Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIONS D'ESQUÍ I URBANITZACIONS DE LA VALL FOSCA
ESTACIONS D'ESQUÍ I URBANITZACIONS DE LA VALL FOSCA Mapa: Montse Ferrés
Elisabet Sau
Actualitzat a 31/12/2005

Les obres relacionades amb l'estació d'esquí de la muntanya de Filià, el complex residencial i hoteler al poble d'Espui, al municipi de la Torre de Cabdella, i el camp de golf aixequen opinions a favor i en contra. Detractors i defensors organitzen actes diversos i públicament esgrimeixen els seus arguments en diverses declaracions i accions en ambdós sentits. A final de 2005, el grup immobiliari gallec FADESA adquireix el projecte a l'empresa promotora Vallfosca Interllacs. Es preveu que amb l'aportació de capital d'aquest grup s'accelerin els terminis d'execució del projecte, que continuarà sense modificacions rellevants.

Antecedents 2003, 2004

Articles posteriors 2008

La vall Fosca està situada a la part septentrional de la comarca del Pallars Jussà. L’any 2003 es va fer pública la intenció de construir el complex turístic Vallfosca Mountain Resort promogut per l’empresa Vallfosca Interllacs. El projecte estava estructurat en tres actuacions bàsiques: l’estació d’esquí de la muntanya de Filià, el nucli residencial i hoteler al poble d’Espui, del municipi de la Torre de Cabdella, i el camp de golf. Aquest projecte va anar avançant al llarg de 2004. Quant a l’estació d’esquí, es van fer actuacions relacionades amb el subministrament elèctric, amb la captació d’aigua per a la possible fabricació de neu artificial i es va acabar el traçat de la pista on arribarà el futur telecabina que pujarà des d’Espui. En aquest poble es van fer les obres d’infraestructures i serveis per als primers noranta-nou apartaments, mentre que al camp de golf es van iniciar els moviments de terres per ajustar la topografia al recorregut de nou forats. Al voltant d’aquest projecte inicial van anar sortint altres iniciatives: l’estudi per ampliar el domini esquiable des de Filià cap a la muntanya de Llevata, de cara a una futura connexió amb l’ESTACIÓ DE BOÏ-TAÜLL, una urbanització de luxe al poble del Xerallo, la tramitació de la qual va quedar aturada per la Comissió d’Urbanisme de Lleida per insuficiències diverses, i també algunes propostes per millorar les infraestructures internes i d’accés a la vall Fosca.

Detractors i defensors del projecte Vallfosca Mountain Resort
El projecte de Vallfosca Mountain Resort va tenir detractors i defensors. Els detractors van ser un grup de veïns de la vall que, el gener de 2005, van constituir la plataforma Vall Fosca Activa i altres entitats ecologistes. Els defensors eren, entre altres, una altra part dels veïns, l’Ajuntament de la Torre de Cabdella, la Diputació de Lleida i el conseller del Departament de Comerç, Consum i Turisme, Josep Huguet i Biosca (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC).

Els arguments esgrimits per Vall Fosca Activa es van reflectir en un manifest en què expressaven el rebuig al complex d’Espui, que s’havia d’implantar en una de les valls dels Pirineus més ben preservada i menys transformada per l’activitat turística. També demanaven a la Generalitat que aturés un projecte basat en un model de turisme exclusivament centrat en la construcció residencial i, a parer seu, de caire especulatiu, que podria ser contrari al manteniment de les activitats agràries i ramaderes de la vall, que se sustentava sobre fortes inversions externes, que no potenciava els valors naturals, ecològics, històrics i culturals del territori i que tampoc no apostava per allotjaments de caire més rural i més integrats als diferents pobles de la vall. La plataforma també va posar en dubte la viabilitat del projecte del camp de golf basant-se en la crisi econòmica que afectava els que ja existien al Pallars Sobirà.

Aquest manifest va rebre el suport de les entitats ecologistes Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), Institució de Ponent per a la Conservació i l’Estudi de la Natura (IPCENA), Rururbans-Pallars o Salvem Pedra, entre altres. A més, també es va organitzar una recollida de signatures per aconseguir més suport amb què aturar el projecte.

La plataforma també va col·laborar amb IPCENA i el febrer de 2005 volien presentar una denúncia a la Comissió Europea per tal d’aconseguir que l’espai natural de Filià fos inclòs a la XARXA NATURA 2000. Un dels aspectes argüit per a la protecció de la vall era la presència d’un conjunt de molleres, molt particulars i valuoses des del punt de vista geobotànic.

El juliol de 2005, IPCENA va rebre la notificació que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia desestimat definitivament el recurs que l’any 2000 l’entitat ecologista i l’associació Mountain Wilderness havien posat en contra de la resolució favorable del Departament de Medi Ambient (DMA), on es declarava que la muntanya de Filià era apta per acollir una estació d’esquí. La sentència del TSJC avalava la legalitat del projecte de l’estació d’esquí.

El consistori i part dels veïns de la Torre de Cabdella es van posar a favor del projecte de l’estació d’esquí. Aquest grup de partidaris va manifestar en un document fet públic el març de 2005 que els atacs contra el projecte provenien de persones alienes a la vall i que ells el consideraven una bona alternativa econòmica per a un territori que en els darrers vint anys no havia parat de despoblar-se i que havia perdut bona part de les activitats relacionades amb la ramaderia. L’alcalde del municipi, Josep M. Dalmau i Gil (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) va afegir que exigiria a Vallfosca Interllacs que fes avançar l’estació d’esquí paral·lelament al complex residencial. El consistori voldria completar aquesta oferta turística amb la sol·licitud d’ampliació de 1.200 ha del Parc Nacional d’Aigüestortes cap a la vall Fosca. En opinió de l’alcalde, si aquests projectes avancessin en paral·lel “es podria aconseguir un desenvolupament global de la vall”.

Una altra institució que va donar suport al nou complex de lleure va ser la Diputació de Lleida. El març de 2005, els partits representats a la Diputació, és a dir, el grup Convergència i Unió (CiU), ERC, Partit Popular (PP), PSC i Unitat d’Aran (UA), van decidir aprovar una moció conjunta de suport al projecte i van instar la Generalitat a resoldre amb el diàleg les controvèrsies sorgides entre veïns i entitats. Només Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) no va votar la moció, ja que sempre s’havia pronunciat contrari al projecte.

Per la seva banda, el conseller Josep Huguet va manifestar el gener de 2005 que la Generalitat vetllaria per tal que el projecte de la vall Fosca tingués el mínim impacte ambiental i en va destacar els aspectes que, a parer seu, eren positius: l’activitat continuada al llarg de tot l’any, amb la combinació de l’esquí i el camp de golf, el predomini de places hoteleres (65%) davant de les segones residències (35%) i la possibilitat que això podia suposar per aprofitar els altres recursos naturals i el patrimoni industrial hidroelèctric de la vall, amb el qual es podria fer un projecte de desenvolupament turístic integral.

L'arribada del grup immobiliari gallec FADESA canvia les previsions
Per tal d’afrontar les despeses del projecte, Vallfosca Interllacs va efectuar una ampliació de capital de 13 milions d’euros l’abril de 2005. Aquesta ampliació els va permetre adjudicar les obres de construcció dels primers apartaments d’Espui a l’empresa constructora Dragados i avançar el camp de golf.

El setembre de 2005, FADESA anunciava que havia comprat tots els actius de l’empresa Vallfosca Interllacs. L’entrada de FADESA va aportar 230 milions d’euros al projecte, seixanta mil dels quals es destinarien a l’estació d’esquí. L’octubre de 2005, directius de FADESA van aportar nous detalls del projecte. En relació amb l’estació d’esquí, a més de les pistes per a esquí alpí, s’habilitarien 10 km per a la pràctica d’esquí de fons i 18 km d’itineraris de muntanya. L’estiu de 2006 es preveia que es començarien a instal·lar les pilones del telecabina que, des d’Espui, transportaria les persones fins a la cota 2.050 m en cabines de setze persones. Quant al complex hoteler, van precisar que el sostre construït seria de 60.000 m2 i que el nombre d’habitatges seria de nou-cents seixanta-cinc, amb una ”arquitectura pirinenca”. En relació amb el camp de golf, les obres de construcció es van acabar el 2005.

A més, van revisar les previsions d’execució del projecte: la primera fase de l’estació d’esquí es voldria inaugurar per a la temporada 2007-2008; la construcció del complex residencial es podria escurçar cinc anys, ja que la capacitat d’inversió de la immobiliària era superior a la de l’empresa Vallfosca Interllacs, que preveia executar el complex en deu anys. Quant al camp de golf, se’n preveia l’obertura l’any 2006.

Més informació
www.ipcena.org
www.nevasport.com/reportajes
www.vallfosca.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada