de desmantellar la central. En cas que això no fos possible, l’Estat hauria d’assumir el pagament a França d’una penalització diària de 50.000 €.

** Tal com ja ho havien fet altres comunitats autònomes com Galícia, el País Valencià, Aragó, Andalusia, Castella-la Manxa o Extremadura.
Fotogaleria relacionada