Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
INCENDIS FORESTALS A RIBA-ROJA D'EBRE, LA FATARELLA I LA POBLA DE MASSALUCA
Ramon Boter

Actualitzat a 31/12/2005

El mes d'agost es produeixen dos incendis forestals que afecten els municipis de Riba-roja d'Ebre, la Fatarella i a la Pobla de Massaluca. Els dos focs sumen una superfície calcinada de 693,12 ha. L'origen dels dos focus se situen sota una línia elèctrica de mitja tensió. S'investiga la companyia elèctrica FECSA-ENDESA per aclarir-ne les possibles responsabilitats.


Els municipis veïns de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), que s’estén a banda i banda del riu Ebre, i la Pobla de Massaluca (Terra Alta) són limítrofs amb la comarca del Matarranya, dins la comunitat autònoma d’Aragó. La Fatarella (Terra Alta) limita amb Riba-roja pel sud. El relleu on conflueixen els tres municipis és força abrupte, amb serrats orientats de nord a sud i barrancs que vessen les aigües cap al riu Ebre. Part dels municipis de Riba-roja i de la Pobla de Massaluca estan catalogats com a pla d’espai d’interès natural (PEIN) dins l’anomenat Espai Natural Riba-roja.

El 22 d’agost, a la tarda, es van declarar dos incendis entre els municipis de Riba-roja d’Ebre i la Pobla de Massaluca. Segons els Bombers de la Generalitat, els dos focus distaven 3 km l’un de l’altre i es van encendre amb pocs minuts de diferència. La SEQUERA i, sobretot, el vent de ponent van atiar els dos focs amb força amb el risc que s’unissin; malgrat això i gràcies als esforços dels bombers, els dos fronts no es van arribar a ajuntar. Els dos incendis van ser declarats controlats l’endemà al vespre.

Efectes del foc
A causa de la virulència del foc, i com a mesura preventiva, es desallotjaren alguns masos i tres càmpings de la zona. Es van tallar les carreteres TV-7411, entre Riba-roja d’Ebre i la Pobla de Massaluca, i la T-733, entre la Fatarella i Ascó. A Riba-roja d’Ebre es tallà la circulació de trens de la línia que uneix Móra d’Ebre i Saragossa.

Segons dades del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), els dos focs van arrasar 693,12 ha de pi blanc i matoll. Més de 300 ha calcinades corresponien a zones incloses dins el PEIN de l’Espai Natural Riba-roja. El municipi més afectat fou Riba-roja d’Ebre. El foc iniciat en aquest terme municipal calcinà 574,09 ha del municipi mateix i 13.94 ha de la Fatarella. El focus de la Pobla de Massaluca cremà 9.63 ha del municipi i 95,47 ha del terme veí de Riba-roja d’Ebre.

Les causes de l'incendi
Segons les investigacions, portades a terme pel Cos d’Agents Rurals, el foc va ser causat per una negligència humana. De fet, l’endemà del foc, Santi Parés, coordinador del Pla integral d’emergències de la Generalitat, en descartà les causes naturals. L’argument principal d’aquesta afirmació era que s’originà un dia en què no es produí cap tempesta elèctrica a la zona.

Posteriorment es van atribuir els focs a les guspires d’unes connexions d’una línia de mitja tensió (25.000 W). Segons Miquel Àngel García, responsable del Cos d’Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, en les recerques es detectà una connexió de la línia de mitja tensió en males condicions, argument que va esdvenir la principal prova que determinà les causes del foc. Segons la mateixa font d’informació hi havia cinc indicis més que confirmarien la causa del foc: la simultaneïtat dels dos incendis, la poca distància entre els dos focus, que corresponien a la part de sota de la línia elèctrica, el difícil accés de la zona, una fallada en el subministrament elèctric a la Pobla de Massaluca quinze minuts abans de declarar- se el foc i, finalment, la localització en la zona cremada de partícules metàl·liques, símptoma de l’avaria.

Aquest foc, causat presumiblement per una fallada de la línia elèctrica, es produïa en un any en què FECSA-ENDESA havia invertit molts recursos econòmics per minimitzar el risc d'incendis forestals. Segons puntualitzà Miquel Àngel Garcia, a favor de la companyia elèctrica calia dir que la línia complia l’exigència de mantenir el terreny pel qual passava net de vegetació. El mal estat de la xarxa elèctrica també havia estat la causa presumible del foc declarat al MASSÍS DEL MONTGRÍ l’estiu de 2004, però les investigacions i les accions judicials relacionades amb les causes dels focs sempre són molt lentes i per això, l’estiu de 2005, el dos grans INCENDIS FORESTALS AL BAGES, a la Catalunya Central, dels mesos de juliol de 1994 i 1998, causats presumptivament per errades de FECSA-ENDESA, encara estaven pendents de judici.

En acabar l’any 2005 s’esperava que el Jutjat d’Instrucció número 1 de Gandesa determinés el grau de responsabilitat i d’imprudència de la companyia elèctrica FECSA-ENDESA en els dos focs de la Pobla de Massaluca i Riba-roja d’Ebre.

Més informació
mediambient.gencat.net/cat/el_medi/incendis/inici.jsp
www.gencat.net/mediamb/pn/plans/pla-delim7.doc
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Ribera d'Ebre, Terra Alta