Dilluns 16 de Desembre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
INCINERADORA GREFACSA (TÉRMENS)
Marta Pallarés

Actualitzat a 31/12/2005

L'Incineradora Grefacsa, situada al terme municipal de Térmens (Noguera), va ser durant tot 2005 objecte de dures crítiques. La Plataforma Antiincineradora de Grefacsa va liderar les protestes, que ja s'arrossegaven d'anys abans, al·legant l'ús inadequat i fraudulent d'aquesta instal·lació. També denunciaven la passivitat del Govern de la Generalitat davant les seves denúncies.

L’empresa Greixos i Farines de Carns SA (GREFACSA) és una de les dues úniques empreses que fan recollida controlada de cadàvers d’animals de producció a Catalunya. Grefacsa treballa a l’àrea de Girona, Lleida i Tarragona. Les instal·lacions de Grefacsa a Lleida se situen al km 25,7 de la carretera de Lleida a Balaguer. L’empresa també es dedica a la fabricació de productes per alimentar animals de granja. D’ençà de la malaltia coneguda popularment com de les vaques boges, l’encefalopatia espongiforme bovina, es modificà la normativa que regulava els residus produïts a la indústria càrnia,* d’acord també amb la normativa europea.** La nova normativa feia incompatible la manipulació i el tractament de materials d’específic risc (MER) de recent incorporació en la classificació oficial, amb la manipulació i tractament de materials de baix risc (MBR). Les protestes de la població que en podia sortir afectada i dels col·lectius ecologistes de la zona s’han intensificat des d’aquell moment denunciant que l’empresa no compleix la normativa i que, consegüentment, posa en risc la salut pública.

Crítiques a la política de gestió de residus de la Generalitat
Una de les primeres aparicions el 2005 del conflicte sobre el funcionament de la incineradora Grefacsa va ser arran del manifest que nou plataformes ecologistes, entre elles l’Antiincineradora de Grefacsa de Térmens, havien aprovat per protestar contra el creixement i el tractament dels residus a Catalunya. Així, Plataforma Antiincineradora de la Vall del Ges, Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles, Plataforma Cívica per la Reducció de Residus, Ecologistes de Catalunya, la Plataforma per la Defensa del Patrimoni de la Ribera d’Ebre, la Plataforma d’Alternativa al Centre de Tractament de la Conca de Barberà, la Plataforma Vallès Net de Residus, la Coordinadora per la Salut i les Persones d’Alcanar i la Plataforma Antiincineradora de Grefacsa de Térmens signaven el manifest conjunt, tal com informava el diari El Punt el 10 de gener del 2005.

El manifest denunciava la falta d’objectius de prevenció i recuperació de residus, la inexistència de debat amb informació clara sobre la fiscalitat dels residus, el manteniment de la política de foment de la incineració, l’escassa participació ciutadana i la falta de resolució de conflictes territorials.

L’esmentat article de premsa citava també els abocadors encara en funcionament i en estat de col·lapse de Tivissa, el Garraf i Vacarisses, l’ABOCADOR DE COLLCARDÚS I LA GESTIÓ DE RESIDUS AL VALLÈS OCCIDENTAL i l’ABOCADOR DE LA GARROTXA

Informes negatius
La Plataforma Antiincineradora de Grefacsa havia demanat per escrit al Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) que pagués els costos, 3.600 euros, d’un informe pericial que posava de manifest les irregularitats que, des de feia anys, segons la notícia del diari Segre del 9 de març, denunciaven els veïns i ecologistes. El seu portaveu, Ricard Blanch Villalba, recordava a aquest mitjà que havia estat el conseller Salvador Milà Solsona, del DMAH, qui havia instat a encarregar aquell estudi a tècnics independents per contrastar-lo amb el que havia elaborat la Direcció General de Qualitat Ambiental, i que donava per bona l’activitat. Segons Blanch, el nou informe constatava irregularitats com ara que Grefacsa cremava greixos animals perillosos pera la salut humana en calderes que incomplien la normativa per a aquesta activitat, i, també, que abocava aigües residuals no autoritzades. Blanch exigia i esperava la resposta del DMAH, després que el nou informe hagués estat enviat el 18 de febrer.

Resposta del Departament de Medi Ambient
El conseller Salvador Milà del DMAH prometia, el 29 de març, a la reunió celebrada a Barcelona amb la major part d’entitats ecologistes catalanes i el president de l’Agència Catalana de Residus (ACR), Manuel Hernández Carreras, una altra inspecció de les instal·lacions de Grefacsa.

Després de la reunió, Ricard Blanch informava, segons la notícia que recollia el diari La Mañana del 30 de març, que el conseller es remetia a la propera inspecció a Grefacsa per comprovar si estava instal·lat l’analitzador de gasos que la incineradora havia de tenir.

Divisió en el consistori municipal de Térmens
El 2 d’abril la Plataforma Antiincineradora de Grefacsa emetia un comunicat, difós a la llista Territori, on s’informava que al ple de l’Ajuntament de Térmens del 31 de març s’havien debatut tres punts recollits en un document que havia estat enviat als vint-i-dos ajuntaments del territori d’influència de Grefacsa i al Consell Comarcal de la Noguera. El primer punt demanava que el Govern de la Generalitat realitzés una analítica epidemiològica per tal d’observar els possibles efectes contaminants sobre la població. La proposta va ser desestimada per cinc vots en contra de l’Associació d’Independents Progressistes i Nacionalistes (AIPN) i quatre a favor entre els quals hi havia el Partit Popular (PP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Convergència i Unió (CiU). El segon punt demanava que el Govern col·loqués imminentment els analitzadors de gasos en continu, tal com la resolució de Grefacsa del 23 de juny de 2003 del DMAH deia, al·ludint a la normativa 2000/76 d’incineració de residus de la Unió Europea (UE), i donava un termini de tres mesos per fer-ho. Segons el comunicat de la Plataforma, divuit mesos més tard, l’informe pericial elaborat pels tècnics que ells mateixos havien contractat concloïa, amb data de 4 d’abril, que encara no havia estat fet. Aquest punt va ser aprovat per tots els regidors de la Corporació. El tercer punt demanava destinar fons contra les activitats d’incineració de Grefacsa i va ser desestimat per cinc vots en contra (AIPN) i quatre a favor (PP, ERC i CiU).

No cessen les queixes
Al diari La Mañana del 13 de setembre eren notícia, un cop més, les protestes de la Plataforma Antiincineradora al·legant que no s’havia notat cap millora tecnològica en tot el procés sinó només noves activitats que encobrien la pràctica il·legal que es duia a terme en aquelles instal·lacions. Així, segons la Plataforma, Grefacsa no complia la normativa europea (Reglament 1774/2002 UE), tal com va quedar demostrat amb els incidents de l’1 de gener de 2004 amb la mort de tres treballadors per inhalació de gasos que presumptivament no s’haurien produït si s’haguessin aplicat les condicions que marquen la normativa.

Més informació
incineradora.tk
aeec.pangea.org/modules.php
www.cordada.org/butlleti/f_butlleti10.asp
www.revoltaglobal.net/WEB/artrg_1504_balansecologic.htm
www.nordecastello.net/actualitat/actualitat_18.pdf

*Vegeu el RD 2224/1993, de 17 de desembre, el RD 3454/2000, de 22 de desembre, i el RD 1911/2000, de 24 de novembre.

**Vegeu el Reglament 1774/2002, del Parlament Europeu i del Consell, de 3 d'octubre de 2002, pel qual s'estableixen les normes sanitàries aplicables als subproductes animals no destinats al consum humà. 
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Noguera