Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
LÍNIA ELÈCTRICA SENTMENAT-BESCANÓ-BAIXÀS
Anna Jiménez

Actualitzat a 31/12/2003

L’anunci de la construcció d’una línia elèctrica transpirinenca d’alta tensió entre el Rosselló i Sentmenat provoca protestes pel possible impacte ambiental que pot generar.

Articles posteriors 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2015

El 2001 el govern central i el govern francès van acordar mi-llorar la interconnexió elèctrica entre tots dos països amb la construcció d’una nova línia elèctrica transpirinenca entre els pobles de Baixàs (Rosselló), Bescanó (Gironès) i Sentmenat (Vallès Occidental).

Característiques del projecte
L’any 2002 va sortir a informació pública l’avantprojecte (DOGC núm. 3.625 - 29/04/2002) que tenia com a finalitat millorar la qualitat i la fiabilitat del subministrament elèctric a Girona i comarques, millorar la interconnexió amb la xarxa europea d’alta tensió i minimitzar l’impacte ambiental i territorial de l’alimentació eléctrica a Girona. El projecte presentat pel govern de la Generalitat demanava que el traçat es mantingués a una distància mínima de 100 m respecte dels nuclis habitats, que s’aprofitessin els passadissos oberts per altres línies i que les obres servissin per millorar les infraestructures existents. Segons el govern de la Generalitat es tractava d’una línia necessària per solucionar els problemes de subministrament elèctric a Catalunya. La línia elèctrica SentmenatBescanó-Baixàs havia de suposar la tercera autopista elèctrica projectada a Catalunya després d'haver acabat la de les Gavarres i d'haver construït la que va de Pau a Llançà. L’ empresa Xarxa Elèctrica Espanya S.A. va ser l’encarregada de desenvolupar el projecte.

La línia, de 400 kW de potència i uns noranta quilòmetres de longitud, havia de suposar una inversió de 40.285.000 euros. El traçat havia de ser paral·lel al del Ferrocarril d’Alta Velocitat per poder-lo alimentar i per poder abastar també la conducció d’aigua del Roine. Igualment, havia de suposar millores pel que fa al desenvolupament industrial i també a les necessitats futures dels usuaris domèstics. El recorregut de la línia havia de travessar de nord a sud la regió del Rosselló i les comarques catalanes de l’Empordà, la Garrotxa, el Gironès, la Selva, Osona i el Vallès Oriental.

Les reaccions
L’anunci de la creació d’una infraestructura d’aquestes característiques va topar amb l’oposició de diferents partits polítics i entitats ecologistes. Aquestes associacions consideraven que l’impacte ambiental i territorial de la línia elèctrica seria negatiu, atès que afegiria un grau de vulnerabilitat ecològica, econòmica i territorial als espais per on hauria de passar. Més de deu mil persones, entre les quals hi havia representats polítics de les zones afectades, es van manifestar a Perpinyà a principis de juliol per fer públic el seu descontentament per la possible construcció d’aquesta línia d’alta tensió.

En paral·lel, diferents plataformes catalanes que lluiten per la preservació del territori van reiterar també la seva oposició al projecte. Així, grups com la Coordinadora Antilínia de les Gavarres, la Plataforma Salvem l’Empordà, la Plataforma d’Oposició als Transvasaments (POT), la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, Ecologistes en Acció de Catalunya, l’Associació de Naturalistes de Girona (AGN) i la Institució Alt-Empordanesa de Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN), entre d’altres, van alçar les veus amb d’altres grups ecologistes francesos en diferents manifestacions multitudinàries per transmetre el seu descontent davant la construcció d’aquesta línia d’alta tensió.

Amb el mateix objectiu de fer oposició al projecte es va constituir el 30 d’agost a Olot l’Assemblea en Defensa de les Terres Nord-Occidentals amb la participació de diferents associacions catalanes i del Rosselló com Iniciativa Verda de la Catalunya Nord, 400 kW No, Gràcies, Collectif Non à la THT i Assemblea Nord-Catalana (ANC).

El desembre del 2003 l’Assemblea va fer arribar les seves crítiques al projecte a les autoritats franceses. El govern francès va evitar manifestar-se, d’entrada, contra el projecte.

Més informació:
www.salvem-emporda.org
www.ecologistesenaccio.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati