Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIONS D'ESQUÍ D'ESPOT, LLESUI I PORT AINÉ
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2006

L’Institut Català de Finances és el nou propietari de l’estació d’esquí d’Espot. Aquest mateix camí, el podria seguir ben aviat Port Ainé que pot ser subhastada en pocs mesos. La Generalitat es planteja gestionar-les conjuntament amb municipis i empreses de la comarca. D’altra banda, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) aprova el Pla director de les estacions de muntanya en el qual es regula –entre altres qüestions– les futures ampliacions de les estacions del Pallars. Així mateix, tant el Pla director com l’aprovació de la Xarxa Natura 2000 impossibiliten la reobertura de l’estació de Llessui.


Antecedents 2005

Articles posteriors 2007

Les estacions d'esquí del Pallars Sobirà viuen una greu crisi. Port Ainé i Espot es troben immerses en processos de subhasta pública mentre que Llessui va ser tancada fa vint anys i els projectes de reobertura no han tirat endavant. Les causes de la crisi són diverses: dominis esquiables d'extensió reduïda; gran competència dels complexos d'Aragó, Catalunya Nord i especialment d'Andorra; manca de condicions climatològiques òptimes i dependència del sector en les operacions immobiliàries. Tanmateix, el delegat de la Generalitat a Lleida, Jaume Gilabert (Esquerra Republicana de Catalunya, ERC), considerava com a factor a tenir en compte: “la manca de control del diner públic destinat a les estacions del Pallars en el govern de Convergència i Unió (CiU)”.

L'Institut Català de Finances esdevé el propietari d'Espot
Carles Isús, propietari d'Espot Esquí, tenia un deute amb l'Institut Català de Finances (ICF) superior als 5 MEUR. L'organisme creditor va demanar la concessió de la propietat la temporada 2004–2005 i posteriorment en va cedir la gestió a la societat Suport Group Consultor (SGC) formada per municipis i empresaris de la comarca. L’agost de 2005 el propietari va liquidar la societat per tal que l'estació fos subhastada. Aquest procediment es va dur a terme el 13 de febrer de 2006 i es va saldar amb l’adquisició del complex per part de l’ICF per 4,5 MEUR.

Paral•lelament, el balanç de la temporada 2005-2006 va ser positiu arreu del Pirineu. En el cas d'Espot, el nombre d’usuaris es va incrementar un 40% respecte a l'anterior any, en el qual l'estació havia romàs tancada diverses setmanes pels greus problemes econòmics que patia. Dies després, el conseller delegat de l'ICF, Josep Maria Ayala, va anunciar que destinarien 2 MEUR per a garantir el funcionament de l'estació la temporada següent. D'altra banda, va anunciar que calia posar en marxa un pla d'inversions amb accions com ara la construcció de dos telecadires per a substituir els remuntadors, unir amb telecabina el nucli d'Espot amb les pistes i ampliar les zones d'innivació artificial.

Port Ainé segueix els passos d'Espot
L'estació de Port Ainé tenia un deute amb l'ICF de 13 MEUR, per un préstec atorgat per construir un hotel i un telecadira de gran capacitat. El març de 2005, el gerent de l'estació Josep Miquel Mesegué va demanar allargar el període d'amortització de quinze a trenta anys. Finalment, a final d'any Pallars Industrial –propietària de Port Ainé– va presentar la suspensió de pagaments.

En el marc del procés del concurs, l'auditoria dels interventors va considerar que l'actiu de l'empresa era de 20 MEUR, valor equivalent al passiu. Josep Miquel Mesegué va afirmar que “la viabilitat de l'empresa és total, sempre que hi hagi bona voluntat i predisposició per part de la Generalitat”. També recordava l'existència de projectes per a reimpulsar el complex, com l'ampliació del domini esquiable, dues promocions residencials al municipi de Rialp i un telecabina per a unir la població i les pistes.

L'any 2006 va finalitzar amb la intenció per part de l'ICF de reclamar judicialment el préstec. D'aquesta manera la previsió era subhastar l'estació talment com es va fer amb Espot Esquí. En cas que cap inversor privat se'n volgués fer càrrec, la Generalitat planificava gestionar conjuntament les dues estacions amb la participació de petits empresaris i municipis de la comarca.

El Govern aprova el Pla director de les estacions de muntanya
El Departament de Política Territorial i Obres Pública (DPTOP) va aprovar el juny de 2006 el PLA DIRECTOR DE LES ESTACIONS DE MUNTANYA. Els objectius del Pla eren impulsar la demanda interna, desestacionalitzar l'oferta i regular els ajuts públics.

Respecte a les estacions del Pallars es proposa una lleu l'ampliació per l'oest del domini esquiable a Port Ainé i la reducció del d'Espot (de 1.000 a 800 ha). Quant a les infraestructures proposa reconvertir els onze remuntadors d'Espot en quatre i construir un telecabina que uneixi la població amb les pistes. En el cas de Port Ainé tan sols es proposa construir dos nous remuntadors. D'altra banda, el Pla director descarta totalment la reobertura del complex de Llessui.

El 27 de juny, el mateix Departament va fer pública la suspensió temporal de la tramitació de tres procediments urbanístics que afectaven les estacions pallareses. Es tractava de la revisió del Pla especial de Super Espot –que permet la construcció de set-cents apartaments i complexos hotelers a peu de pistes–, i de dos projectes al municipi de Rialp per part dels propietaris de Port Ainé als nuclis de Baürsos (31,1 ha) i en una paratge de 27,3 ha entre Roní i l'estació d'esquí. La suspensió serà efectiva fins a l'aprovació inicial del Pla director urbanístic del Pallars Sobirà i per a un termini màxim d'un any.

La protecció dels espais naturals i les estacions del Pallars
La proposta d'ampliació de la XARXA NATURA 2000 feta pública l'abril de 2005 va incloure el domini esquiable de l'antiga estació de Llessui. L'Ajuntament de Sort va presentar-hi al•legacions, ja que considerava que podia obstaculitzar una hipotètica reobertura. Finalment, la proposta de Sort va ser desestimada.

D'altra banda, el 6 de juliol de 2006, el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) va presentar el projecte d'ampliació del PARC NACIONAL D'AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI. A banda de duplicar-ne la superfície, la zona de protecció especial esdevindria parc natural i quedaria ampliada a espais com el Solà d'Espot i Llessui. Aquest fet, juntament amb el PDEM, certificaria la impossibilitat de tornar a engegar l'estació tancada l'any 1986.

Més informació
mediambient.gencat.net
www.gencat.net/economia
www.gencat.net/ptop
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame