Dijous 29 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
INCENDI FORESTAL AL MASSÍS DEL MONTGRÍ
Moisès Jordi

Actualitzat a 31/12/2004

El mes de setembre es produeix un incendi forestal al massís del Montgrí, al Baix Empordà, que calcina 671 ha, la major part de les quals formen part del Pla d'espais d'interès natural. L'origen de l'incendi se situa en una línia elèctrica i s'investiga la possible responsabilitat de l'empresa Fecsa-Endesa.

El massís del Montgrí és un relleu calcari que sobresurt enmig d'una plana al·luvial, el Baix Ter, de formació molt més recent. S'hi troben amplis espais de garriga i zones plantades de pins, com les dunes continentals.

L'incendi en aquest massís es va produir el dia 26 de setembre, poc després de les dues de la tarda, i es va iniciar a la part baixa de la muntanya de Sobrestany, al municipi de Bellcaire d'Empordà. La causa del foc es va atribuir des del primer moment a una guspira provocada per una avaria elèctrica en un transformador d'una línia que subministrava electricitat a una urbanització de Torroella de Montgrí.

El fort vent, amb cops de fins a 60 km per hora, va provocar que l'incendi avancés ràpidament en direcció sud-est. Les flames van passar a pocs metres del nucli urbà d'Ullà i de Torroella de Montgrí i van obligar a desallotjar quatre-cents veïns de les urbanitzacions de Torre Vella, les Dunes i Torre Gran així com diverses masies. A més, un dels focus de l'incendi va envoltar l'ermita de Santa Caterina, en ple massís del Montgrí, on hi havia unes quaranta persones que hi van quedar aïllades durant unes hores tot i que, segons els bombers, en cap moment van córrer perill.

Els bombers van mobilitzar tretze mitjans aeris i una quarantena de vehicles terrestres en les tasques d'extinció de l'incendi. El perímetre de l'incendi no va poder ser envoltat fins a la matinada del mateix dia i fou declarat definitivament controlat el migdia de l'endemà. No obstant això, les tasques per a remullar els indrets cremats es van allargar uns dies més.

Les conseqüències de l'incendi
L'incendi del Montgrí va acabar sent el més important que s'havia produït aquell any a Catalunya, triplicant la superfície que s'havia cremat fins aquell moment. En total es van cremar 671 ha. D'aquestes, 437 pertanyien al nucli de Torroella, 233 a Ullà i 0,79 a Bellcaire. D'altra banda, 300 ha eren de matolls, 183 de conreus, 176 de bosc i 10 ha eren terres ermes. A més, prop del 80% de la superfície cremada estava inclosa al Pla d'espais d'interès natural (PEIN).

Com a conseqüència de l'incendi no es va produir cap tipus de dany personal tot i que sí que es van registrar danys materials diversos. Alguns coberts agrícoles van resultar cremats, fet que va provocar la destrucció de maquinària i, en un cas, la mort de sis ovelles.

S'investiguen les causes
Des del primer moment l'alcalde de Torroella de Montgrí, Carles Negre, de Convergència i Unió (CiU) va acusar l'empresa Fecsa-Endesa de ser la responsable de l'incendi per tenir en mal estat la línia elèctrica que presumptament l'havia provocat. Segons la seva versió una sobrecàrrega hauria fet explotar una part del transformador que, en caure a terra, hauria provocat el foc. A més l'alcalde va afirmar que la línia elèctrica subministrava una urbanització il·legal coneguda com a Barri dels Francesos que no disposava de cap permís municipal. Per tot això va assegurar que si es confirmava la culpabilitat de l'empresa l'Ajuntament actuaria com a acusació particular.

Arriben els primers ajuts
Pocs dies després de l'incendi el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va anunciar l'aprovació d'una partida de 53.738 euros per a refer les zones més afectades. Es tractava de treballs d'urgència encaminats a la millora paisatgística i a evitar el risc de caigudes d'arbres sobre els senders més freqüentats i d'erosió de capçaleres de torrents. També va enunciar ajudes per als propietaris forestals amb l'objectiu que netegessin i restauressin la zona. No obstant això, el DMAH va decidir no realitzar de manera immediata un pla de reforestació i esperar uns quants anys per veure quins eren els resultats de la regeneració natural.

Per al 2005 s'esperava que la Direcció General de Medi Natural donés els primers resultats de la investigació que havien obert els agents rurals per a esbrinar les causes de l'incendi.

Més informació
www.torroella.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Empordà