Dissabte 1 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
INCENDI FORESTAL A MAÇANET DE LA SELVA
Maria Herrero i Manuela Tomàs

Actualitzat a 31/12/2003

Els incendis forestals en àrees d’urbanitzacions de Maçanet de la Selva, han provocat talls en la xarxa viària i l’evacuació de més de cinc mil persones. El foc, que ha cremat unes 1300 ha, posa novament d’actualitat la Llei de prevenció d’incendis forestals.

El 7 d’agost del 2003 es va produir un incendi forestal a la comarca de la Selva, als termes municipals de Maçanet de la Selva i Riudarenes. La importància del sinistre no va ser tant per la quantitat de bosc cremat, que inicialment van ser unes 90 ha calcinades, sinó pel fet que es va produir just a l’entorn de la urbanització Maçanet Residencial Park.

Les flames van començar a cremar cap a les dues del migdia al límit nord de la urbanització coneguda com la Soliba, i fins les set de la tarda els bombers no les van començar a controlar. En un principi el foc es va propagar sense control i amb gran rapidesa, motiu pel qual es van haver de desallotjar unes dues mil quatre-centes persones, es va haver de tallar el trànsit a la carretera GI-555 entre Maçanet i Sils durant unes quatre hores i també el servei de trens de la línia internacional entre Barcelona i Portbou durant més de tres hores. La majoria de les persones desallotjades residien a les urbanitzacions Maçanet Residencial Park i Can Fornaca de Riudarenes. Els Mossos d’Esquadra de Girona i els agents rurals del Departament de Medi Ambient de la Generalitat van obrir una investigació per esbrinar l’origen del foc, tot i que des del primer moment es va pensar que el foc es podia haver produït per causes humanes, ja que va començar dins mateix de la urbanització.

Sis dies després, just quan començava a estar controlat un altre greu INCENDI FORESTAL A SANT LLORENÇ SAVALL, es van produir quatre nous sinistres a Maçanet de la Selva, Tordera (Maresme), Llagostera (Gironès) i Olèrdola (Alt Penedès). El primer foc, el de Llagostera, era molt a prop de la carretera Gi-674 de Caldes de Malavella. Es va haver de tallar la circulació de la carretera entre Llagostera i Cassà de la Selva i desallotjar uns set-cents veïns de les urbanitzacions de la Mata, Mont-rei i Canyer. Es van comptabilitzar 14 ha cremades. Poc després, a Tordera, s’iniciava el foc a Can Garriga, al costat de la carretera GI-512. També va ser necessari desallotjar gairebé quatre-centes persones de la urbanització Torre Brava. Tot seguit s’alertava d’un altre focus a Maçanet de la Selva, on es van desallotjar més de dos mil sis-cents veïns de les urbanitzacions de Mas Altaba, Montbarbat, el Molí i Riuclar. Aquests dos incendis es van unir en un sol front que va obligar a tallar la circulació de l’autopista A-7 entre els quilòmetres 71 i 95 i a prohibir la circulació per la carretera N-II entre Maçanet de la Selva i Vidreres, a més de la Gi-555 entre Sils i Hostalric, fet que va provocar cues de fins a vuit quilòmetres. Novament, va ser necessari tallar la circulació dels trens per la via de RENFE de Barcelona a Portbou entre l’estació de Maçanet i la frontera francesa. Ja a la nit, el perímetre d’aquest nou incendi s’havia controlat, amb un recompte total d’unes 450 ha cremades.

Els indicis van apuntar que l’incendi forestal de Maçanet de la Selva havia estat provocat, ja que es van veure diferents focus en diverses zones de la urbanització Mas Altaba que es devien haver encès gairebé alhora.

Una setmana després, el Departament de Medi Ambient va començar a netejar els torrents de les zones afectades pels incendis per evitar que les restes de fusta i de vegetació obstruïssin el pas de l’aigua en cas de pluges i es produïssin inundacions. Juntament amb l’actuació a torrents i rieres, també van començar els treballs de recuperació dels boscos afectats. Se'n van tallar els pins més afectats deixant-ne els troncs a una alçada d’un metre aproximat, amb la finalitat que la terra quedés prou ferma i es reduís el risc d’erosió del sòl.

A la darreria del mes d’agost, l’Ajuntament de Maçanet de la Selva va aprovar demanar al Govern central la declaració de zona catastròfica, atès que el recompte total d’hectàrees cremades era de 1.300. L’ objectiu era que els afectats, l'Ajuntament i els propietaris particulars rebessin ajudes per pal·liar els danys provocats pels incendis. El Consell Comarcal de la Selva va posar a disposició de la Generalitat de Catalunya els terrenys de l’antic abocador clausurat de Santa Coloma de Farners per construir-hi una planta de biomassa destinada a l’aprofitament de la vegetació afectada pels incendis. Aquesta va ser la primera planta d’aquestes característiques a Catalunya.

Els incendis forestals de Maçanet de la Selva, que van afectar majoritàriament àrees d’urbanitzacions residencials, van donar un nou protagonisme a la Llei de prevenció d’incendis forestals a les urbanitzacions, aprovada per unanimitat el mes d’abril al Parlament de Catalunya. Aquesta llei regulava que, a partir del 2008, les urbanitzacions i edificis aïllats que estiguessin situats a menys de 500 m d’una zona boscosa haurien de tenir un tallafocs amb un perímetre de 25 m d’ample, on només hi podria quedar el 40% de la superfície arbrada i punts d’aigua a l'interior. Les parcel·les sense edificar situades a l’interior de les urbanitzacions haurien d’estar netes de vegetació per evitar la propagació de focs. Si el propietari de la par-cel·la no en duia a terme la neteja adient, l’Ajuntament podria accedir lliurement al solar, fer-hi els treballs de neteja necessaris i cobrar-los. Aquesta llei afecta les noucentes vuitanta nou urbanitzacions existents a Catalunya situades a menys de mig quilòmetre d’una zona forestal, els polígons industrials i gasolineres, però no les explotacions agrícoles. Ja hi ha dues-centes urbanitzacions que la compleixen. Els ajuntaments també hauran de fer plànols de delimitació de les urbanitzacions i un catàleg que es comunicarà al Departament de Medi Ambient de la Generalitat. La llei també preveu la creació d’un sistema d’inspecció que l’Administració local i el govern de la Generalitat han de desenvolupar per vigilar el compliment de la normativa i, a més, estableix un règim de sancions que oscil·len entre els 600 i els 100.000 euros.

Més informació
www.mediambient.gencat.net/cat/el_medi/incendis
Nel·lo, Oriol (Ed.), 2003, Aquí no! Els conflictes territorials a Catalunya, Barcelona, Editorial Empúries.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Selva