Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
INCENDI FORESTAL A PRADELL DE LA TEIXETA I LA TORRE DE FONTAUBELLA

Arnau Urgell - Mercè Mauri

Actualitzat a 31/12/2007

L'incendi forestal que afecta a començament de setembre de 2007 als termes de Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella (el Priorat) i l'Argentera (el Baix Camp) suposa, amb 443 ha cremades, el pitjor foc de la temporada. Les falmes s'allarguen durant quatre dies i afecten bàsicament matolls, pi blanc i conreu. En les tasques d'extinció hi treballen un centenar de dotacions terrestres i una vintena d'aèries. A banda de confinar els veïns de la Torre i de realitzar el desallotjament preventiu de masies aïllades, no s'han de lamentar danys personals. Per altra banda, encara se’n desconeix la causa, element que s'investiga des del jutjat de Falset.

Els efectes d'un hivern 2006-2007 humit no van posar fi a la SEQUERA i al consegüent risc d'incendis. En aquest sentit, a començament de juliol el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va alertar que els boscos ja patien estrès hídric, ja que tot i que o feia gaire calor el vent havia provocat un augment de l'evapotranspiració. El primer avís es va produir el 4 de juliol amb un incendi a Mont-roig del Camp (el Baix Camp) que va afectar 391 ha. Posteriorment, el cap de setmana del 14 i 15 de juliol van coincidir fins a cinc incendis d'importància: tres de forestals a Terrassa, Tarragona i el Priorat i dos en naus industrials d'Ullastrell i Parets del Vallès que també van afectar boscos.

El pitjor incendi
El 6 de setembre es va iniciar el pitjor incendi de la temporada que va afectar els termes de Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella (el Priorat) i l'Argentera (el Baix Camp). Es va declarar cap a dos quarts d'una del migdia en un paratge situat entre l'estació ferroviària de Pradell ―línia Barcelona a Saragossa per Móra la Nova― i el punt quilomètric 1,5 de la carretera TV-3223.

El fort vent de mestral va atiar les flames cap a tres zones diferents, dues de les quals, el cap de l'incendi i el flanc esquerra, avançaven amb més intensitat. Altrament, l'orografia accidentada de la zona va dificultar les tasques d'extinció. En aquestes hi van participar una setantena de dotacions terrestres, dinou mitjans aeris i sis patrulles tant del cos d'Agents Rurals com d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).

Al llarg de la tarda, el paper dels mitjans aeris i el fet que el vent minvés va millorar la situació, especialment en el flanc esquerra que es dirigia cap a la serra d'Argentera. En canvi, el flanc dret continuava actiu cap al paratge de los Campinyons. Malgrat que semblava que es podia controlar al llarg de la nit, el vent va revifar-ne les flames, que aquesta vegada es van estendre també per tres fronts diferents: cap a la Torre de Fontaubella, cap a Pradell i cap a la serra de l'Argentera. Aquest fet va suposar que en poc més d'una hora la zona afectada passés de 150 a 310 ha de pi blanc i matoll, la meitat del qual al terme de Pradell. El foc va arribar a tan sols 350 m de la Torre de Fontaubella, fet que va obligar a demanar als veïns que es tanquessin a les seves cases. Així mateix, una vintena de persones amb problemes respiratoris o de mobilitat van ser evacuades a Falset per precaució. També es van desallotjar disset persones de masies aïllades i els treballadors del parc eòlic del Trucafort.

S'allarga la fase de control
Al llarg del matí del dia 7 la situació va millorar de manera sensible. A les 12 del migdia els Bombers anunciaven l'estabilització del foc i s'anunciava que l'extensió cremada era de 442 ha ―el 82% matoll, el 15% arbrat i el 3% conreu―. Mentre els agents rurals investigaven les possibles causes de l'incendi, els veïns de la població manifestaven que havia estat provocat. Durant aquella jornada hi van treballar un centenar de dotacions terrestres i vint mitjans aeris, quatre dels quals cedits pel Govern d'Aragó i la Generalitat Valenciana. Una quarantena de les dotacions terrestres van continuar remullant la zona al llarg de la nit i la matinada per aconseguir-ne l'extinció definitiva.

Les tasques per a aconseguir controlar l'incendi van continuar al llarg del dia 8. Aquella tarda, els Bombers van anunciar que a causa del fort vent s'ajornava la declaració de control, almenys fins a l'endemà.

Finalment, després de cremar durant quatre dies, els Bombers van declarar l'incendi extingit la nit del 9 de setembre. És en aquest moment que es van desmuntar totes les mànegues d'aigua col•locades al perímetre i van abandonar la zona les quinze dotacions que havien remullat la zona al llarg del dia. El balanç definitiu dels agents rurals era de 443 ha ―l'incendi de més extensió de la temporada―, de les quals 283 eren a Pradell de la Teixeta, 118 a la Torre de Fontaubella i 41 a l'Argentera. En aquest sentit, l'alcalde de la Torre de Fontaubella, Jaume Rofes (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), es mostrava caut i considerava que “no s'havia de descartar cap hipòtesi, ni tan sols que hagi pogut ser intencionat”. Una de les que tenia més força era que podia haver estat provocat per una espurna del tren ―el foc es va iniciar molt a prop de la via fèrria― o per un incident en una línia d'alta tensió. Rofes afegia que una vegada es confirmés qualsevulla de les hipòtesis es reuniria amb els altres dos alcaldes per “demanar les corresponents responsabilitats”. Per la seva banda, el conseller del DMAH Francesc Baltasar feia una crida a la prudència recordant que encara mancaven dies per tancar la temporada i que el risc al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre era extrem.

El mes de desembre el cos d'Agents Rurals va trametre al jutjat de Falset les seves investigacions. Al llarg de 2008 s'espera que es determini si va ser accidental per, a en cas contrari, obrir el corresponent procediment judicial.

Més informació
latorredefontaubella.org
mediambient.gencat.net/cat/el_medi/incendis/agents_rurals
www.gencat.cat/interior/organismes/dgesc
www.incendisforestals.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Priorat, Baix Camp