Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIONS D'ESQUÍ D'ESPOT, LLESSUI I PORT AINÉ (PALLARS SOBIRÀ)
Joan de la Flor

Actualitzat a 31/12/2005

Les estacions d'esquí del Pallars Sobirà estan immerses en una greu crisi econòmica. Espot i Portainé es troben en procés de subhasta per suspensió de pagaments i esperen que la Generalitat adquireixi les estacions. En aquest sentit, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques impulsa el Pla director de les estacions de muntanya amb l'objectiu de reactivar aquest sector. D'altra banda, l'Ajuntament de Sort presenta una al·legació a la proposta de Xarxa Natura 2000 sol·licitant l'exclusió de l'àrea de muntanya que ocupava l'estació d'esquí de Llessui, ja que aquest fet podria dificultar una futura reobertura de l'estació.

Articles posteriors 2006, 2007

Les estacions d’esquí alpí d’Espot, Llessui i Port Ainé és troben a la comarca del Pallars Sobirà, dintre del sistema territorial de Sort. Aquest sistema està definit físicament per la conca alta de la Noguera Pallaresa, que té una gran extensió i molt baixa densitat de població.

L’esquí ha estat en les últimes dècades un dels principals sectors dinamitzadors de l’economia del Pallars Sobirà i en general dels Pirineus. La seva presència ha fomentat la construcció de complexos urbanístics i la reactivació de l’hostaleria i la restauració. No obstant això, la limitada extensió de les instal·lacions, la dura competència de les pistes andorranes, aragoneses i franceses, i, la forta dependència generada al voltant del sector immobiliari ha provocat que en els darrers anys s’hagi vist immers en una greu crisi que ha portat les estacions pallareses fins en una situació molt delicada.

Les estacions d'Espot i Portainé a subhasta
A final de 2004, l’estació d’esquí d’Espot acumulava un deute superior als 5 MEUR. Aquest fet va provocar que l’Institut Català de Finances (ICF), principal creditor de les instal·lacions, demanés la concessió de la propietat per cedir-ne posteriorment la gestió, de manera temporal, a una societat formada pels quatre ajuntaments de la zona (Espot, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu i València d’Àneu) i empresaris turístics de les valls d’Àneu. L’agost de 2005, el propietari de les instal·lacions, Carlos Isus, va sol·licitar formalment davant el jutjat mercantil de Lleida la liquidació de la societat i els seus béns. El novembre de 2005 es va anunciar la sortida a subhasta del complex. El Govern de la Generalitat va comunicar que, si no apareixia cap altre inversor, es quedaria amb els drets de l’estació i la gestionaria a través de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

Una situació semblant presentava a principi d’any l’estació d’esquí de Portainé, amb un deute de 13 MEUR a l’ICF. Josep Miquel Messegué, gerent del complex, va sol·licitar el març de 2005 una millora en les condicions de liquidació del préstec, de manera que el període d’amortització, de quinze anys, passés a ser l’equivalent a la concessió administrativa que li quedava per explotar la muntanya, aproximadament uns trenta anys. A final d’any, l’estació de Portainé és trobava en procés de concurs per suspensió de pagaments, mentre esperava la decisió de la Generalitat per adquirir les accions de l’estació.

Víctor Orrit, subdelegat del Govern al Pirineu, va apuntar que el Govern no volia ser empresari de la neu, però sí tutelar i ajudar el sector. Així, un cop evitat el tancament d’estacions, que afectaria greument l’economia de moltes comarques, el Govern volia estudiar fórmules flexibles per afavorir l’entrada de nous socis i inversors i fomentar la participació d’empreses locals i ajuntaments en la gestió.

Pla director de les estacions de muntanya
El 9 de juny, Oriol Nel·lo, secretari de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va presentar a Rialp l’Avantprojecte del pla director de les estacions de muntanya. Segons Nel·lo, aquest Pla havia de seguir quatre estratègies que permetrien reactivar aquest sector: impulsar la demanda interna a través de la promoció turística, enfortir els operadors amb la desestacionalització del turisme, crear un marc normatiu clar i estable i ordenar els ajuts públics i millorar la competitivitat del sector. En aquest sentit, Nel·lo va anunciar la intenció de promocionar aquest sector a través d’un forfet únic que servís per totes les pistes catalanes o bé les de la mateixa comarca. De la mateixa manera, les estacions havien de jugar un paper molt important convertint-se en operadors turístics que oferissin diferents activitats d’oci al llarg de l’any. Un altre dels canvis importants que introduïa el Pla, segons el secretari, era l’aposta pels establiments hotelers per posar fre a la concentració de segones residències.

L'estació de Llessui afectada per la Xarxa Natura 2000
El 21 d’abril el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) treia a informació pública la proposta d’ampliació de la XARXA NATURA 2000. Aquesta nova delimitació afectava part de l’àmbit comprès per l’estació d’esquí de Llessui, tancada des de 1986. Molts veïns de la zona van oposar-se a l’ampliació en creure que aquesta iniciativa dificultaria la possible reobertura d’aquest complex hivernal, alhora que demanaven més informació dels avantatges i obligacions sobre el que suposaria que aquesta àrea quedés integrada a la Xarxa Natura 2000.

L’agost de 2005, l’Ajuntament de Sort va presentar una al·legació al DMAH en què sol·licitava que la proposta de Xarxa Natura 2000 no inclogués l’àrea de muntanya que ocupava l’estació d’esquí de Llessui. L’alcalde de Sort, Agustí López, del grup municipal de Convergència i Unió (CIU), va explicar que aquesta al·legació es va presentar per coherència, prudència i per no obstaculitzar la possible reobertura d’aquestes pistes d’esquí. D’altra banda, en les al·legacions de Sort el consistori va proposar que la Xarxa Natura 2000 inclogués les muntanyes de Llarden, Enviny, Oap i Pujalt.

A final d’any, les estacions d’Espot i Portainé es trobaven en procés de concurs per suspensió de pagaments, mentre esperaven la decisió de la Generalitat per adquirir les accions de l’estació i evitar-ne el tancament. D’altra banda, l’Ajuntament de Sort esperava la resposta a la al·legació presentada al DMAH perquè la proposta de Xarxa Natura 2000 no inclogués el domini esquiable de l'estació.

Més informació
lamalla.net/canal/turisme/neu
www.gencat.net/ptop
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Pallars Sobirà