Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
INCENDI FORESTAL A VANDELLÒS
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2006

El mes d'abril de 2006 un incendi forestal afecta més de 1.300 ha dels municipis de Vandellòs i l’Ametlla de Mar. El Departament d'Interior considera que el foc el van causar uns excursionistes o un ramader; en canvi els Agents Rurals i el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) afirmen que l'origen és la revifada d'una crema controlada feta pels bombers. Malgrat que s'obren diligències judicial, el mes de novembre la fiscal arxiva el cas.


L'any 2006 es van produir una vintena d'incendis forestals en una superfície superior a 10 ha localitzats especialment al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i a l'EMPORDÀ. D'aquests, en destaca el que va afectar els termes municipals de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) amb un total de 1.383 ha segons els informes de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).

El foc de Vandellòs es va originar el 10 d'abril al barranc de l'Almadrava i va cremar durant vint-i-set hores. El fort vent que bufava a la zona va obligar a tallar la circulació a l'AP-7, a l’N-340 i a la línia de ferrocarril. Altrament, va caldre desallotjar dos càmpings i l'àrea de servei de l'autopista així com activar la fase 0 del Pla de protecció nuclear de Tarragona (PENTA), ja que les flames van arribar fins a les tanques de la central nuclear VANDELLÒS II.

Les primeres estimacions van considerar que la superfície cremada era de 1.250 ha de pi i matoll, de les quals 610 formaven part dels espais d'interès natural (EIN) de Tivissa-Vandellòs i de la Rojala-el Torn.

Petició de restauració i dubtes en les causes del foc
L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va demanar, en un ple celebrat el 28 d'abril, que es declarés l'àrea cremada zona d'actuació urgent, per tal d'impulsar un projecte de recuperació forestal. Així mateix, l'alcalde Josep Maria Castellnou (Convergència i Unió, CiU) es mostrava favorable a “girar full” i “a no pensar en les causes de l'incendi”. D'aquesta manera, es volia respondre a les acusacions que el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) havien realitzat sobre la possible relació entre les actuacions dels bombers especialitzats del Grup de Recolzament a les Actuacions Forestals (GRAF) i l'incendi.

Segons la versió de la Direcció General d'Emergències i Seguretat Civil (DGESC), es va estassar el perímetre d'una bassa d'extinció, i, posteriorment, se'n van cremar les restes; tres dies després es va originar l'incendi en aquest mateix punt. Tanmateix, consideraven que ambdós fets no tenien cap tipus de relació i que els bombers havien extingit la crema adequadament.

D'altra banda, la Plataforma per a la Defensa del Territori de Vandellòs va denunciar la “manca de planificació” del municipi, ja que no tenien aprovat un pla de prevenció tal com obliga la llei en tractar-se d'una zona catalogada d'alt risc.

Dies després, les causes exactes de l'incendi no estaven clares. Mentre que des del Departament d'Interior s'assenyalava que algun excursionista havia aprofitat les restes apagades de la foguera realitzada pels GRAF per coure-hi carn, l'informe dels Agents Rurals considerava que no s'havia extingit correctament i que s'havia revifat a causa del fort vent. El GEPEC veia més plausible aquesta segona hipòtesi i va denunciar que el mateix dia una crema controlada per part del GRAF va acabar amb un incendi d'1 ha a Sant Jaume de Domenys (Baix Penedès).

D'altra banda, la consellera d'Interior Montserrat Tura (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) va incoar d'ofici un expedient de responsabilitat patrimonial, d'aquesta manera les assegurances de la Generalitat cobririen els danys ocasionats per l'incendi a aquells propietaris que presentessin una denúncia. Precisament, Damià Vernet, president del GEPEC, va ser el primer a querellar-se com a afectat directe, ja que 60 ha de la seva propietat van resultar calcinades. Per Vernet, l'explicació oficial no tenia sentit ja que era una àrea de difícil accés tant a peu com per a motocicletes i quads.

A nivell parlamentari l'incendi de Vandellòs va provocar que CiU demanés la compareixença de Montserrat Tura i del director general de Medi Natural Ramon Luque (Esquerra Unida i Alternativa, EUiA) per aclarir les responsabilitats en l'actuació dels GRAF. També la fiscalia de medi ambient va obrir d'ofici una investigació.

Finalment, professors universitaris i tècnics forestals van respondre a les crítiques dels ecologistes: “La utilització de cremes prescrites com a eina de gestió del paisatge té fonament científic”.

Nous informes i polèmica amb els Agents Rurals
A final de juliol de 2006 es filtraven dos informes –un intern i l'altre elaborat per una consultoria– que assenyalaven que l'origen de l'incendi havia estat la crema de fullaraca per permetre la pastura. Des del GEPEC es valoraven les conclusions com a “patètiques i kafkianes” i consideraven que l'informe dels Agents Rurals “no havia agradat a la consellera Tura”.

Altrament, també van criticar l'aprovació del Decret 312/2006 que regula la gestió del foc tècnic. Consideraven que s'havia donat cobertura urgent a unes pràctiques contraincendis que no s'avenien a la legislació.

El mes d'octubre es va produir una altra polèmica per la proposta de retallar vuitanta-quatre competències als Agents Rurals, entre les quals la investigació d'incendis. El delegat de Comissions Obreres (CC.OO.) al cos considerava que se'ls volia “passar factura” pel cas de Vandellòs. Associacions ecologistes, el GEPEC, la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA) i la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO) van donar suport a la reivindicació sindical.

Finalment, el 10 de novembre la fiscal responsable dels delictes ambientals a Tarragona va decidir arxivar les diligències sobre l'incendi de Vandellòs, ja que considerava que no hi havia indicis d'actuació negligent. El GEPEC va criticar la decisió i va demanar que es “respectés el criteri i la professionalitat del cos d'Agents Rurals”.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Camp